Followers

FINAL ASSESMENT AND VISCOM WEEK PART 2 & 3

29 March .Fuh harini a better today, td baru aje habes sume assessment, fuh tp dgn assesor luar memang best, thanks to him dah berjaya naikkan semangat sy. THANKS. segala nasihat yang diberi akan sy simpan sampai saya berjaya. Semoga final chances jumaat ni berjalan lancar so esok sedia utk viscom ajelah .. hehe jom reramai dtg PJB esok. : ) a smile for today ! ptgnya bz menyiapkan gp plak.. kelam-kabut tp memang seriously memang penat aritu.. malam tu tidur awal fuh arini bangun dgn semangat baru

30 March . Harini bangun awal jgak kerana arini viscom show ! ramai akan dtg dan akan tgk hasil keje kita, ada company uh. best.. tp first2 pagi tu g setup sket2 n then g taklimat peksa plak.. memang ngantuk! .. haha tido btul2 plak akue… haha… n then kembali semula dkt booth sampai2 lecturer yg muka ala2 aaron aziz tu kol n then di arahkan utk g jabatan punya meeting room :P (ayat pe ni ? ) n then ditemu-ramah sket2 ..akue ? rilex je.. hahaa so pastu kembali ke booth dan wat ape2 yg patut sampai ke ptg.. tq to sesape yg dtg jalan2 dan tgk2 n then esok hari terakhir dan penyampaian anugerah. akue dapat ape ? entahlah.. xde kot… huhu… ni some pic2 harinie.. hehe… p/s : dapat pakai baju korporate baru :)

DSC_0279

DSC_0295

DSC_0308DSC_0306

DSC_0320DSC_0341DSC_0343

DSC_0340

1 comments:

FINAL ASSESSMENT AND VISCOM WEEK PART 1

Ader lima part semuanya update setiap hari.. arghh tu pu kalau korang nak baca.. so

DSC_0220DSC_0260

DAY 1 – HARINI everything adalah mengecewakan “katanya” dan cam akue kena wat lagi last assessment “final chance” atau pun diberi failed dan repeat sem.. adoi.. memang hampa lah org kalau kena repeat sem.. memang x cambest.. huhu aper2 pun guduluck utk yg lelain.. fuh harini first time nangis lama2.. huhu sedih sgt2 klu failed tu berlaku, x dpt nak pikir dah lepas tu. hope tomorrow will be better.. ok gtg now and nak siapkan final adjustment tambahan.. c ya.. part 2 esok.

2 comments:

Perjalanan Ke Final Part 2

Akhirnya dah nak habes dah keje2 ni.. tidur makin x menentu .. kewangan naseb bek ada lah duet . sket alhamdullillah harini plak baru abes shoot nikah, berapa jam membazir dgn masjid p.g td tunggu pengantin akad.. aiyo.. balik terus update2 mane yg patut. td arini baru siap documentation iaitu laporan, kajian & proposal . esok plak.. byk yg nak kena print dan mount lagi limit pkul2 kena siap2 di partition dan esoknya lagi assessment final.. takut doe ! hope xde pe yg teruk berlaku.. aminn

2 comments:

Akue Support EARTH HOUR , Korang ?

Untitled-1

Earth Hour 2011 dah berakhir ..dah dah time wat keje plak… akue jalan2 beli barang je td n then balik umah dan online fb.. hehe tq to yg dah support dan yg x support biaq p lah.. hahaah ader akue kesah.. ok now sambung keje…. haip.

p/s: dkt jb ni x support pun :P adoi..

0 comments:

Tutup Lampu di YOu TUBe Sempena Earth Hour

Jom sume malam ni 8-30 – 9-30pm kita ramai2 tutup lampu sejam je.. hehehe ni dkt youtube td

tutup lampu

0 comments:

EARTH HOUR 26MARCH2011

Yok kita malam ni dr pkul 8-30pm-9-30pm kita tutup lampu dan penggunaan elektrik selama sejam. hehehe .. memory : igt lagi time sem4 klcc hilang dari pandangan pergh memang best ! hehehe.. so malam ni ape citernye di JB ? nanti akue update.. hehe

197828_192330057469874_100000786421661_409817_5627098_n

1 comments:

Perjalanan Ke Final Part 1

Huhu nasib bek manual id dan lain2 dah siap so skang just tinggal web & interactive + portfolio +artwork dan lain2 sket je .. dalam around 15% dah nak siap utk ke final major assessment isnin depan.. fuh.. arinie x makan sehari (makan malam td je ) dr pkul 3-7 td menyiapkan interactive dan td baru je siap website . utk interactive guna photoshop,illustrator,swish dan director , dan web plak guna tiga software yg same dan dreamweaver.. sume simple2 je design dan nak bagi lawa tambah animasi dalam swish sket.. haa ni interactive dan web time in the making 97% ptg td.. skang dah pun siap.. hasilnya ? tunggu lepas viscom :

riad

webb

p/s: cam pening je kan ? padahal simple gler .. hahahahahaha ok dah ngantuk nunite post !

0 comments:

1000% SERABUT !

Ya Allah ya tuhan ku Kau berilah kan kesenangan terhadap ku utk menghadapi minggu terakhir ini… Argghhhh , keserabutan tahap gaban! Byk keje x siap ag! Keserabutan yg x pernah akue rasa selama ni ! 1000% !

image

1 comments:

1st Contest Dari xcyber : Pose Depan Cermin

Assalamualaikum sambil2 malas wat assignment ni akue join contest ni .. tgk dari blog bro adie daniel…
image

So dah ikut tanjuk pose depan cermin so akue try lah jgak wat boleh.. haha ni pose tersexy akue dpn cermin.. hahahah bosan2 je x kesah pun menang atau x ok.. hehe kecik je lengan nye… byk lagi perlu dibuat :) erkk boleh dikira as pose ke ? heheh lantaklah lalalla

cikkiah

Tarikh tutup 11.59PM pada 23 April 2011

Tag 4 org rakan anda yg aktif, pastikan mereka tahu merea diTag :

Efy, Shidee , Wan Salim , & Mat Nagger …

6 comments:

Luahan Hati Akue

Adoi... tekanan semakin hari semakin menebal! akue sendiri dah x taw nak wat ape lagi, huhu. Viscom dah nak dekat sebelum tu sume item2 utk final ni kena bermula dalam minggu ni jugak, kepala otak akue plak hang bila keje dalam stress camni, sume dah x bleh diubah, risau jugak bile memikirkan portfolio akue dari sem1-sem5 yang dah xde, aduh nak wat camne ni , akue dah antar utk recovery tapi tak taw lah sempat atau x utk akue susun sebelum internal assess next week, akue skang pikir nak lepas je. nak sediakan sume item2 sebelum assess bermula pun satu hal lagi sume memerlukan duit utk print item dan semua, aduh mane akue nak cari duit, ptptn ? memang cukup kalau akue x makan, duit fa&ma pun sama, rasanya memang x perlu utk akue makan kot, biarkan mati ajer,, huhuhu sedih kalau camtu jual ajerlah kamera dslr tu kan senang citer, huhu. :'( Byk lagi x siap dan nak siapkan tu sume memang nak kena ader duit , nak carik dkt mane ek ? korek bawah batu bleh jumpa x ? xkan nak berhutang lagi, adoiyai... item2 len pun x siap cam laman web & interactive huhu sebab bila stress camni..huhuhuhu so kalau tension memang akue x wat.. cam nak give up je memikirkan item2 tu sume.. huhu masa plak makin sempit.. laptop plak tiap2 hari asyik hang je keje.. camne nak wat assignment gitu...arghhh tension!! huhuhu... rasa nak nangis je... sekian

image

1 comments:

How to delete your FaceBook account PERMANENTLY

imageAssalam… sambil2 dgr mj12 yg lama dah akue xdgr akue tetibe terfikir nak wat posting tp bukan utk diri akue tp utk org2 di luar sane.
Terbaca satu event yg nak wat penutupan besar2an akaun fb yg dijemput oleh my senior, huhu bagi akue plak akue xkan tutup akaun ni.. woo sayang gler la dkt all my friends , fb ni boleh je digunakan secara positif carik job pun mungkin boleh doe.. susah akue nak off fb. SO bosan2 malam ni, ni akue sertakan cara2 nak tutup secara permanent fb ni.. akue ikut dari video tp yg ni cara yg akue dah ringkaskan tp JGN sentuh fb or share atau ape2 menggunakan ape2 yg berkaitan fb atau penutupan ni akan tak menjadi. : P

cara2 nya :
1-login fb seperti biasa

2-dkt account drop-down menu pilih help center

3-dkt search box type How to delete my FaceBook account atau delete account

4-pilih enquiry pertama dgn tajuk yg sama

5-scroll ke bwah sket dan cari link pada akhir ayat perenggan

6-akan keluar menu baru, klik submit

7-masukkan password dan security captcha dan klik okay

8-klik okay lagi dan lepas tu akan ada warning dan terus ke muka login.

