Followers

Proses Of Photography (Cuha X’s Ways)

Ahakz .. tajuk tak boleh blah kan… jeng jeng jeng.. meh nak tgk2 sket some of the process that I used in any of my photography picture .. x kesah lah modelling ke wedding ke. akue percaya photographer2 luar sane pun guna cara ni malah lebih hebat… meh tgk step2 nya  AMARAN ! STEP2NYA MEMANG PANJANG ! HENTIKAN MEMBACA KALAU TAK MINAT ! :

Kejap2 .. sempena itu ni adalah step2 utk dptkan pic raya mcm dkt profile pic fb akue tu… dan juga yg len2 … :

1- Photography Session :
a. set up studio atau backdrop mcm yg akue guna ni indoor so just backdrop kain putih licin pun dah cukup, kalau modelling yg len2 tu dkt outdoor xyah setting tempat pun xpe.
b. next setting the DSLR dan lighting, mcm indoor shooting mestilah kena ada lighting tambahan, mcm akue utk pic ni just satu lighting dr speedlight yg telah dipasang trigger pun dah cukup, utk pic ni juga akue wat dkt tepi pintu so akan dtp extra oren lighting dkt rimming model (tepi2 model, ngeee), setting dslr pun penting utk dptkan warna dan balance yg anda nak, so pandai2 lah setting ye, aperture ke, shutterspeed ke, iso ke dan yg paling penting white-balance yg anda nak gunakan, kalau sunny terlalu oren so utk pic2 ni akue gunakan wb auto.. hahha…
c.model mestilah bersedia xdenye baru nak makeup ke ape ke, erkk btw make-up memang penting utk tutup peluh2 ye, sebab dlm photoshop edit just rongga je ..erk.. d. so start lah shooting, mcm akue just try and error je, bila dah jadi stop setting dan terus shoot sampai puas hati, owh ye lupa plak utk lens akue guna  fixed 70mm dkt pic kali ni so memang nak dapat cropping yg setara :)

2- Picture Selection Process:
a. yup bila dah selesai shoot masanya utk edit, so cam akue guna adobe bridge utk meletakkan rating pada pic dan edit pic yg terbaik, yg tak terbaik simpan aje as rujukan.
b. apa yg dipilih dan dilihat ? ermm , yup reject mana2 pic yg tak sesuai dan hodoh, ngeee so mana2 yg menarik hati boleh lah di edit dan dianggap terbaik oleh diri sendiri.
c. next, pilih yg baik utk diedit, lepas tu bukaklah adobe photoshop kau 

3- Editing Session :
a. gambar yg terbaik telah dipilih so dah on adobe photoshop so skang masa utk mengedit plak. Cam pi yg akue pilih kali ialah :

imageb. Skang kita mulakan dengan mengedit muka, buang segala kotoran di muka (gunakan healing brush tool) dan smoothkan segalanya dan jadilah camni : 

DSC_0909image


 

 

 

 

 

haa atas ni pic sebelum dan selepas edit.. amacam ? haha tp jgn edit sampai over sgt taw . nanti pelik plak jadinya…
c. edit color/ brightness dan level plak, mcm pic ni akue guna auto tone, semua dah ciap lepas tu :
image

d. lepas tu background plak, kita nak background all white so select background tp hati2 perhatikan white dkt rambut, bila dah select tekan ctrl+j utk copy layer lepas tu ctrl+shift+u utk desaturate the layer, naikkan level dan brightness sampai jadi putih :

image

e. sekarang dah putih tapi tak kemas kan ? amek layer yg dah dicopy td wat plak outer-glow dan jadilah kemas sket mcm ni :

image

x nampak ek ? meh zoom
:image
f. yeah dah ciap.. lepastu boleh lah letak kan logo ke ape ke, ni same je dgn mane2 pic yg akue edit. simple je kan…. owh ye… nak letak mata time ni lah.. haha : P

ni haa pic yg akue dah ciap edit :

DSC_0909image


















P/s: haa amacam ? ape2 pun selamat menyambut bulan ramadhan… jom tgk satu lagi posting : )

0 comments:

