Followers

Tip2 Ape Yg Perlu Ada Pada Sorang Blogger

blogger_logoWahlaweh skang akue dah pandai kuar kan tip2 … haha.. xde lah sekadar berkongsi ape yg akue rasa hehehe… so kalau nak jadi blogger or jika anda sorang blogger anda mesti dan wajib taw mende2 ni… hehe bak kata salah satu rancangan dkt tv yg akue tgk baru2 ni .. x mustahil BLOGGER adalah salah satu peluang pekerjaan di masa akan datang .. : )

1-  mesti ada idea nak tulis pe dalam blog – segala tulisan dalam blog mesti bermotif.. utk org baca dan tgk… sure hot traffic… apa sekadar diari ? yg tu kena pastikan anda mesti ada org yg minat lah ape yg dimaksudkan disini anda mesti ada follower sendiri .. x lah syok sendiri je .. ops.. jgn lupa kerapkali update ye.. nanti org bosan plak … isu2 semasa pun bleh masukkan… x salah pun tp yg penting lebih bagus originality kita ye : )

2- mesti taw serba sedikit editing gambar dan file extension type – dalam pengeditan blog kita mesti lah taw sebaik mane nak bagi blog kita ringan tp still kelihatan kemas dan cantik tp yg ni hal kedua sebenarnya .. so isi lagi penting . tp kadang2 je rupa memainkan peranan… cam contoh isi best tp bygkan blog yg lambat loading dan terlalu serabut dgn iklan sane sini camne tuh… nak termuntah bile tgk.. adoi… photoshop or paling kurang paint pun mesti korang kena taw sket2 demi mengemaskan blog tu .. .sejuk mata memandang org kata .. file extension tu plak.. korang mesti taw file image .png/ gif adalah lebih ringan dari .jpg dan juga file2 yg sudah sedia ada dkt web lebih ringan ye … ouh ye jgn lupa wat hosting dkt any website free cam filebucket or flickr, utk dpt kan link yg lagi ringan utk any image… erm fb pun bleh guna : )

3- mesti taw serba-sedikit ttg programming- blog ni walaupun free dan dah ada di internet .. kita perlu jgak taw walaupun sedikit permainan dgn html / javascript dan juga cara camne nak dpt kan satu image link or semata2 link…. semua ni ada sebab sendiri dan juga x merugikan bile dah belajar or taw2 sket ttg bende ni…

4- tak sombong –please lah mende ni paling penting… x kemananya kalau kita sering sombong… x ramai follower ? segan dgn blogger2 hebat ? ish x mati lah kalau rajin bertanya…. sebab diorang semua pun bermula dari bawah jgak..  tp setiap org ada kelebihan masing2 right.. so kena bersyukur tu ye… so rajin2 lah bertanya or search lah dkt pakcik google dan yahoo tu …. sure jumpa jawapan kepada setiap soklan yg kita jumpa….

5- x copy- cam malam td ada org namakannye PLAGIAT ? hurmmm means tak mencopy2 idea2 or posting dr tempat len… tp ada jgak dibolehkan, asalkan give lah sket traffic pd tuan rumah mana yg kita copy tu, letak link sket pun dah cukup asalkan kita menghargai posting2 die : )

p/s: tulisan posting ni x merujuk dan mengutuk sape2 ye .. semua sekadar berkongsi : ) peace !

200493_141292239270432_126759464057043_277752_3555467_n

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...