Followers

Live From Seremban

Alkisahnya

Yeah, baru semalam sampai sini, terima kasih kepada kawan fb abg shah yg sudi jemput sy dan hantar ke sini, menyusahkan je ,terima kasih sgt2. So hari semalam xde watpe sgt just kemas2 bilik atas office dan sesuai kan diri di area ni, everything just ok sebab dkt sini mcm area pekan kot, so everything just ok tq kepada syg ku yg always keep in mind of me. Ape2pun just wait and see mcm mana hari2 yg akan mendatang :)

image

0 comments:

Landscape Skit :)

Yeahh bile belek2 pic lama terjumpa dua pic ni so edit sket n tambah watermark , dua2 pic dari jb dan dari tahun 2010 kot :

DSC_0509 - CopyDSC_0315 - Copy

0 comments:

28 Sen / 10 minit Celcom Berbaloikah ?

Alkisahnya

Tapi untuk maxis atau lain2 operator 28sen /5minit taw.. so agak2nya berbaloi tak ? actually dah lama dah pun guna prepaid no jenis ni sejak bulan 4 aritu lagi tp ada pro & contrast nye ye lah semua mende dalam dunia ni mesti ada kebaikan dan keburukannya jgak kan ? hehe

Yang Bestnye ?!

28sen / 10minit celcom-celcom Murah sgt !!, cuber kalau korang yang guna nombor biasa tapi sekejap je dah drain kreditnyekan walaupun baru 10minit berborak, mau sampai rm1 lebih utk 10minit kan ? walaupun guna pelbagai plan ape2 pun. So bile guna celcom ni kalau kol 1jam ke celcom pun baru RM1.40 so memang lama dah berbaloi sgt! kalau ke maxis atau operator lain RM0.56 sen utk 10minit jgak. tu yg jimat sgt2 tu, so boleh lah jugak bertahan lama kedit nye, bukan nak citer kedekut tapi memang menjimatkan !

Yang Xberbaloi ?!

Yup di sini kena diingatkan setiap celcom ke celcom 28sen /10minit so setiap kali kol samada utk emergency tetap 28sen ! Yg takbest lagi bila org yg kita kol x berangkat tp masuk ke voice mail tu pun dah makan 28 sen ! Cer korang bygkan kalau org yg kita kol tu angkat tp bz dan terus letak kol semula tak ke lagi rugi 28sen ?! Ngeee sgt kan, rasa2 nak geget je tepi bantal.. hahaha yg lagi satu tak best ialah bila yg org kita kol tu xmo cakap lama2 dgn kite, huhu

Kesimpulannya   

Buat dua nombor ! hahaha satu maxis atau yg lain2 , dan satu lagi celcom. So kalau bila nak kol org2 penting atau sekejap just guna no ni dan celcom plak utk yg lebih lama . Kol hanya yg tersyg ! haha yup lagi berbaloi dan sampai x perasan dah habis sejam lagi best kann ? haha. Lebih baik lagi satu beritahu org yg kita kol tu bahawa no tu memang camtu ngehheheh erk bunyi mcm x ikhlas je kol plak kan? hahah yg lebih penting korang pikir lah sendiri baik dan buruknya.. heheh : )

0 comments:

Alhamdullillah Akhirnya Ada Job

                                              bersedia utk keje !

Akhirnya

Dear my diary blog, akhirnya akue akan membina career akue sendiri tak lama lagi, huhu tq jugak to Fatin Yoichi yg duk dkt seremban tu hah yg sudi rekomenkan dkt akue job ni.. hehe tak sabar jugak akan menjadi bos utk artwork design2 akue, huhu harap2 skill2 akue tak makin lapuk lah. Cuma skang perlu bersedia utk kembali kerja secara bisnes mcm yg dah diterapkan masa sem4. Hehe cabaran jugak akan lebih tinggi lepas ni, dgn karenah clientnye dan len2 lagi. Hidup pun bakal lebih mencabar, aiyoo mampukah akue menempuh semua tu nanti ek ? huhuhu insyallah :)

Berhijrah lagi

Yup, akan berhijrah lagi ke negeri org iaitu negeri sembilan , ape yg ada dkt sana ek ? huhu menakutkan ni, dalam hidup ni dah byk kali lalu sana tapi bahau je lah dan pergi menapak situ pun atleast dua-tiga kali je kot. Tapi at least dkt lah kalau nak kemana2 mcm ke KL ke atau tempat lain. Huhu. Harap2 jugak ada gym yang berdekatan boleh jugak buang lemak2 yg x berpatutan .. hehe . Thanks jugak to my syg yg sentiasa support me walaupun mula2 nya takut sgt kalau sy stay dkt sane n jumpa yg lain. Jgn risau ye dear