Di Malam Raya

Untitled-1Yeah… setelah berbuka dengan penuh riuh rendah dan penuh kecoh walaupun cuma tinggal 3peratus je drpd seluruh my family berkumpul suasana tetap meriah. Makan sampai kenyang dan duduk sekejap di depan tv. MAKA tibalah pengumuman raya oleh bukan org yg sama seperti ini, mengumumkan esok raya ! yeah dan selepas tu terus merdeka, alhamdullillah segala usaha telah membuahkan hasil dan berjaya menempuh dugaan puasa dengan jayanya. sekali lagi sy mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada sahabat handai semua. So malam ni, yg bukan artis pun surelah penuh dgn sms ucapan raya yg diforward ke ramai org.. hahaha..cam akue tahun ni xmo buat camtu so ada sedikit 2 perubahan iaitu antar mms kepada kawan2 rapat dan juga send msg via fb utk ke url pic raya.. yup with no tag to anyone takut ada org tak suka kannn .. hehehe… main mercun memang toksah cerita lah, dah mcm perang dah di tempat akue neyh, ngeee, umah akue tak terkecuali tp medium je, akue pun ada main bunga api tp just 4 btg je, tu pun utk amek pic.. hahaha. x semangat plak rasa nak amek pic mlm ni.. hua hua hua… ape2 pun MAAF ZAHIR BATIN TO all reader.. :)

p/s: perghh bising dgn budak2 yg tak paham bahasa.. hahah…
p/s2: risau dgn mak yg dah g hospital td sebab kena geget dek lipan td.. huhu

0 comments:

SALAM AIDILFITRI UCAPAN DARI CUHA X HAFIZ

DSC_0909c

“ Saya Muhammad Hafiz @ Cuha X Hafiz ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Selamat Menyambut Kemerdekaan kepada my blog’s readers ( ader ke ?) ape2 pun sy menyusun 10jari memohon maaf atas segala kesalahan yang pernah dilakukan atau terbuat secara tak sengaja. Terima kasih kepada pembaca2 atau any silent reader this blog, tak lupa juga kepada yang mengenali diri ini melalui facebook atau this blog. Sekali lagi Salam Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin” 

p/s: tapi akue bukan artis 

2 comments:

Kan Best Kalau Hari-hari Hari Raya… LAGU RAYA UTK KORANG :)

0 comments:

Just For A While But Its Dull As Usual

Yup, reopening or reactivating my fb account but there is nothing special anymore and maybe later will close it forever… hurmmm ….

this feeling and hurt in this heart is still keep bleeding and bleeding until I find the final answer…

0 comments:

Apa Yang Ada Di Sebelah Sana ?

Sebelah sana yang akue maksudkan ni ialah disebelah setiap org yang kita kenal, sebab mereka tak walaupun sedikit pun sama kesahnya dengan kita, kadang2 terfikir juga apa yang org pandang pada kita dan pandangan mereka. Ye lah segalanya tak sama dengan kita kan ?

           so kita masing2 jgnlah bersikap selfish dan rajin2 lah bertanya dan memahami org lain, insyallah mereka juga akan memahami kita. ape2 pun yang penting kita terus hidup dengan gembira dan happy always ye. Jangan asyik fikir tentang diri sendiri je ye… sebab HIDUP NI KITA BERKONGSI : )

0 comments:

People Come People Go (Dah Biasa Dah)

Yeshh akhirnya akue dah berjaya biasakan diri dgn situasi ni, walaupun pahit utk ditelan tp kena juga telan kerana semua ni akan mematangkan kita dalam mencari teman hidup dan juga sebagai pembangun kendiri utk membina ukhwah diri yg unggul. Wah…. ops bukan main2 ye… tp memang dah biasa dengan semua ni, setiap org yg nak kenal dgn kita mesti nya akan pergi juga satu hari nanti, walaupun SEBAIK mana dia utk kita, masing2 terletak di diri sendiri dan akue dah tak kesah dah dengan ini semua, semua terpulang pada mereka nak menerima akue atau tidak sebab kena percaya sorang yg meninggalkan kita 10 akan datang dkt kita tp kalau takde pun dah x kesah dah, cuma yang akue fikirkan sekarang adalah masa depan sendiri dan mcmana nak olah diri sendiri ni agar menjadi seorang yang berjaya pada suatu masa kelak, aminnn... ape2 pun terima kasih kepada ex-friend2 yg telah banyak memberi kata2 semangat dan tunjuk ajar dalam hidup ini. Ini juga drpd motto akue yg ni SEKALI BERKAWAN SELAMA2NYA BERKAWAN !


