Followers

Photography dulu dan kini

Ahakz ! akue bukanlah pakar nak citer ttg ni tp sekadar as luahan hati je.. hahaha td tertgk2 lah gambar2 zaman2 80an dan 90an milik my brother and family tp tu zaman dulu2 lah plus dgn pic wedding .. hehe memang kelakar first dgn style of photography tu la cam contohnya:

1. pic2 zaman dulu kan filem shoot salah sket abes gambar ada kesan cam terbakar sana sini, hebat tu..skang org nak plak effect2 gitu tp guna photoshop lah

2. membazir kodak je kalau tersalah amek pic cam teramek pic kaki ke ape ke.. haha.. tp yg penting overexpose atau underexpose ke sume tak penting sebab pemikiran zaman dahulu “asal ada gambar” tp skang kalau photographer2 hebat semua pic menjadi dan ada moment2 sendiri dan ade cerita.. so skang petik berapa byk pun xkan abes sebab guna memory card tp kena igt “shutter count” x ternilai plak harganya kannnn

3. next.. tgk pose2 pada zaman muda mudi akak2 kita semua sepesen je kannn kalau makcik2 pakcik2 atau mak & ayah kita plak mesti tegak je kan… x kira lah wedding ke ape ke … kadang2 ramai2 sampai penuh tp sekarang… fuh tu dia.. akak2 makcik2 posing sakan depan dslr tu ..haha skang sume nak bergambar dkt studio dah xmo dah background umah2 ni.. heheh tp kadang berdiri tegak cam lagu negaraku jgak ,,, hahaha.. pic wedding plak dah macam2 ade pic family yg lambai2 lah tunjuk2 sane sini lah dan yg lagi best guna lense2 yg mahal2 dan superb2 cam “wide angle” dan “fish eye”.

4. lighting .. dolu2 xde lah kesah sgt ttg lighting2 ni asalkan nampak muka dan jelas batang hidung dah cukup. tp sekarang… sume nak guna studio lighting wah dah pandai nak high-key segala. hahah…. tp itulah namanya perubahan teknologi dan kreativiti..

5.  teknik2 dan skill2… kalau dulu memang jenis yg “asal ada gambar” dgn gambar yg x bersedia dan x pose2 sgt2 sebab “tak cukup kodak” tp skang dah senang 1dslr boleh cover whole event dr pagi sampai ke malam x payah kesah ttg kodak abes … haha… teknik dan skill plak pada gambar2 tersebut… dan yg penting mesti lah cantik dulu2 x kesah lah depth of field atau bokeh atau art dalam photography dan lain-lain lagi neyh tp skang sume tu bakal mengukur tahap profesional anda.. wah.. haha… cuba lah try amek pic ala2 sillhoutte pada zaman dulu confirm kena lempang dek mak pengantin. Next kalau wat style2 depth of field kang pun same dpt terajang dan maki hamun oleh pengantin.. kang dikatanya “reti amek gambar x ?” hahah realitinye zaman skang pun masih ade jgak org2 camtu lagi … cume pengantin2nye skang dah berfikiran terbuka.. : )

p/s: ape2 pun semuanya berlaku sebab peredaran masa , xkan minda nak berada di takuk lama lagi kann… tp entahlah apa lagi masa depan akan menunggu kita tp yg penting kita happy dengan segala kenangan ini : )

DSC_1215

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...