Persiapan

Huhuhu byk jgak lum dipersiapkan lagi sebelum nak gerak ke sane.. takpe2 start esok akue akan checklistkan ape yg kena dibawa nanti.. adakah beg bagasi akademi fantasia kah ? hehee. Ape2pun wish me gudluck ye, Have a nice holiday you all.. Assalam

1 comments:

Tentang Kicap

Erkk kenapakah tetibe akue nak citer pasal kicap plak ni ? hahaha actually xde pe pun sebenarnya saje2 je tp mende ni lah tanpa sedar kite amek jgak mende hitam ni kannn dan akan lebih menyedapkan makanan hehe .. so meh tgk sket2 ttg2 kicap ni yg di ambil dr laman2 web len :

Kicap dalam botol.

Kicap ialah penyedap makanan yang berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis atau masin. Bahan asas pembuatan kicap sacara amnya adalah kacang soya atau kacang soya hitam. Namun ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan berasaskan air kelapa yang umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat diperbuat daripada kek padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu.

Kicap masin adalah lebih cair daripada kicap manis. Ikan laut kekadang juga dipergunakan sebagai salah satu bahannya.

Kicap ialah penyedap makanan yang berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis atau masin. Bahan asas pembuatan kicap sacara amnya adalah kacang soya atau kacang soya hitam. Namun ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan berasaskan air kelapa yang umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat diperbuat daripada kek padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu.

Kicap masin adalah lebih cair daripada kicap manis. Ikan laut kekadang juga dipergunakan sebagai salah satu bahannya.

Etimologi

Perkataan "kicap" didakwa berasal daripada bahasa Hokkien kôechiap  atau kê-tsiap,  sementara aksara Hanzi untuk kôechiap  yang sebenar masih dipertikaikan:
Teori 1: "Kicap" ertinya 茄汁 :  茄 adalah aksara Hanzi untuk terung (labu) atau tomato (番茄). Jadi "kicap" ertinya 茄汁 atau "sos tomato". Pengertian ini adalah lebih secocok dengan erti ketchup  dalam bahasa Inggeris.
Sebutan dalam bahasa Taiwan moden (yang sangat mirip dengan bahasa Hokkien): 茄 (kiô) 汁 (chiap)
Sebutan dalam bahasa Kantonis moden: 茄 (ke4) 汁 (jap1)
Teori 2: "Kicap" ertinya 鮭汁 :  鮭 adalah aksara Hanzi untuk ikan salmon (鮭魚) atau secara umum, "ikan". Oleh sebab itu, "kicap" ertinya 鮭汁 atau "sos ikan".
Sebutan dalam bahasa Taiwan moden: 鮭 (kôe) 汁 (chiap)
Sebutan dalam bahasa Kantonis moden: 鮭 (gwai1) 汁 (jap1).

Pembuatan kicap

Secara umum, kicap dapat dibuat oleh perusahaan skala kecil dan sederhana, serta juga oleh rumah tangga. Namun demikian, industri-industri kicap masing-masing memiliki ramuan-ramuan yang rahsia atau resepi-resepi yang khusus sehingga rasa kicap yang dihasilkan masing-masing memiliki nilai yang "lebih enak", berbanding dengan yang lain.
Pada mula-mulanya, kacang soya ditapaikan dengan kulapak (aspergillus sp dan Rhizopus sp) menjadi sejenis tempe kacang soya. "Tempe" ini kemudian dikeringkan dan direndam di dalam larutan garam. Garam merupakan sebatian yang selektif terhadap pertumbuhan mikrob. Hanya mikrob yang dapat bertahan daripada garam saja yang tumbuh di dalam larutan kacang soya tersebut dan pada umumnya terdiri daripada berbagai-bagai jenis ragi dan bakteria tahan garam, seperti Zygosaccharomyces (ragi) dan Lactobacillus (bakteria). Mikrob-mikrob ini memecah-mecahkan protein menjadi asid-asid amino dan komponen-komponen perasa, serta menghasilkan asid. Penapaian tersebut terjadi sekadar garam cukup tinggi, iaitu antara 15 hingga 20%.