0 comments:

Deactivate Buat Sementara Waktu…

DSC_0327bYup baru je tadi akue dah deactivate mungkin wat sementara waktu fb account akue, mesti xde org kesah pun kann.. tp xpelah for the time being lebih baek, akue stop daripada menerima sebarang status update daripada 4org dr friends yg akue dah subscribed dlm mobile celcom sms tu, any message drpd kawan2 fb, tag dan lain2 lagi. lagi pun akue bukannya selalu online so tgklah sejauh mane akue boleh tahan tanpa xde fb ni…. difikir2kan balik lebih baek kembali ke zaman xde fb aritu wat sementara waktu ni, xpyh kesah semua duniawi tu lagi. Tp yup just as sementara je, lepas tu bila akue kembali semula dgn wajah baru dan aura baru segalanya sudah tak sama seperti dahulu lagi, insyallah akue nak berubah

FB DAH BYK WAT AKUE SEDIH. yup memang betul, kata org salah guna, yup mungkin juga sebagai new media ni mcm2 boleh dpt di fb ni tp entahlah akue nampak dr mula akue ada akaun ni sampai skang takde satu pun mendatangkan kegembiraan kepada akue , tp thanks jugalah kepada somebody yg sentiasa ada utk akue dikala akue sedih ni, dan juga tq kepada yg sentiasa dtg dkt wall akue walaupun bukannya wat akue gembira malah lebih sedih dgn melihat segala status akue sebagai negatif. Akue dah fikir masak2 dah akue lepas ni perlu lebih dewasa dalam memilih kawan walaupun di alam maya ni. Sedih terhadap byk perkara berlaku semuanya berulang2 dan masih sama. Mungkin karma, tp apa akue kesah sebab akue dah terlalu penat utk semuanya. Penat sgt.

0 comments:

Aliff Satar–Lelaki Seperti Akue

Yes, lagu blog akue yg baru : )


Memang tak ada lelaki seperti aku
Tapi yang lebih baik banyak

Memang tak ada lelaki sehebat aku
Tapi yang lebih hebat banyak

Maka tak perlu kau susah hati
Banyak lelaki yang bisa kau pilih
Untuk kau jadikan sandaran hati

Memang tak ada lelaki seseksi aku
Tapi yang lebih seksi banyak

Maka tak perlu sedu sedan itu
Jangan sampai kau rendahkan dirimu
Memaksa aku menjadi pacarmu

Oo baby baby
Jangan kau marah sebab ku tolak
Ku tahu kau cantik
Ku percaya kau baik
Ku yakin pasti ada
Lelaki yang tertarik
Oo baby
Jangan kau dendam sebab ku enggan

Bercinta aku mahu
Tapi tidak denganmu
Ku sudah ada satu
Kekasih yang menunggu

Ceritanya aku sedang belajar setia
Makanya dari itu kamu jangan memaksa
Kerna aku memang tak suka mendua

Oo baby baby
Jangan kau marah sebab ku tolak
Ku tahu kau cantik
Ku percaya kau baik
Ku yakin pasti ada
Lelaki yang tertarik
Oo baby
Jangan kau dendam sebab ku enggan

Bercinta aku mahu
Tapi tidak denganmu
Ku sudah ada satu
Kekasih yang menunggu

Oo baby
Jangan kau marah sebab ku tolak
Ku tahu kau cantik
Ku percaya kau baik
Ku yakin pasti ada
Lelaki yang tertarik
Oo baby
Jangan kau dendam sebab ku enggan

Bercinta aku mahu
Tapi tidak denganmu
Ku sudah ada satu
Kekasih yang menunggu

Memang tak ada lelaki seperti aku
Tapi yang lebih baik banyak

0 comments:

At Least I’m Happy

Due to a notes that post by someone I know walaupun notes tu tak tuju straight ke akue tp disitu akue boleh agak TERASA disitu, ye lah dulu rapat dgn akue skang dah agak2 suam2 kuku dah, mcm kalau akue x wujud dah pun dia dah x kesah. Yelah kadang2 kita kena juga sedar diri who I am, sorang budak je.

