Followers

Review FILM : Karak

Yesh.. btw tghari td akue dah sampai di kuantan dan sampai2 je dijemput oleh kawan akue dkt sane… first of all tujuan sebenar utk belajar wedding photography dgn seorang kawan yg akue kenal di facebook ni.. gambar2 dier.. perghhh not bad… simple style tp cantik!!! hehe so sempat musing2 di bandar kuantan tu dulu dan sebelum keluar shooting nikah utk esoknya sempat tgk wayang citer karak dulu….. meh nak review sket :

Karak-Poster-600x866
”Four students are heading back to their college in Kuantan, after a night out in Kuala Lumpur, when they encounter massive traffic on the Karak highway. In an attempt to make it back in time for their classes in the morning, they decide to exit the highway and take an alternative route back to Kuantan via the old single carriageway trunk road.... not knowing that this decision would change their lives forever."

1. Title : Karak
2. Release date : 26 May 2011 (Malaysia)
3. Director : Yusry Abdul Halim
. Starring : Shahir AF8 ,Shera Aiyob, Along Eyzendy
Kilafairy
Sidek Hussin
5. Language : Malay
6. Genre : Horror
7. Official website : Karak

meh nak review sket dari akue… akue bagi 5/10 sebab citer ni huhu agak x memuaskan … ngee kenapa? sebab storyline x sehebat seru… tp dari segi effect hantu memang bagus. jika tak ade sedikit2 kelemahan rasanya filem ni boleh jd perfect! huhu… yg x bestnye jalan citer yg agak kelam-kabut.. ngeee.. geram ..harapan yg akue letak pada movie ni terlalu tinggi… tp hampa je… syahir yg akue minat pun tp agak2 je die berlakon.. ending pun ala2 huhu… sedeyhhhhhh je… tu je kot nak review… ape2 pun korang g lah tgk sendiri ye…. buktikan akue salah..

p/s: part2 awal memang seram…. hehehe.. oklah nak tido dah esok nak jejalan lagi….

0 comments:

A New Frontier

Its will be a new journey and frontier from me, what will be I am gonna be years from now just ALLAH know it, Insyallah this will make me a new ways to make me strong and more matured… Insyallah years from now I will be a someone new to life that will make everyone proud of it.. btw tq to all my friens and family that always support me… tq … so for this moment and month I may do nothing yet but will be doing some learning with the world out there and maybe try to get my license in driving car.. hahaha… wish me luck ye :)

25052011_006

p/s : takkan duk umah je, dan main kucing cam pic atas.. ngeh ngeh ngeh.. ape2pun… alfatihah ke atas pemergian kucing tu…. amin…

0 comments:

Cuma Sekadar…

1. sedetik lebih , sesal dalam pertemuan, sedetik lebih susah utk berpisah, sedetik lebih susah untuk melupakan mu…..
cuma berkongsi cerita yang indah2 mungkin ianya dapat memberikan serba sedikit senyuman , berkongsi utk mengingati antara satu sama lain.
2. Kesedaran diri sendiri di level manakah, tapi x daya menahan kepalsuan dalam persahabatan.
3. Manisnya pertemuan tp pahitnya perpisahan tp lagi pahit kalau kenangan manis dilupakan dan tidak dihiraukan begitu saje…
Ye, akue sedar siapa akue, dan tak mahu lagi untuk berada disisi menagih simpati yang tidak pernah terbalas… biarkan semua
berlalu seperti angin yang menghembus…..hargai ia hargai lah ia…  sepi….

cuha x hafiz…  cuma sekadar berkongsi….