Kicap manis.
Bahan-bahan
Kacang soya
Garam
Ragi
Peralatan
Bekas untuk merendam
Bekas untuk menapai
Bekas untuk merebus
Tampian
Dapur
Kain penyaring
Botol
Tutup botol


Cara pembuatan
1.    Membersih dan merendam
Kacang soya yang telah dibersihkan direndam di dalam air bersih selama 12 jam. Selepas itu, kacang soya tersebut dimasukkan ke dalam guni dan dipijak-pijak sehingga bijinya terbelah dua. Pemecahan biji juga dapat dilakukan dengan menggunakan pengisar. Biji-biji kacang soya yang telah terbelah ini kemudian dicuci semula sehingga bersih.
2.    Merebus
Kacang soya direbus di dalam air mendidih selama 40-60 minit. Setiap kilogram kacang soya memerlukan 2 liter air. Selepas itu, kacang soya diasingkan dan didinginkan. Air rebusan tidak dibuang, tetapi akan dipergunakan untuk membuat larutan garam.
3.    Menapai menjadi tempe
Kacang soya ditaburi ragi (1 gram bagi setiap kilogram kacang soya), dan dikacau sampai rata. Selepas itu, kacang soya dihamparkan di atas tampian setebal 2-3 sentimeter dan ditutup dengan daun pisang. Tampian diletakkan di atas rak-rak untuk menghindari serangga dan cahaya matahari langsung selama 4-5 hari sehingga kulapuk cukup tebal untuk menutupi tempe.
4.    Menjemur tempe
Biji tempe dipisah-pisahkan dengan tangan, dan kemudian dijemur atau dikeringkan dengan alat pengering sehingga biji-biji tempe agak kering (kadar air di bawah 18%).
5.    Menyiapkan larutan garam 20%
Untuk setiap 1 liter air, bahan rebusan ditambah dengan 2 liter air segar dan garam sebanyak 600 gram. Campuran ini diaduk-aduk agar garam melarut dengan sempurna.
6.    Menapai dengan garam untuk kicap no. 1
Biji-biji tempe kering dimasukkan ke dalam larutan garam dan direndam selama 10-15 minggu. Setiap satu kilogram tempe kering memerlukan 4 liter larutan garam. Pada waktu siang ketika langit tidak tertutup awan atau tidak berhujan, bekas rendam dipindahkan ke udara terbuka, dan penutup bekas dibuka. Setelah penapaian di dalam larutan garam selesai, saluran keluar di bahagian dasar bekas dibuka, dan cairan yang dikeluarkan. Cairan ini disebut sebagai kicap nombor 1.
7.    Menapai dengan garam untuk untuk kicap no. 2
Kek-kek yang tertinggal di dalam bekas rendam ditambah lagi dengan larutan garam 20% (setiap 1 kilogram tempe ditambah dengan 3 liter larutan garam). Selanjutnya, perendaman dilakukan selama 8-10 minggu dengan cara yang sama dengan cara pengolahan yang tepat sama dengan langkah ke-6. Setelah penapaian selesai, cairan dikeluarkan dan cairan ini disebut sebagai kicap nombor 2. Kek-kek direndam di dalam air bersih dan kemudian diperas untuk dijadikan bahan-bahan makanan haiwan.
8.    Menyiapkan perasa kicap
Ramuan-ramuan untuk perasa kicap masin adalah seperti yang berikut:
Halia dikupas, dicuci, dan kemudian dikisar sehingga hancur (setiap liter cairan kicap memerlukan 40 gram halia);
Lengkuas dicuci, dan kemudian dikisar sehingga hancur (setiap liter cairan kicap memerlukan 40 gram lengkuas);
Kulit kayu manis dipotong kecil-kecil (setiap liter cairan kicap memerlukan 20 gram kayu manis).
Bumbu-bumbu tersebut dibungkus dengan dua lapis kain, dan diikat dengan tali.
Ramuan-ramuan untuk menyiapkan perasa kicap manis adalah tetap sama dengan ramuan-ramuan untuk menyiapkan kicap masin, tetapi kicap manis memerlukan penambahan gula merah yang dihiris-hiris dan dikisar sehingga halus (setiap liter kicap memerlukan 500 gram gula merah).
9.    Membubuh perasa dan memasak kicap
Cara untuk membubuh perasa dan memasak kicap, baik untuk kicap masin mahupun untuk kicap manis, adalah tepat sama. Cairan kicap (yang nombor 1 atau nombor 2) ditambah dengan air (setiap liter cairan kicap ditambah dengan 1.5 liter air), dan direbus sehingga mendidih. Selepas itu, api dikecilkan sekadar menjaga agar cairan tetap mendidih. Bungkusan bumbu-bumbu kicap, baik untuk yang masin mahupun yang manis, dicelupkan ke dalam cairan yang mendidih, digoncang-goncangkan, dan diaduk terus menerus selama 2-3 jam sehingga isi padunya menjadi separuh. Selepas pemanasan disiapkan, bumbu-bumbu yang terbungkus di dalam kain kasar tadi tetap berada di dalam cairan yang sedang dimasak. Ketika masih panas, kicap disaring dengan dua lapis kain saring.
10.  Membotol
Kicap yang telah dingin dimasukkan ke dalam botol, ditutup rapat , dan kemudian dibubuh label.