                      Itulah bila trauma akue menjadi kenyataan, tak taw trauma ape ? yup trauma about bila dah mula kenal terattach dan baik segala n then ajak jumpa lepas jumpa baik lagi tp x lama lepas tu terus suam2 kuku dan terus senyap… huhu ape2 pun for org2 camtu please lah makeup your mind at least kalau nak terus senyapkan diri tu beritahu lah ape kesalahan akue ni ek? tu yg rasa cm tergantung je.. TP AT LEAST IM STILL HAPPY

Dlm notes tu ada berkata bila seseorang itu tiada kawan utk dikongsikan kesah2 happy, seseorang itu akan mula mencipta kawan imaginasi, tp at least kawan imaginary itu sentiasa ada dan boleh wat akue happy. Ye lah org yg kata tu ada ramai kawan tp yg pelik nya kenapa dulu2 nak berkasih2 dgn akue ye ? itulah org kata x kenal makan tak cinta, tp bila dah kenal mcm tulah selalunya jadi. TP AT LEAST IM STILL HAPPY sebab masih ada ramai diluar sana yg nak berkawan dan baik dgn akue.. tq sgt2.
                  
                       Betul kata org seorang tinggalkan kita 10 yg dtg dkt kita dan akan menjadi bahu yg mampu menyapa kita, tp yg betul2 sejati tu memang susah. YUP sebab setiap org yg dtg mesti ada agenda tersendiri samada positif or negatif… Motto terbaru akue kali ini, HARGAILAH ORG YANG MENGHARGAI KITA, dan juga sama dgn SAYANGILAH ORG YANG MENYANYANGI KITA dan berterimakasih lah byk2… tu je kot luahan akue kali ni..

facebook_catharap kucing ni ada ramai kawan yg bek2 : )

0 comments:

Lagu Blogku Yang Baru–Tiga Kata By KRU

Wo ai ni
I love you
Aku cinta padamu
Tiga kata paling bermakna
Tapi jarangnya didengar

Naan unnai kathalikaraen
Saranghaeyo
Aishiteru
Tiga kata paling menyentuh
Tapi jarangnya disebut
Mungkinkah kerna kita dah terlalu selesa
Keintiman seolah semakin hambar
Dari gerak gaya
Hingga ke tutur kata
Tak menggambarkan cinta

Wo ai ni
I love you
Aku cinta padamu
Tiga kata paling bermakna
Tapi jarangnya didengar

Naan unnai kathalikaraen
Saranghaeyo
Aishiteru
Tiga kata paling menyentuh
Tapi jarangnya disebut

Katakan aku cinta
Aku cinta kamu
Katakan aku cinta
Aku cinta kamu
Walaupun kita saling
Sayang satu sama lain
Tapi mengapa runsing meluahkan perasaan
Mungkin mereka tahu
Andainya hari esok
Kita tidak terpisah

 

0 comments:

The Power Of Editing

DSC_1047

Bila dah ada skill dalam photoshop ni mcm2 kita bleh wat malas sekadar bosan2 je .. hehe cm pic atas kiri sebelum di edit dan sebelah kanan setelah diedit. amacam ? nice x ? tu simple2 je edit semua menggunakan Adobe Photoshop. So ni nak menunjukkan everyone have kelebihan masing2, x masing2 lemah. so gunakanlah kelebihan tu sebaiknya.. ok nak menceritak sket pic ni. diambil time raya di jrkv tahun lepas. pergh rindu sgt PJB, takpe konvo nanti baliklah sane.. heheh ni juga dua pic of my lovely junior.. hehe diorang pun ada blog jgak tp x hingat ape linknye ek.. hehe.. : )

0 comments:

Apa Yang Orang Pandang ?

Erkk bukan nak negative ke ape tp ni realiti masa skang terutama yg senang dilihat skang ialah realiti dalam laman web sosial terpopular dunia skang iaitu FACEBOOK .Apa yang org zaman skang pandang terhadap sesuatu individu tu ye ? Dan ape motif di sebaliknya ? ermmm ni just perangkaan akue je ye. hehe jgn terasa plak ye.

