Followers

ORIGAMI

image

Hehe buang tebiat ke akue nak story about this kind of thing .. haha xde ler mende ni pun ade dlm cebisan2 memori otak akue jgak haha pernah dulu masa kecik2 men bende ni.. meh kita tgk amende origami neyh :

Origami merupakan satu teknik lipatan samaada dengan menggunakan kain ataupun kertas. Ia merupakan satu hasil kerja tangan yang sangat teliti dan halus pada pandangan.

Origami merupakan satu kesenian melipat kertas yang dipercayai bermula semenjak kertas mula diperkenalkan pada abad pertama oleh di Cina pada 105 A.D. oleh seorang Cina dikasi yang bernama Ts'ai Lun.

Kertas yang diperbuat dari hancuran tumbuhan dan kain buruk membolehkan kertas dihasilkan dengan lebih mudah dan banyak. Contoh-contoh awal origami yang berasal daripada Cina adalah tongkang Cina dan kotak.

Pada abad ke enam, cara pembuatan kertas kemudiannya dibawa ke Sepanyol oleh orang-orang Arab; dan juga ke Jepun (610 A.D.) oleh seorang sami Buddha bernama Dokyo yang juga merupakan doktor peribadi Ratu Shotoku

Semenjak itu Origami menjadi popular dikalangan orang Jepun semenjak turun-temurun sehinggakan ke hari ini terutamanya dengan penghasilan kertas Jepun tempatan yang dipanggil Washi.

!!! korang taw x origami tertua di dunia adalah BUKU !!!

haha meh tgk2 sket2 kompilasi2 origami2 yg cambest : )


dsfdsf
tp bentuk yg paling akue suka sekali adalah :
work.3253923.2.flat,550x550,075,f.origami-birdmeh blajo sket care watnye : )

1 comment:

  1. haha..zaman aku budak2 suke la wat origami ni...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...