Followers

Hidup Umpama Game

Wah game ape ? hehe korang nak taw tgklah game2 aper yg akue akan sebut kan nanti. tp memang betul lah cam game hidup ni tapi actually game tu lah cam kehidupan tp dalam game semua setakat dalam game tu je xdenye nak sambung ke game lain hahaha… semuanya utk renugan diri korang sume dan akue sendiri. Kalau kaki game cam akue memang korang akan paham : )


Kita mulakan dengan START A NEW GAME dgn letak nama or pilih profile , yg ni semua kehidupan pasti akan bermula gini. Xpun akan bermula dgn tutorial how to control your character dlam game kan ? hehe cam game CRYSIS , kita akan mulakan dgn cara nak tukar senjata dan penggunaan button yg ada , samalah dgn kita yg mula belajar untuk mengenal dunia dan cara2 utk berinteraksi dalam dunia.. Pada permulaan game mesti kita akan berjumpa dgn musuh2 yg comel2 dan x hebat utk level kita berpandukan mana2 game FINAL FANTASY. tp pada level itulah agak sukar bagi kita utk selesaikan musuh tu walaupun pada level atasan dgn senangnya kita hapuskan musuh tu : ) begitulah juga dengan cabaran2 yang akan kita tempuhi pada awal kehidupan semuanya adalah mudah bagi kita dan semakin lama semakin susah, cam game DEVIL MAY CRY, musuh semuanya rapuh dan lembab utk bergerak dan bossnya juga adalah senang utk dihapuskan, namun semakin tinggi level kita semakin susah boss utk dihapuskan malah mungkin berulang2 kali kita try. Semuanya bergantung pada experience untuk upgrade level yang lebih bagus, semakin tinggi level semakin hebat permainan tapi semakin tinggi cabaran. Samalah dgn kehidupan yang bergantung pada pengalaman yang kita pernah lalui sepanjang hidup, memanglah pada mulanya sukar untuk hadapi satu masalah namun x lama lepas tu kita juga akan matang dan makin berfikiran jauh.


                Cam dalam game RESIDENT EVIL bermacam2 senjata diberikan pada kita terpulang pada kita untuk gunakan yang mana sebab semua tu juga menjanjikan kita akan lepas juga level tu. Cam dalam dunia nyata pula, kita diperuntukkan dengan pelbagai pilihan dalam hidup semuanya terpulang pada kita untuk memilih mana2 jalan yang terbaik untuk kita. Kalau gameover pulak jgn lah jadi cam game yg terus gameover tp best jika jadi cam game PRINCE OF PERSIA dimana kita diberi peluang utk terus berusaha utk menjadi lebih baik dimasa akan datang. Cam game SILENT HILL , kehidupan dunia game tu memang sunyi dan mustahil bagi kita yang bergelar manusia mahu sentiasa sunyi so jadi lah cam game THE SIMS yang memerlukan kita sentiasa bersosial agar kita tak digelar “katak bawah tempurung” , berkawan biar berjuta berkasih biar satu. tp jgnlah kehidupan kita jadi cam GRAND THEFT AUTO kerana sering melakukan kerosakan dan musibah pada diri sendiri pada org lain, di dalam game len citer OK : ) … Cam dalam game NEED FOR SPEED pun juga bagus sebab kita diajara berlumba2 utk maju kedepan tinggalkanlah sesiapa yang hadir untuk merosakkan kita. Sentiasa happy tp jgnlah asyik mengikut telunjuk org lain cam dalam game LITTLE BIG PLANET , matanglah dan sentasalah berfikir sendiri untuk maju. Dalam METAL GEAR SOLID jgak membuktikan kita perlu jadi diri sendiri dan jangan takbur dan tamak terhadap perkara lain. Sayangilah org sekeliling kerana tanpa mereka siapalah anda kan. Kemewahan kereta2 seperti dalam GRAN TURISMO jgak tak menjanjikan kebahgiaan dalam hidup, cuma dapat diamati tp xdapat dimiliki setiap kebahgiaan tersebut :) Hargailah rakan2 kita kerana nescaya akan menangislah kita bila mereka yang terapat dgn kita tiada cam game GEARS OF WAR , KILLZONE dan GHOST RECON ADVANCE WARFIGHTER. Sebab memang susah untuk kita selesaikan masalah sendiri, we need shoulder to cry on bak kata org putih…


image

image

 

 

 

 


image

image

 

 

 




image

image








image

image










image

image









image














image

image









image

image

1 comment:

  1. nie kaki game nie!! huhu
    ape pon..mmg betul pun ape yg awak ckp kn tu..
    hidup nie umpama games..
    kita sndri boleh adaptasi kan permaianan tu utk kehidupan realiti kte..

    by d way,NEED 4 SPEED the best!! hahaha..
    (:

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...