1-Kaya  < yang ni memang ramai akan pandang so jadilah sorang yang kaya maknanya berduit dan lebih best dalam album bergambar dgn kereta2 mahal, so kalau dapat friend memang agak boleh menumpang kekayaannya lah kot bila dah berjumpa

2-Hot < erk letak profile pic yg x pakai baju kot, x kesah lah lelaki ke pompuan (cam pompuan plak surely nak dedah sana-sini kann). Yang ni kalau dalam album pic sekeping pun kadang2 dapat ramai yg komen dan juga xsilap ada fanpage dan juga friend melebihi had. Erk kalau yg ni confirm akue x approve kecuali yg dah kenal lama OK

3-Skill < yup, add sebab mempunyai minat yg sama, memang eloklah pada mulanya tp last2 dah melencong ke tempat len, oh please jgn lah ni terjadi dkt akue, tp ada jgak yg mcmni actually tp lama2 terus senyap. Memang trauma sgt2.

SO ape2pun jadilah kita sebagai sorang yang bersederhana dalam segala-galanya, semua tu x bawa kemati pun, duniawi je. Dunia fb ni pun hanyalah sementara je. So pandai2 lah bawak diri dalam dunia yang sementara ni. Lagi satu gunakanlah kemudahan yang ada ni sebaik2nya sebab semua yang ada dalam dunia ni bersebab dan sebabnya adalah bukan kearah negatif tp carilah ke arah positif orait, Ape2 pun teruskan berkenalan supaya dapat berkongsi senyuman dengan semua org.

0 comments:

Resipi Murtabak Maggie Special Nugget

DSC_0878Assalamualaikum to all, yeah tersearch dan terjumpa blog akue plak ye? hehe actually macam2 bleh wat dgn maggie kari neyh antaranya ni ha MURTABAK MAGGIE tp kali ni yg specialnya akue tambah dgn nugget yeah. hehe meh tgk bahan2 yg diperlukan :

1-6piece nugget
2-Sebungkus maggie kari (maggie lain boleh jgak tp x taw lah rasa apa, ahakz)
3-Tiga biji telur ayam (ye lah xkan telur cicak, wekkk)
4-Serbuk lada hitam sket
5-Minyak masak
6-Bawang Goreng

Cara2 nya :
1-Basicnya adalah rebus mee sampai semuanya dah lembik, lepas tu tos kan.
2-Goreng nugget sampai garing, lepas tu potong2 kecil.
3-Gaulkan mee bersama perencah kari dan nugget sampai sebati (erk betul ke ni) dalam sebuah mangkuk.
4-Pecahkan tiga biji telur ke dalam mangkuk tadi, dan gaul sama rata (memang nampak macam menggelikan sket tp biasalah tu)
5-Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan masukkan sebatian td (maggie + kari + nugget + 3 biji telur) dan rata2 kan jadikan mcm murtabak tp tak nipis dan tak tebal sgt lah,
6-Tekan2 sket bahagian atasnya biar bawah nya masak, tak lama tu terbalik kan slow murtabak tadi dan biar sebelah lagi satu masak. Setelah lama sket dah boleh angkat dan hidang !
7-Tunggu waktu berbuka dan makanlah ye.. bismillah.. jgn lupa tabur bawang goreng ye , makan dgn sos cili lagi best : )

DSC_0876
p/s: selain nugget bleh letak mcm2 lagi ayam ke dan lain2 lagi ye BEST SERVED WHEN HOT !  : )

0 comments:

Lupakan Saje Dia !

Dear Myself,

            Ish akue ni susah betul nak lupakan seseorang tu walaupun dia dengan senang dah lupakan ko. Ye lah bagi akue xbek berdendam2 ni lagipun memori dengannya cuma yg indah2 je akue akan igt bukan yg bad. So memang susah nak lupakan dia. Hari2 akue berikrar dalam diri agar STOP ! hentikan lah drpd terus sms/kol dier, ye lah org dah buang kita jgnlah kita mencari die balik ataupun nanti makin teruk jadinya ! Tp STOP tu takkan berhenti akue akan buat selagi ada reply ataupun xde asalkan TUGAS akue dah selesai, sebab akue pikir kita semua ni sama saje, xde beza sikit pun.

