Followers

Realiti Seorang Graphic Designer Jalanan

Ahaks , cewah plus dgn graphic designer jalanan seyh, mane de di company jgak sobonarnya eh, orait antara realiti2 nye ialah :
1- time belajar memang belajar jauh sampai ke level2 tinggi tp bila realitinya susah nak naik level gitu so kena dari satu2 dari junior ke senior baru lah boleh upgrade, PS: tapi baguslah bila dah upgrade level xde lah terkial2 .

2- byk level dlm graphic design ni :

LEVEL 1 – photostat, taip surat ,design bunting,banner & name card, kad kawen, phamplate, brochure etc
LEVEL 2 – web design, design bunting , banner & name card kerajaan,
LEVEL 3 – web master, 3D animasi, photography & advertising dan macam2 lagi


bila dah makin naik level pun realitinya confirm dah ada company sendiri kannn , baru untung dirasai diri sendiri.

3 – ikut cakap customer, mcm sewaktu belajar kena ikut cakap lecturer tp customer mcm2 jenis plak :

     a. tak kisah – asal design nampak cantik , cacat cela tak dipandang dan terus dibayar

     b. senang di bawa berbincang – jenis customer yg tahu serba sedikit ttg design, agak cerewet tp senang di bawa berbincang, asalkan keje jalan seperti yg dimahukan so terus bayar

     c. cerewet – nak macam2 tapi nak murah, salah sikit melenting , cara nak deal kita kena lagi cerewet dari dia, selalu kol smpai dia bosan, ahakz

     d. super cerewet – kejap nak yg tu kejap nak yg ni, salah satu huruf je melenting, so cara nak deal amat senang, kena lagi cerewet dari dia , segala keje , emel semua di rekodkan supaya tak boleh berlaku kompromi : ) 

     e. duo (pro/contrast) – yg deal dgn kita super baik dan best tp dia ajak plak kawan yg asyik bercanggah dah sedikit cerewet semua nak diubah. yg ni kena layan je dan try mintak tolong dgn yg baik tu camne, try cakap baik2 :)

     f.   ada lagi ntah lupa plakkkkkk : P


P/S : Mcm ada byk lagi je nak tulis, tp lupa plak , xpe lah tido je lah lagi best, hahaha nite : )
id_finally_by_rukari_boy-d3clnhh

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...