JANGAN CUBA UNTUK LOGIN LAGI DALAM MASA 14HARI !! KALAU X FACEBOOK ANDA AKAN AKTIF SEMULA ok .. hehe tahniah kepada korang yg dah tutup akaun fb tu.. gudbye.. hehe OPS X HABIS LAGI tgk ni

cara2 utk mengelak anda dari login FB lagi,
1-format laptop

2-jangan contact dgn kawan2 yg anda pernah kenal di fb (kerana nanti dia akan hasut anda utk login fb semula)

3-jangan online selama 14hari tu

4-berpuasa dari menghadap laptop

5-alihkan pandangan dari melihat org tergelak2 tgk fb : )

6-layan hanya laman lain Blog ke (Dkt mane nak market posting ? ) , Twitter dan lain-lain lagi.

2 comments:

Mozilla Firefox 4 is here !

Heheh new update about a little bit famous browser.. mozilla firefox 4 is here .. you can upgrade it for free here http://www.mozilla.com/en-US/firefox/central/

image

latest interface of mozilla firefox.. look sleek ! LAYANnzzzzzz

p/s : baru jugak try ROCKMELTZ browser , cambest tp agak complicated sket…

1 comments:

NEW BLOG SONG : Look Around BY David Archuletta

00.MyEgy

Keep on running and you never get to feel the moment
It's like you're sleeping 'cos you don't think the time will take it
Like a train wreck, you're on a mission
Television got you blinded
Better slow down before you lose ground
It'll happen anyway
Paint it over if your world is gray
When you close your eyes you see the view
You wish everything's around in you
You stop and just look around
Get up and look around
Get up and look around
Get up and look around
You can build your life right on air
What you need will always be there
You stop and just look around
Get up and look around
Get up and look around
Get up and look around you
Oh oh oh, oh oh oh, oh oh oh
Look around, look around
Oh oh oh, oh oh oh, oh oh oh
Look around, look around
Shut the window tight but it's raining on the inside
Do you realize you're getting nowhere
But it's all late out for you
Cut the ribbon if it starts to frail
When you close your eyes you see the view
You wish everything's around in you
You stop and just look around
Get up and look around
Get up and look around
Get up and look around
You can build your life right on air
What you need will always be there
You stop and just look around
Get up and look around
Get up and look around
Get up and look around you
Oh oh oh, oh oh oh, oh oh oh
Look around, look around
Oh oh oh, oh oh oh, oh oh oh
Look around, look around
You found a loophole that you fell in
Now you're trapped in water
You gotta see the hand, it'll pull you out
When you close your eyes you see the view
You wish everything's around in you
You stop and just look around
Get up and look around
Get up and look around
Get up and look around
You can build your life right on air
What you need will always be there
You stop and just look around
Get up and look around
Get up and look around
Get up and look around you
Oh oh oh, oh oh oh, oh oh oh
Look around, look around
Oh oh oh, oh oh oh, oh oh oh
Look around, look around
Look around

0 comments:

EVENT ! Karnival Hospitaliti

22march2011 | selasa
Cewah dah cam berita plak sedangkan cuma blog post je lah.. hehe congrates to dak2 dhk5 & g (batch akue) yg telah berjaya menjalankan event ni… best ar tester yg ada .. sedap2 belaka.. hehe dah dah malas tulis panjang2 com layan citer ! pg1pg2pg3pg4

p/s: the picture tell more story.. tu je …

1 comments:

Kerana Teman

teman itu bukan macam papan skateboard,.dah main,pijak..

Teman itu bukan macam bola sepak,.dah dapat,tendang..

teman itu bukan macam bulu tangkis,.belum main,pegang,.dah main,pukul,.

Teman itu ibarat ragbi,.belum dapat,rebut,.dah dapat,lindung,jaga..

Teman itu macam jari,.lukanya sembuh sendiri,hilang tiada ganti..