             Setiap manusia memang serupa iaitu mempunyai perasaan dan hati. Tak tahulah kalau hati dia dapat menilai yang baik ataupun masih menerima yang buruk. Akue merosakkan satu perhubungan lain ? Akue tak rasa begitu, akue rasa semua yang akue wat tak keterlaluan lagi pun bukan akue yang mulakan, dia, semua salah dia. kalau salah akue pun, akue bersalah kerana menerima kau dalam hidup akue. Ye mungkin sepatutnya akue SOMBONG dalam hidup ni. Lebih baik begitu ? Tak, ape2 pun akue tak mahu kehilangan kau!

              Sekalipun akue perlu mengundurkan diri dari hidup kau, walaupun dalam minda kau membenci atau sudah tiada akue lagi, akue tetap pahat kau dalam memori akue selamanya, buang yang keruh ambil yang jernih. CUMA satu bende yang akue nak kecapi dalam hidup ni adalah terus berkongsi senyuman sekiranya masih diperlukan dan memang ye akue faham semenjak kebelakangan ni akue dah tak tahu nak berkongsi dengan siapa lagi senyuman itu. Sekarang semua senyuman tu hanyalah sekadar pura2 dalam niat cuba melupakan kau. Memang betul akue perlu terus SOMBONG dan terus hidup dalam kesunyian. Yup akue sedar bak kata mutiara kata AKUE TAK SUNYI SEBAB KESUNYIAN SENTIASA MENEMANI AKUE…

411223_12155787_0-715691

“hargailah org lain selagi dia bernyawa, jgn bila dia dah xde baru kita terhegeh nak menghargainya sebab masa tu dah betul2 TERLAMBAT”


p/s: sekadar luahan CUHA X HAFIZ

0 comments:

Apa Salah Akue Ek ? Cer Citer Cer Citer

Assalamualaikum, nak tanya dkt diri sendiri sket. dear hafiz ape ek salah akue ek yg wat ko terdiam seribu bahasa ni ?

Erkk bz ? xkanlah 24jam bz walaupun sempat berfb. Ke time birthday aritu byk akue wat salah ? Mungkin akue nyanyi tak sedap kot time tu, ye lah memang akue x pandai nyanyi pun. Ke time birthday party tu akue x beri hadiah, kata xpe… lagipun mane de duet nak belikan hadiah ni, huhuhu. Atau akue amat memalukan time tu ? ye lah pic akue xde satu pun dalam album kau pun kannn ye lah akue taw akue ni pathetic kannn, so x payah tag pun xpe, memalukan je kan kalau ada kawan cam akue. Ke akue ni memang memalukan kau ? ye lah akue ni jenis x suka campur dgn org lain kann, akue ni actually pemalu lah, so memang x bercampur. Xpe akue sedar akue siapa, rupa x secantik dan secute kau kannn, dan memang sorang yg x popular kan.

Tapi ape2 pun akue mau tau jgak kenapa kau mendiamkan diri dari akue, ada ugutan dr sesiapa ke ? org pathetic cam akue ni pun ada org akan kesah ke ? xpe lah ,walaupun sedih akue tetap nak minta maaf atas ape kesalahan yg akue rasa akue dah terbuat pada kau.  Akue nak berterima-kasih kepada kau yang pernah layan akue dengan baik selama ni, terima kasih juga atas hukuman ini, segala yang pernah diberi ajar dan nasihat dr kau pada akue akan di semat dalam diri dan digunakan sebaiknya. terima kasih banyak2. Segala memori yang pernah kita ada akan menjadi kenangan manis utk akue. Terima Kasih byk2 ye….

images (1)

0 comments:

Perihal GOOGLE hehe

250199_192064904189648_100001584206732_545966_1600949_n

2 comments:

Different Side Of Cotton Bud

Ngeeee tajuk agak superb kan ? hahaha propa je.. hehe takdelah nak berkongsi2 sket2 some of the pic bila kebosanan mengatasi segala-galanya cewah… yelah dah tak taw nak watpe kan so cotton bud pun menjadi mangsa flashgun dan kamera akue… ahakz… 
           actually penah tgk dah pic ni dalam dcm keluaran keberapa ntah tp sesaje je akue recreate balik… hehe tp tgk lah sket2 ape hasil yg akue dapat… haha semuanya atas dasar kebosanan.. sume pic menggunakan dslr tersayang akue NIKON D40 dan kitlense dan juga flashgun yg biasa akue guna… err NISSIN Di622 yg dilengkapi dgn trigger phottix… huhu so tgk2 lah ye dan jgn lupa komennnn!