0 comments:

So sweet ! Miss You All

Heheh miss u all . walaupun ada gaduh2 .. hahaha … jumpa time konvo nanti eh

255074_226092027401870_100000032221782_1000716_6522983_n

0 comments:

Tip2 Ape Yg Perlu Ada Pada Sorang Blogger

blogger_logoWahlaweh skang akue dah pandai kuar kan tip2 … haha.. xde lah sekadar berkongsi ape yg akue rasa hehehe… so kalau nak jadi blogger or jika anda sorang blogger anda mesti dan wajib taw mende2 ni… hehe bak kata salah satu rancangan dkt tv yg akue tgk baru2 ni .. x mustahil BLOGGER adalah salah satu peluang pekerjaan di masa akan datang .. : )

1-  mesti ada idea nak tulis pe dalam blog – segala tulisan dalam blog mesti bermotif.. utk org baca dan tgk… sure hot traffic… apa sekadar diari ? yg tu kena pastikan anda mesti ada org yg minat lah ape yg dimaksudkan disini anda mesti ada follower sendiri .. x lah syok sendiri je .. ops.. jgn lupa kerapkali update ye.. nanti org bosan plak … isu2 semasa pun bleh masukkan… x salah pun tp yg penting lebih bagus originality kita ye : )

2- mesti taw serba sedikit editing gambar dan file extension type – dalam pengeditan blog kita mesti lah taw sebaik mane nak bagi blog kita ringan tp still kelihatan kemas dan cantik tp yg ni hal kedua sebenarnya .. so isi lagi penting . tp kadang2 je rupa memainkan peranan… cam contoh isi best tp bygkan blog yg lambat loading dan terlalu serabut dgn iklan sane sini camne tuh… nak termuntah bile tgk.. adoi… photoshop or paling kurang paint pun mesti korang kena taw sket2 demi mengemaskan blog tu .. .sejuk mata memandang org kata .. file extension tu plak.. korang mesti taw file image .png/ gif adalah lebih ringan dari .jpg dan juga file2 yg sudah sedia ada dkt web lebih ringan ye … ouh ye jgn lupa wat hosting dkt any website free cam filebucket or flickr, utk dpt kan link yg lagi ringan utk any image… erm fb pun bleh guna : )

3- mesti taw serba-sedikit ttg programming- blog ni walaupun free dan dah ada di internet .. kita perlu jgak taw walaupun sedikit permainan dgn html / javascript dan juga cara camne nak dpt kan satu image link or semata2 link…. semua ni ada sebab sendiri dan juga x merugikan bile dah belajar or taw2 sket ttg bende ni…

4- tak sombong –please lah mende ni paling penting… x kemananya kalau kita sering sombong… x ramai follower ? segan dgn blogger2 hebat ? ish x mati lah kalau rajin bertanya…. sebab diorang semua pun bermula dari bawah jgak..  tp setiap org ada kelebihan masing2 right.. so kena bersyukur tu ye… so rajin2 lah bertanya or search lah dkt pakcik google dan yahoo tu …. sure jumpa jawapan kepada setiap soklan yg kita jumpa….

5- x copy- cam malam td ada org namakannye PLAGIAT ? hurmmm means tak mencopy2 idea2 or posting dr tempat len… tp ada jgak dibolehkan, asalkan give lah sket traffic pd tuan rumah mana yg kita copy tu, letak link sket pun dah cukup asalkan kita menghargai posting2 die : )

p/s: tulisan posting ni x merujuk dan mengutuk sape2 ye .. semua sekadar berkongsi : ) peace !

200493_141292239270432_126759464057043_277752_3555467_n

0 comments:

Cuha-x Jadi Model Lagi ?

Hahah jgn jeles ye… ni pun angkara kebosanan yg teramat sgt dan sesaje nak test2 baju baru yg dibeli semalam dkt gambang waterpark.. haha… baju tu fit gler ! saiz m.. tp sedap dipakai .. ala2 konon2 nak menunjukkan muscle yg takde katanya .. wakkaka.. meh ler tgk2 pic ni yek.. pastu nak komen2 komen lah ye.. klau sudi.. add sekali fb search cuha x hafiz dan fanpage utk blog ni… search cuhax.blogspot.com… dan ni haa tgk2 lah dkt bawah ni.. hahah memang ngade2 je ni.. ape akue kesah kan ? hahah btw ni pic yg akue sendiri jadi model dan akue jugak lah photographer nye.. model len next time.. haha

akue

p/s: ops tak dilupakan tq to ainuddin hata atas arahan lighting dr jarak jauh.. hehe tq so much : )

1 comments:

Mandi-Manda Release Tension & Jalan2 Kuantan

DSC_0295Ngee mende ni pun akue nak citer .. tp aak ..hahaa okler jalan2 kali ni .tq to my brother and his friend … hehe… sempat bawak dslr tersayang sekali tp x byk pic yg diambil hehe.. first dan paling byk amek pic ialah dkt Bukit Gambang Waterpark Kuantan… memang terbaik lah ! walaupun x byk game yg ada tp puas lah jugak sebab tempat tu luas dan game2 gler2 arh.. yg paling menakutkan iaitu slide tu ngeee berdebar jantung ! haha. Harga utk masuk kesana ialah utk dewasa RM21.90 & utk kanak2 RM14.90 info lanjut boleh ke www.bgrc.com.my kot.. haha… so kitorang semalam berempat so semua sekali RM87.60 gitu.. hurmm kira berbaloi jgak lah.. dkt dalam tu x guna cash taw dan kena guna e-credit dan ada e-top up disediakan di dalam . nak taw ape mende tu ? korang kena g sendiri lah ye… haha… oklah tu je kot yg nak di ulas dalam post kali .. tp alhamdullilllah lah dapat release segala tension… hehe… baliknya dr gambang tu kitorang jejalan plak ke bandar kuantan dan singgah di ECM utk shopping2 dan tgk wayang. ops.. akue x beli ape2 ye.. huhu.. k lah tgk2 lah pic2 dkt bawah ni sket : )

pg1

pg2

p/s: tak dapat makan mcD ngeee

0 comments:

Edit, edit ,edit..

Dikala kebosanan ini akue shoot dan editlah some pic.. do komen2 ye.. ngeee… owh ye pic2 ni diambil time ade motocross aritu dkt padang.. x best sgt gambo nye so akue edit2 je lah.. hilangkan kebosanan di diri ini .. eheh do komen2 ye

tiletile2

0 comments:

Cute Baby Photoshoot

Hhaha bukan cuma modelling dan some wedding ye akue boleh photoshoot ade extra taw .. cam ni ha akue juga boleh photoshoot baby cam yg jadi model ni adalah anak sedara akue yg terlatest, wah ayat. haha namanya …… jap lupa ape ntah.. nanti akue tanya akak akue ye… dan di bawah ni adalah 3 out of 6 photo dak kecik ni , ikan tu cume prop ye.. hahah

DSC_0583

DSC_0592DSC_0590

p/s : gambar besa2 je lagipun akue x reti nak pose kan dak kecik ni , hape ko ingat die ni org besar ke ? bleh dilentok2 kan jadi model. ? hahah nanti tunggu die besar dulu ye.. hehe tq :)

0 comments:

Techno Samurai photoshoot terpantas ! 80% editing

Hahaha malam sebelum balik ke phg ni akue sempat lagi ye td wat photoshoot ala2 samurai techno katanya, entahler kena atau x ? hahaha ape2 pun full burst editing yg akue gunakan disini cuma plugin yg akue dah lama ada tp x pernah guna dan publish so dpt 5 keping ni jelah komen2 ye dlam fb.. hehee

DSC_0409DSC_0418DSC_0423DSC_0435

p/s: mungkin lepas ni dah jarang akue update fb dan blog ni.. so korang lah rajin2 komen2 akue ye.. tq dan take care .. assalam : )

0 comments:

JIKA ANDA SEORANG BLOGGER

image


Saya dapat banner ni dari --> http://www.benashaari.com

Untuk mengetahui cara dan tujuan, sila click SINI.. ^^

3 comments:

Kaitan Pisang Dengan Perasaan Benci

Ni copy dr satu blog tp juga menarik utk dibaca.. jom

image

Maryam, guru kelas Tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh
menarik untuk murid-muridnya.Setiap murid diminta membawa beg plastik
yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci
ke kelas pada esok hari. Jadi, jumlah pisang yang perlu dibawa
bergantung kepada jumlah orang yang dibenci. Keesokan harinya, setiap
murid membawa beg plastic berisi pisang masing-masing.


Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak lapan
biji.
Semuanya sudah ditulis nama orang yang paling mereka benci.
"Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi
selama seminggu.
Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya"
beritahu Cikgu Maryam.Kanak-kanak tersebut menyimpan
pisang masing-masing di dalam beg.
Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan
akhirnya menjadi busuk . Kanak-kanak itu mula merungutdan marah.
Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat,
badan berbau busuk.

Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan.Seminggu berlalu,
pagi-pagi lagi murid-murid Maryam sudah bersorak. Permainan sudah
tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa."Okey
semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke sana ke mari selama
seminggu?" tanya Cikgu Mayam.

Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu. Mereka hilang
kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih teruk lagi, terpaksa tidur,
makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk."Itulah
sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain
dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan
membawanya ke mana saja kita pergi. Jika kamu sendiri tidak boleh tahan
dengan bau
pisang busuk hanya untuk seminggu, cuba bayangkan apa akan jadi kalau
kamu
simpan kebencian sepanjang hidup kamu" beritahu Cikgu Maryam.

Maryam mengingatkan anak muridnya supaya membuang jah-j auh perasaan
benci daripada membebani hidup. Kemaafan adalah yang terbaik. Menyayangi
lebih baik darpada membenci..!!

1 comments:

Review Blog Style Akue 02 : Umar Faruq + kutukan

hahaha kali ni review yg agak pelik sket sebab tambah dgn segmen yg dia wat sendiri.. ok first perkenalkan blogger ni dulu first yg paling penting link ke blog official beliau.. ni ha klik ye tp x klik pun xpe lalalala http://www.umarfaruq.com/ baru je upgrade ke .com domain dgn harga berapa ringgit ntah tp bak kata die memang murah ler.. akue je still guna .blogspot.com.. ngeee… akue sedar akue sape..hahaha touching plak… seperti mr. daha yg akue dah review sebelum ni http://cuhax.blogspot.com/2011/03/review-blog-style-akue-01-mrdaha.html die juga sorang yg peramah dah xpenah komen tanpa gelak ketawa.. tp takut jgak akue kalau die rasa rimas dgn akue.. ngeee.. hahaha sorry ye bro kalau akue ada wat ko cenggitu.. hehe sekadar berkawan je..

ader style ben ashaari sket dalam penulisannye tp versi kuang ajaq sket haha tp ape2 pun akue respect dier ni .. takbestnye dier takde tagline die just mention tagline yg x dikenal pasti.. ade ke patut.. ngeee… haha meh nak kutuk sket… akue geram sebab follower dier ramai dowh .. hebat2 haha lepas tu warna putih dan merah maroon menjadi theme dalam blog dier ni .. simple katanya.. tgk orgnya pun simple dan sempoi jgak orgnya kuat berjalan jarang ada dpn pc/laptop tp kalau ader dpn menatang tu.. mengupdate blog je lah keje nye ye.. hahaha tp bagus dier ni dier rajin komen2 akue punya wallpost dkt wall die atau wall akue ..tq friends.. : ) meh kenal lagi rapat mamat ni !

image

 Umar Faruq Bin Ahmad

Ni haa profile pic terlatest katanya.. haha walauape2 pun first2 dier tukar pic ni akue dah mati2 igtkan artis mane add akue .. haha mamat ni rupanya.. hahaaha sorang yg kacak bagi akue ..errr siap kau di depan lens akue nanti ko tetibe huduh siap.. hahaha ape2 pun muka memang matured kan .. hormon lebih katanya dengan jambang bak harimau.. hahaha tp ape2 pun yg penting die ni muda setahun dari akue ! hahaha . sorang pelajar MMU ye die ni so minat memang lebih kurang cam akue ler.. TP tgk pic ni dia ni still ade perangai gila2 dan agak childish. ngeee .ahaha

Next kita tgk blog beliau pulak :

image
Taddaa so simple je kan.. comel lote emoticon selenga tu.. ahhaaha siap dah ada fanpage ye.. hehe baguslah boleh jgak menjadi contoh kepada blog akue ni.. hehe hurmm tu je kot.. dah ngantuk plak lepas melantak maggie td.. ngeee.. ape pun keep it up bro… see ya in kl : ) tq

1 comments:

Akue Mahu Jumpa BLOGGER2 Ini

Hehehe walaupun nama blog akue bukan nama besar tp blogger2 ni akue nak berjumpa dan bertemu ramah dgn diorang boleh x ? haha ala2 wat 1tube.my gitue hehe tp dgn style af9 gitu.. hahah oklah meh tgk list2 blogger yg akue nak jumpa.. meh review cara akue ! hehe

________________________________________________________________

1-BEN ASHAARI (http://www.benashaari.com/)
imageWah sudah semestinya nak jumpa bro ni, sebelum ni dia yg jumpa org, meh kali ni akue yg amateur ni jumpa die plak, haha, teringin nak wat sesi photoshoot simple dgn beliau, hehe . sape yg xnak jumpa die memang rugilah weh. mcm2 ada dalam blog die dan juga merupakan top ranking. Memang hebat dia ni, akue salute ! 13829 follower ! dan juga baru2 ni dinobatkan sbg no 1 blogger of the year dr DIGI.

________________________________________________________________

2-DANIEL ADIE (
http://www.danieldeadie.blogspot.com)
imageHaa ni blogger comel, kesah2 dkt dalam tu pun comel jgak. Boleh tahan menariklah kesahnye x seperti akue. hehe ape2 pun bleh jadi model neyh ! hehe


________________________________________________________________

3-UMAR FARUQ (www.umarfaruq.com)
image

Ni sorang lagi blogger yang tembam gler dan nampak matang dalam penulisan dan luaran, haha. Dalam fb selalu jgak contact die ni tapi memang x lekat di pc, tp bagus kalau dapat hangout orgnya pun peramah jgak.





________________________________________________________________

4-SYAKIR RAHMAN (
http://syakirrahman.blogspot.com/)

image

Haa mamat interior design ni akue dah penah jumpa sem lepas, hehe not bad sekepala lah juga dier nie, hehe. nice design2 dier , surely kalau masuk poli akue dier ni dah high standard arh.. hehe btw insyallah ade masa nanti kita jumpa ag ye :P






________________________________________________________________

5-MR DAHA (
ttp://mrdaha.blogspot.com/)

image

dan tidak dilupakan sorang lagi blogger a.k.a juga admin blogger malaya, hehe matang sungguh orgnya dan juga sorang yg peramah. thanks to him yg banyak membantu akue sebelum ni. memang kena wat video log kalau dgn die camnie.. haha






p/s : tu je kot 5 blogger yg akue nak jumpa setakat ni, yg pompuan ? err xde lagi kot sebab tgk tak byk quality yg diorang ade , ops akue pun xde quality lagi sebenarnya so utk mendapatkan quality tu akue akan tanya pendapat2 diorang. kepada readers plak jgn berfikiran terlalu negatif bila bace2 posting2 akue termasuk yg ni, please lah : )





6 comments:

WAJAH BARU BLOG AKUE

 

 

blog akue

p/s: haa siap dgn legend sume, hehe berat ? mungkin , huhu tp xpelah, nanti2 akue bagi ringan2 kan lagi ye :) tq for following dan visit : )

KLIK PIC UTK ZOOM BAGI LAGI JELAS

0 comments:

Halau Semut Guna Cengkih

image 
Hahaha mende ni dah lama org2 praktikan dan termasuk akue sekali skang ni nak menghalau semut dari dua tempat satu bekas gula dan satu lagi dalam laptop akue (bukan screen saver ok ) ! hahaa n then cuba juga teknik ni.. haha bertempiaran lari semut tu.. hahaha meh tgk sket lebih detail cara2 nye :

1- bungkuskan bunga cengkih dlm tisu dan dah confirm baunya akan kuar kan ? time tgh bungkuskan tu semut2 tu dah ngintip kita dan ada jgak yg dah larik awal2 hahaa
2-masukkan jelah bungkusan tu dalam balang tu, dan kalau nak best wat lah jalan guna pensel atau straw nak buat penghujungnya ke api dapur pun boleh .. hahahaa kejam kejam
3- utk laptop (pastikan bukan screen saver ye) letak je atas speaker atau tepi2 laptop tu sebijik dua ( bijik ek ?) haha time tu terdengar suara2 kecil meminta tolong .. hahahaha

ni bunga cengkih nya

image

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...