p/s: tu je kot ttg kicap .. ahhaa

0 comments:

Gemersik Keyboard Yang Lemah Gemalai By Hazman Halid

DSC_0028
Not taking this in my feeling but suddenly all of our stress goes out like that when we heard his cover-up songs with his very talented keyboard playing, every ears will be suddenly focus to his lovely song…. all the songs he played are all deep into our heart…. for me this is enough for me, watching him make the others love his talent and make the audience happy…. :) *sorry ayat2 b.i sy berterabur dan maybe meaningless but just sharing ..

lets hear some of his lovely latest song that i got from youtube :



0 comments:

Facebook Timeline

Yeah… kebosanan yang melanda telah wat akue utk tukar layout lama akue kepada timeline.. .hua hua dah macam blog plak siap ada header… tp lama2 t semua org akan jadi gitu secara auto jgak : ) 22 disember kot x silap akue…

time line

haha kantoi lah sket sebab bleh tgk status yg lama2 dari first2 time kite wat facebook timeline neyh : )

0 comments:

#Blog Posting Maybe Yang Terakhir


(satu pic semasa akue try masuk2 contest muka sedih)

“mungkin dlm masa terdekat ni akue akan tutup blog akue ni… tp ada org kesah ke ? haha  “ Assalam kepada semua yang membaca blog sy ni, first of all sy nak meminta maaf kepada semua kerana tak dapat nak visit semula blog2 korang almaklumlah kekangan masa dan ruang untuk berblog walking, terima kasih kerana sudi membaca blog cebisan picisan isi hati akue yg tak seberapa ni. andai akue tiada lagi menulis posting harap korang sudi setia menanti blog akue ni, yang penting yang akue mahukan korang semua stay happy sentiasa dan jangan sedih2, jgn cam akue sentiasa sedih dan down, xde pe yang menarik dalam hidup akue ni, mati pun xpe. Lately akue dah x kesah sgt dah ttg diri ini samada dihargai atau tidak, dijaga hatinya atau tidak atau ape2 pun yang penting org lain happy sentiasa, bg yang tidak happy atas kehadiran akue, akue menyusun 10 jari meminta maaf setakat itulah kebolehan akue…. blog ni pun just sebagai sedikit perkongsian untuk mengenali diri ini….andai akue dah tiada satu hari nanti semua catatan akue ni boleh menjadi cebisan diary utk mengenali akue yang nobody..

“andai akue rapuh bangkitkanlah diriku ini… agar dapat terus tersenyum ceria menempuh hari”

p/s: mungkin dlm masa terdekat ni akue akan tutup blog akue ni… tp ada org kesah ke ? haha

0 comments:

Like a pieces

Hehehe one simple pics (spontaneusly captured) when these two cat sleep in the backyard last day. Lovely like a pieces zodiac. By baby and boboi :)

DSC_0178

0 comments:

Bruno Mars: Dont Give Up

Yup… utk kawan2 dan my love… dont give up ye…. try dulu dan jgn cepat putus asa…. berusahalah terbaiknya :)

0 comments:

Friendship

Heheh sweet sgt td terjumpa one of my fb friend tag me in this lovely note, mcm penah baca tp x penah igt nak share. kali ni nak share utk korang :



words begin with ABC........
numbers begin with 1,2,3.........
music begin with DO,RE,MI........
but fren begin with u n me

jangan tinggalkan orang yang kita sayang untuk orang yang kita suka kerana orang yang kita suka akan tinggalkan kita untuk orang yang mereka sayang
jangan cuba dapatkan apa yang kita sayang tapi sayanglah dengan apa yang kita ada
sebelum kehilangan apa yang kita sayang......
orang yang sayangkan kita mungkin orang yang sebenarnya kita sayang........
lebih baik untuk bersama dengan orang yang sayangkan kita daripada orang yang kita sayang kerana orang yang kita sayang mungkin hanya sukakan kita tanpa rasa sayang.