DSC_1198DSC_1208DSC_1209DSC_1214DSC_1215DSC_1218DSC_1223DSC_1226














p/s: selain menjadi pengorek telinga yg berkesan… ahakz… next time akue nak guna ape plak ye..hurmmm

0 comments:

Fikirkanlah…

Hari ini sebelum kita mengatakan kata-kata yang tidak baik,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak dapat berkata-kata sama sekali.

Sebelum kita mengeluh tentang rasa dari makanan,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak punya apapun untuk dimakan.

Sebelum anda mengeluh tidak punya apa-apa,
Fikirkan tentang seseorang yang meminta-minta dijalanan.

Sebelum kita mengeluh bahawa kita buruk,
Fikirkan tentang seseorang yang berada pada keadaan yang terburuk di dalam hidupnya.

Sebelum mengeluh tentang suami atau isteri anda,
Fikirkan tentang seseorang yang memohon kepada Tuhan untuk diberikan teman hidup.

Hari ini sebelum kita mengeluh tentang hidup,
Fikirkan tentang seseorang yang meninggal terlalu cepat.

Sebelum kita mengeluh tentang anak-anak kita,
Fikirkan tentang seseorang yang sangat ingin mempunyai anak tetapi dirinya mandul.

Sebelum kita mengeluh tentang rumah yang kotor kerana pembantu tidak mengerjakan tugasnya,
Fikirkan tentang orang-orang yang tinggal dijalanan.

Dan di saat kita letih dan mengeluh tentang pekerjaan,
Fikirkan tentang pengangguran, orang-orang cacat yang berharap mereka mempunyai pekerjaan seperti kita.

Sebelum kita menunjukkan jari dan menyalahkan orang lain,
Ingatlah bahawa tidak ada seorangpun yang tidak berdosa.

Dan ketika kita sedang bersedih dan hidup dalam kesusahan,
Tersenyum dan berterima kasihlah kepada Tuhan bahawa kita masih hidup !

p/s: ape2 pun terus senyum yee

images

0 comments:

Facebook Status Update & Who You Really Are

Yeahhh pencetus kontroversi ke tak akue nak tulis jgak dan dah publish dah pun.. ehem2 first of all nak nyanyi sket “…and who you think you are, running out living scar…” ops dah terover…. hehe nak menceritakan sket ttg facebook update status dan siapakah anda sebenarnya, siapa yg terasa tu please lah jgn nak terasa sgt sebab ni bukan utk anda sorang je ye… hehe ops igtkan ade org bace td…

1- ANDA SUPER POPULAR
-anything anda post akan dapat dalam 20lebih comments walaupun anda kurang nak reply semuanya. ini menunjukkan anda ni sorang yg:

         > peramah dan rajin (kot) komen2 org lain punya status,
        > friend tak ramai tp ramai fan atau friends2 yg anda ada cuma kawan2 yg  memang anda kenal dan rapat
        > anda memang HOT ! hahaha… yelah letak post status “ hurm” pun ada 20komen dan 40like ! haha n then atau anda letak status anda sakit confirm beratus2 org akan risau dan juga walaupun dah 2    hari status tu tetap jgak ada yg akan komen < pengkomen ni plak samada tak ramai kawan atau stalker anda sebab latest post takkan keluar di latest news feed so diorang g ke wall anda
        > semua status di like … erk yg ni penyakit jgak, rajin meng-like tp x rajin mengkomen.. INGAT bukan semuanya utk di like dan di komen... so please be matured….erkk kan best kalau xde button like .

2-ANDA SUAM2 KUKU
-erkk yg ni self-explanatory yer… ahakz.. pandai pikir2 lah maknanya… ni jenis yg semua status nye berkaitan dunia seharian nyer tp ader jgak tu yg like (pelik) tp x komen. next. kalau anda sakit not all akan komen erkk cam akue nak wat test tgk mcm bila akue tulis nak ke kl je sure ramai like dan komen malah ada jgak yg inbox…. manusia memang camtu kan…

           > komen bila perlu je… kadang2 ada jgak yg komen tp 100% xde kaitan.. lebih bek inbox je kan….

