Followers

Bahasa SMS !

Bukan nak menceritakan ttg bahasa yg pendek2 atau mendebatkan penggunaan bahasa singkat tu tp nak bgtaw ttg maksud disetiap reply atau sent sms.. hehe meh akue tolong kaji kan ianya dari pandangan sudut mata akue.. ahakz… sorilah kadang2 ternegatif sket.. tp layan je ye.. heheh

1- sms satu hala
“ Salam, hai awak watpe ? sihat ? “ dan replynye adalah
“ Hai, bc buku, alhamdullillah sihat je “ < dari sini kita dapat tgk org ni x menjawab salam, ape susahnye ek nak taip “wsalam” tp “alhamdullillah” boleh plak, dkt sini sebab pe akue kata satu hala ? sebab at least tanyalah balik org tu, tak lah kata berkira tapi “at least” ye lah org igt dkt kita mestilah hargai kannn . contoh terbaik “Wsalam, hai, baca buku je, alhamdullillah sihat je, awak lak watpe ? sihat ? “ kann itu lebih bagus dan boleh jugak nak memanjangkan kesah dan lebih merapatkan silaturrahim.

2- sms x berjawab
” Salam, hai watpe skang ? per citer ? lama x dgr citer” dan reply nye ialah XDE ! nak menunggu memang satu hal , dan macam2 dah dkt pikiran si penghantar sms tu, yg lebih best yg sygkan anda lebih confirm lepas tu kol semula tp tak berangkat, sure lah dkt jail, yg lagi x bestnye sms ni x masuk sebab phone switch off (BYK KALI ANTAR) paling kurang pun kalau at least reply lah “ Wsalam, maaf tgh bz sgt2 skang, nanti dah free sy kol balik ye “ haa kannn lebih menenangkan hati kann… xde kredit ? erkk sampai bila nak takde kredit ? eh org keje mestilah ada kedit kan xkan xde duet langsung nak beli topup.. ngeee… next tukar no baru ? at least gtaw lah kan dkt kawan2 rapat tu dulu no baru tu atau msg via fb .. bukan susah pun kannnn

3-bereply “ouh ok”
kalau sms camni x yah antar pun xpe kann ni memang species yg dah betul2 bz sgt2 , kalau xmo layan cakap je lah bz bukan susah kannn ni wat org bengang je… ahakz tp skang ader ke nak dikesahkan… biaq pi lah. Ni juga cara yg terbaik kot utk stop the conversation with the annoying people.. ops… haa dah taw kalau org reply gitu maksudnya die tak suka kita KOT : P hehe…

p/s : tu je kot wat masa ni.. malas nak pikir dahhh lalalalalala hhehe ape2 pun dgr cakap ni… “Please lah jagalah hati org yg sayang dkt kita dan janganlah sampai dia dah xde nanti baru kita terhegeh2 nak hargai dia, please akue dah pernah lalui semua ni “



yeahh nguap same2 cam tiga ekor ni… berkasihlah kita sesame insan…

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...