Followers

Talking To The Moon… Supermoon 19march2011

Tq to adelynn yg gtaw ttg perkara ni dan juga to abg mie yg provide more info about it… and thanx to beberapa sumber lg yg beritaw… thanx.. tp bulan malam ni memang cantik… ni ader akue shoot dan ini lah final image nye.. layanzz


talking to the moon

some info about it :

(http://anjungsazuwi.blogspot.com/2011/03/fenomena-supermoon-pada-19-mac-2011.html)

image

Bulan berada lebih dekat

Buat pengetahun korang, pada 19 Mac 2011 ini, bulan berada lebih dekat dari jarak biasa orbit. Iaitu pada jarak 356 577 Kilometer berbanding jarak purata adalah 384 403 kilometer. Oleh kerana jarak yang lebih dekat dan juga masa itu juga bulan adalah bulan penuh, ia dipanggil sebagai "Supermoon". Aku tak berapa pasti berapa besar bulan yang kita boleh nampak semasa tue. Sebab kebanyakan foto kat internet nie bukan boleh percaya. Walaubagaimanapun, bulan yang korang bakal lihat nanti adalah lebih dekat dan besar dari biasa.

Kaitan dengan bencana alam

Sebab berkaitan dengan bencana alamlah yang membuatkan aku tertarik untuk mencari maklumat ekstra. Ada sumber mengatakan kedudukan bulan yang dekat menghasilkan tarikan graviti yang tinggi. Seperti mana kita tahu, tarikan graviti bulan mempengaruhi pasang surut air laut di bumi. Adakah akan terjadi kejadian tsunami pada masa itu? Aku pun tidak pasti. Beberapa bencana alam seperti hujan ribut, gempa bumi diramal akan berlaku pada masa tersebut.

Penafian Ahli Astronomi

Ahli astronomi menafikan bahawa fenomena Supermoon ini tidak akan mempengaruhi mana-mana bencana alam. Jadik, orang ramai tidak perlu risau akan kejadian ini. Dalam kata lain fenomena ini hanyalah bulan penuh yang biasa kita lalui setiap bulan. Pakar- pakar geologi dari USGS juga menyokong fakta sedemikian.

Perlukah bersedia?

Syukur kepada hadrat ilahi kerana negara kita masih selamat dari kejadian bencana alam yang tersangat extrim seperti yang berlaku di Jepun baru-baru ini. Tsunami yang berlaku di Jepun mengorbankan beribu-ribu manusia. Reaktor nuklear yang bocor baru-baru ini membawa kebimbangan kepada seluruh dunia.

Korang hanya perlu nantikan pengumuman dari badan-badan professional berkaitan untuk memastikan tahap Supermoon ini. Artikel di sini hanyalah sebuah perkongsian hasil dari pembacaan secara umum. Apa yang aku kongsikan bukanlah idea professional.


(http://www.space.com/11084-supermoon-earthquake-storm-natural-disasters.html)

On March 19, the moon will swing around Earth more closely than it has in the past 18 years, lighting up the night sky from just 221,567 miles (356,577 kilometers) away. On top of that, it will be full. And one astrologer believes it could inflict massive damage on the planet.

Richard Nolle, a noted astrologer who runs the website astropro.com, has famously termed the upcoming full moon at lunar perigee (the closest approach during its orbit) an "extreme supermoon."

When the moon goes super-extreme, Nolle says, chaos will ensue: Huge storms, earthquakes, volcanoes and other natural disasters can be expected to wreak havoc on Earth. (It should be noted that astrology is not a real science, but merely makes connections between astronomical and mystical events.)

But do we really need to start stocking survival shelters in preparation for the supermoon? [Photos: Our Changing Moon]

The question is not actually so crazy. In fact scientists have studied related scenarios for decades. Even under normal conditions, the moon is close enough to Earth to make its weighty presence felt: It causes the ebb and flow of the ocean tides.

The moon's gravity can even cause small but measureable ebbs and flows in the continents, called "land tides" or "solid Earth tides," too. The tides are greatest during full and new moons, when the sun and moon are aligned either on the same or opposite sides of the Earth.

According to John Vidale, a seismologist at the University of Washington in Seattle and director of the Pacific Northwest Seismic Network, particularly dramatic land and ocean tides do trigger earthquakes. "Both the moon and sun do stress the Earth a tiny bit, and when we look hard we can see a very small increase in tectonic activity when they're aligned," Vidale told Life's Little Mysteries, a sister site to SPACE.com.

At times of full and new moons, "you see a less-than-1-percent increase in earthquake activity, and a slightly higher response in volcanoes."

The effect of tides on seismic activity is greatest in subduction zones such as the Pacific Northwest, where one tectonic plate is sliding under another. William Wilcock, another seismologist at the University of Washington, explained: "When you have a low tide, there's less water, so the pressure on the seafloor is smaller. That pressure is clamping the fault together, so when it's not there, it makes it easier for the fault to slip."

According to Wilcock, earthquake activity in subduction zones at low tides is 10 percent higher than at other times of the day, but he hasn't observed any correlations between earthquake activity and especially low tides at new and full moons. Vidale has observed only a very small correlation.

What about during a lunar perigee? Can we expect more earthquakes and volcanic eruptions on March 19, when the full moon will be so close?

The moon's gravitational pull at lunarperigee, the scientists say, is not different enough from its pull at other times to significantly change the height of the tides and thus the likelihood of natural disasters.

"A lot of studies have been done on this kind of thing by USGS scientists and others," John Bellini, a geophysicist at the U.S. Geological Survey, told Life's Little Mysteries. "They haven't found anything significant at all."

Vidale concurred. "Practically speaking, you'll never see any effect of lunar perigee," he said. "It's somewhere between 'It has no effect' and 'It's so small you don't see any effect.'"

The bottom line is, the upcoming supermoon won't cause a preponderance of earthquakes, although the idea isn't a crazy one.

"Earthquakes don't respond as much to the tides as you'd think they would. There should actually be more of an effect," said Vidale.

Most natural disasters have nothing to do with the moon at all. The Earth has a lot of pent up energy, and it releases it anytime the buildup gets too great. The supermoon probably won't push it past the tipping point, but we'll know for sure, one way or the other, by March 20.

**

Tahukah korang. Supermoon pada tahun 2014 adalah lebih dekat iaitu pada jarak 356 511 KM...

ps: harap-harap tiada apa yang berlaku pada masa tue..

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...