UTK ANDA2 PULA
Actually sume ni just for fun je , jgn anggap ianya serious, haha macam yg akue penah wat. ahakz.. .tp semuanya utk kajian je… so dah x kesah sgt dah dgn sume ni, mende2 ni lama2 nanti akan lenyap jgak macam myspace tu, jgnlah jadikan ianya sesuatu mende yg penting sgt dan juga utk kepentingan diri, bagi cam akue plak akue just update je dah malas kesah org nak komen2 atau tak, kalau menyampah dkt akue senang just remove je akue ok…btw tq for being friend : ) ape yg diharapkan cuma satu supaya kita dapat hidup dengan gembira dan ceria setiap hari. aminn….

cat_changing_your_facebook_status-56

0 comments:

Belajar Minimal Lighting dan Aperture

DSC_1115bErkkk bukan nak wat tutorial class ye .. tp just and explanation sket ye… yes.. skang ni akue tgh belajar shoot dgn menggunakan minimal lighting dan permainan dgn aperture. Utk minimal lighting akue nak try dapatkan hasil gambar yg superb cuma dgn lighting yg sedikit atau minimal drpda flashgun cam contohnye gunakan snoot. Errr tapi snoot buatan sendiri je so terhasillah some pic yg still ada fill in flash dan juga bayang tp terlalu minima, nak praktis dkt modelling shoot nanti lah atau pun raya shoot nanti.. hehe…ada juga wat utk dapatkan ala2 silhoutte tp bukan editing cam certain amateur photographer ye tp kali ni original just edit colour je dalam photoshop.. yeah…. cam dalam gambar yg akue gunakan utk pic2 gundam di bawah.. hehe n then utk aperture pulak akue cuba hasilkan background yg gelap dan juga detailing…. tgk dalam posting cotton bud art tu ye…harap2 sume yg akue dapat belajar ni akan digunakan utk masa akan datang nak kena cuba utk improve lagi… aminnn
DSC_1125b


p/s: sume ni atas kebosanan je… ahakz

0 comments:

Yeah! Salam Ramadan To All

Salam ramadan utk sume geng2 yg membaca blog akue neyh. Tak komen pun takpe “walaupun” agak tersentap.. ahakz..takpe paling kurang korang ada baca blog cetusan minda dan hati akue neyh dah cukup utk akue ye… hehehe diharapkan semua dapat menempuh bulan ini dgn sukses dan penuh keberkatan jgn esok2 wat2 lupa plak buka peti ais atau masak maggie atau tetibe ada gastrik katanya… hahha…. hurmm utk akue actually dah lama x berpuasa dkt umah sebab sebelum ni selama tiga tahun berpuasa dkt polijb je.. hehe huh kenangan manis tu… ye lah duk umah sewa dan asrama memang sedeyh… bukak pose sorang2 dalam bilik sedangkan dak2 kelas akue ramai2 bukak pose dkt kantin… ye lah x ajak akue kannn… next dkt umah sewa yg jarang2 masak tu, n then cam akue plak x bercampur sgt dgn dak umah yg setiap sem bertukar2 housemate… huhu rindu plak dkt umah tu… 
               Tp kenangan paling best ialah berbuka dgn 23org pekak bisu di PJB bila ? dah x hingat dah.. tp memang best macam2 ada ye lah akue sorang je normal disamping mereka ops mereka juga normal tp cuma kurang upaya.. hehe memang best sgt2…n then juga berbuka puasa dgn friend2 pjb cam ainuddin, abg amin dan walaupun x puase si jemi udin.. hihihi… memang seronok… owh ye tak lupa juga abg maszelan hehe sempat berbuka di pizza hut… tq tq tq… cerita bersahur plak… huhu memang susah nak bangun yg sedihnye dah siap beli makanan utk sahur tp terlajak tidur plak… sedeyhhh kadang2 tak tidur takut terlepas waktu sahur… kini berbuka dan bersahur dkt umah plak… memang lain…. insyallah penuh lagi tahun ni… aminnn…. erm baju raya ? erm rasa malaslah nak pikir next year kot baru beli lagipun raya dkt sini bukan meriah pun, kawan2 entah kemana entah tak penahnye nak ajak akue beraya bersama.. huhu sedeyh lagi… hope ramadan dan raya tahun ni penuh diberkatiNya amin…

p/s: sure meriah raya tahun ni coz disambut serentak dgn merdeka.. hehhe yeahh

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...