friend are not a game to play, friend are not just a word to say, friend do not start in March and end in May, friend is for yesterday, today and forever.......

kejujuran dan ketulusan yang sebenarnya, hanya dapat dinilai dengan hati yang bersih. jauhi prasangka dan jangan pula mengandung curiga dan waspada seadanya.

kebahagiaan selalunya nampak kecil ketika anda menggenggamnya, tapi sekiranya anda melepaskannya, anda akan merasa kehilangannya dan betapa besar nilai sebenarnya.

selemah-lemah manusia ialah orang yang tidak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yang mensia-siakan sahabat yang telah mereka cari.

friendship is one of the hardest thing to keep because somewhere in the middle new friend may come, but i hope you still keep me in your heart even if someone new comes along.

berkawanlah selagi ada hati
bercintalah selagi ada yang sudi
gembiralah selagi ada teman di sisi
ingatlah kawan selagi terasa ia bererti

hargai bila berdua
sayangi bila bersama
maafkan bila terluka
rindui bila berjauhan
fahami bila keliru
nasihati bila terleka
ingati bila kesunyian

kalau anda rasa bosan bermakna anda sunyi.....
kalau anda rasa sibuk bermakna anda banyak kerja....
kalau ada orang hantar sms/ missed call bermakna anda tetap diingati

when simple "bye" make u cry
simple "joke" make u laugh
simple "care" make u fall in love
simple "touch" make u feel better

0 comments:

Rindunya Nak Ke GYM !

Arghh mendengarkan org ke gym memang wat darah excited akue nak ke gym semula, tp dkt jerantut seriously memang susah nak jumpa gym, kalau ada pun (my friend nak buka) tp lambat lagi kot.. huhu rindunyalah dkt besi2 dkt gym tu.. huhu sebelum ni gym yg terdekat ialah di taman cahaya masai pasir gudang area betul2 dpn poli jb, skang dkt sini agak susah sket nak g, lagipon kalau ada bukak pun gymnya dkt bandar nun dan waktu bukaknya x fleksible. yup, harap2 gym yg akan dtg ni waktu bukanya fleksible sket dan lg best.. yeah.. boleh lepas ni buang lemak sket dan dah x jeles dgn org len lagi.

0 comments:

Family Outing (Kapar, Klang) 27-29 Nov

DSC_0041(nurul huda tgh memasangkan umpan)DSC_0043(my abg ipar bersama alesya)DSC_0046(akue pun test2 memancing jgak, dptlah 4 ekor anak2 ikan, erk)DSC_0049(nurul huda yg x berjaya mendapat ikan)DSC_0052(alesya dan adam posing)DSC_0062(dua2 kakak akue berusaha memancing)DSC_0064(memasang umpan, adam, huda and abg akue zamani)
DSC_0069(adam mencuba juga memancing)DSC_0092(posing sambil memancing)
DSC_0109(berposing depan pantai remis)DSC_0112(abg iparku berposing sorang2)DSC_0114(yeah akue lagi tinggi)
DSC_0129
(jemput makan makan dan makan)

1 comments:

Yeah Final Fantasy 13 Complete !

109663










Yup dah start maen lama dah tp baru je di habiskan. Heheh actually lama jgak terperangkap utk harvesting and naek level di Gran Pulse , n then bosan sgt lambat habes so akue amek keputusan utk finished the game dulu n then baru main utk fun.. hehe… bergantung pada walktrough jgak nak mengalahkan boss last.. akhirnya selesai jgak n then diberi save last dan dah boleh main semula game betul2 sebelum jumpa boss last.. so dah boleh patah balik ikut portal2 yg disediakan… yg bestnye Crystarium level 10 dah dibuka ! hehe.. takpe2 lepas ni main Final Fantasy 13-2 plak nak tgk apa sambungan akan datang . mesti lagi best  :) Tp FYI ni pun main dkt X360 je bukan di ps3 tp still dpt rasa keseronokan yang sama tp bukan dgn grafik full lah .. ape2 everything lancar : )

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...