Followers

Proses Of Photography (Cuha X’s Ways)

Ahakz .. tajuk tak boleh blah kan… jeng jeng jeng.. meh nak tgk2 sket some of the process that I used in any of my photography picture .. x kesah lah modelling ke wedding ke. akue percaya photographer2 luar sane pun guna cara ni malah lebih hebat… meh tgk step2 nya  AMARAN ! STEP2NYA MEMANG PANJANG ! HENTIKAN MEMBACA KALAU TAK MINAT ! :

Kejap2 .. sempena itu ni adalah step2 utk dptkan pic raya mcm dkt profile pic fb akue tu… dan juga yg len2 … :

1- Photography Session :
a. set up studio atau backdrop mcm yg akue guna ni indoor so just backdrop kain putih licin pun dah cukup, kalau modelling yg len2 tu dkt outdoor xyah setting tempat pun xpe.
b. next setting the DSLR dan lighting, mcm indoor shooting mestilah kena ada lighting tambahan, mcm akue utk pic ni just satu lighting dr speedlight yg telah dipasang trigger pun dah cukup, utk pic ni juga akue wat dkt tepi pintu so akan dtp extra oren lighting dkt rimming model (tepi2 model, ngeee), setting dslr pun penting utk dptkan warna dan balance yg anda nak, so pandai2 lah setting ye, aperture ke, shutterspeed ke, iso ke dan yg paling penting white-balance yg anda nak gunakan, kalau sunny terlalu oren so utk pic2 ni akue gunakan wb auto.. hahha…
c.model mestilah bersedia xdenye baru nak makeup ke ape ke, erkk btw make-up memang penting utk tutup peluh2 ye, sebab dlm photoshop edit just rongga je ..erk.. d. so start lah shooting, mcm akue just try and error je, bila dah jadi stop setting dan terus shoot sampai puas hati, owh ye lupa plak utk lens akue guna  fixed 70mm dkt pic kali ni so memang nak dapat cropping yg setara :)

2- Picture Selection Process:
a. yup bila dah selesai shoot masanya utk edit, so cam akue guna adobe bridge utk meletakkan rating pada pic dan edit pic yg terbaik, yg tak terbaik simpan aje as rujukan.
b. apa yg dipilih dan dilihat ? ermm , yup reject mana2 pic yg tak sesuai dan hodoh, ngeee so mana2 yg menarik hati boleh lah di edit dan dianggap terbaik oleh diri sendiri.
c. next, pilih yg baik utk diedit, lepas tu bukaklah adobe photoshop kau 

3- Editing Session :
a. gambar yg terbaik telah dipilih so dah on adobe photoshop so skang masa utk mengedit plak. Cam pi yg akue pilih kali ialah :

imageb. Skang kita mulakan dengan mengedit muka, buang segala kotoran di muka (gunakan healing brush tool) dan smoothkan segalanya dan jadilah camni : 

DSC_0909image


 

 

 

 

 

haa atas ni pic sebelum dan selepas edit.. amacam ? haha tp jgn edit sampai over sgt taw . nanti pelik plak jadinya…
c. edit color/ brightness dan level plak, mcm pic ni akue guna auto tone, semua dah ciap lepas tu :
image

d. lepas tu background plak, kita nak background all white so select background tp hati2 perhatikan white dkt rambut, bila dah select tekan ctrl+j utk copy layer lepas tu ctrl+shift+u utk desaturate the layer, naikkan level dan brightness sampai jadi putih :

image

e. sekarang dah putih tapi tak kemas kan ? amek layer yg dah dicopy td wat plak outer-glow dan jadilah kemas sket mcm ni :

image

x nampak ek ? meh zoom
:image
f. yeah dah ciap.. lepastu boleh lah letak kan logo ke ape ke, ni same je dgn mane2 pic yg akue edit. simple je kan…. owh ye… nak letak mata time ni lah.. haha : P

ni haa pic yg akue dah ciap edit :

DSC_0909image


















P/s: haa amacam ? ape2 pun selamat menyambut bulan ramadhan… jom tgk satu lagi posting : )

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...