Sahabat sejati adalah harta yang paling berharga,,Bekal yang paling istimewa,

kasihnya kepadamu lebih besar dari kasihmu kepadanya,

dia adalah sebahagian dari jiwa dan penghapus duka laramu..

Berbahagialah sahabat yang sebegini,dalam dakapan redha-Nya...::

renung2 kanlah .. sebab baru ni akue baru sahaja hilang lagi beberapa kawan dari social networking, yg x best nye senyap terus dari dunia cam dah pergi je.. akue harap mereka still ader sihat dan walafiat walaupun akue dah x dapat dan susah utk lagi contact diorang (mungkin) harap2nya diorang tak lupa akue, akue suka lihat mereka tersenyum biarlah akue yg sedih…. bagi akue pula SEKALI KAWAN BERMAKNA KITA KAWAN SELAMANYA. SELAGI AKUE BERNYAWA, insyallah akue harap mereka kembali menemui akue,, amin… sedih menghadapi perpisahan…akue x sanggup berpisah...

image

^^^ seronok nya sentiasa begini ^^

0 comments:

Review RANGO

Heheheh be yourself no matter what.. hehe maaf lah lambat update ttg this movie,, ni pun baru je balik dari tgk movie RANGO tu dkt TGV JUSCO TEBRAU, td ape2 pun memang best lah, sarat dgn aksi , kelakar dan serius, satu movie yg harus ditonton, bagi akue citer ni ia merupakan satu citer yg hebat dan terbaik dari ladang, animasi CGI nye perfect dan harus diberi tepuk tangan, tergamam sepanjang cerita kelakar tgk gelagat si RANGO yg dari mulanya nobody menjadi somebody dalam citer ni, juga penuh dgn mesej2 yang baik dan menjadi inspirasi setiap org : ) akue bagi 9/10 for this movie, next ? xde dah… tunggu transfomers je kot.. .hahahah ..ops fokus pada final !

Rango-Banner-e1296866622817

Summary: A chameleon that aspires to be a swashbuckling hero finds himself in a Western town plagued by bandits and is forced to literally play the role in order to protect it.

Release Date: March 10, 2011

Rating: U

Genre: Adventure, Animation

Duration: 1hr 47mins

Actors:
Alfred Molina
Bill Nighy
Claudia Black
Isla Fisher
Johnny Depp
Ned Beatty
Timothy Olyphant
Director:
Gore Verbinski
Writer:
John Logan

1 comments:

Tak Tidur2 Lagi ?? Marathon Raja Lawak 5

eeuuww haha bosan2 malam ni layan marathon raja lawak 5 dkt my lovely laptop .. haha sume nye di download guna mr. youtube.. hehehehe… line tenet pun dah xde… ni posting esoknya akue post.. hehehe tu je kot nak citer.. jom sesape nak teman tgk ? wakaka tp best betul raja lawak 3 .. suke kumpulan balas !!

image

maaf handset murah… lalalalalla

1 comments:

Talking To The Moon… Supermoon 19march2011

Tq to adelynn yg gtaw ttg perkara ni dan juga to abg mie yg provide more info about it… and thanx to beberapa sumber lg yg beritaw… thanx.. tp bulan malam ni memang cantik… ni ader akue shoot dan ini lah final image nye.. layanzz


talking to the moon

some info about it :

(http://anjungsazuwi.blogspot.com/2011/03/fenomena-supermoon-pada-19-mac-2011.html)

image

Bulan berada lebih dekat

Buat pengetahun korang, pada 19 Mac 2011 ini, bulan berada lebih dekat dari jarak biasa orbit. Iaitu pada jarak 356 577 Kilometer berbanding jarak purata adalah 384 403 kilometer. Oleh kerana jarak yang lebih dekat dan juga masa itu juga bulan adalah bulan penuh, ia dipanggil sebagai "Supermoon". Aku tak berapa pasti berapa besar bulan yang kita boleh nampak semasa tue. Sebab kebanyakan foto kat internet nie bukan boleh percaya. Walaubagaimanapun, bulan yang korang bakal lihat nanti adalah lebih dekat dan besar dari biasa.

Kaitan dengan bencana alam

Sebab berkaitan dengan bencana alamlah yang membuatkan aku tertarik untuk mencari maklumat ekstra. Ada sumber mengatakan kedudukan bulan yang dekat menghasilkan tarikan graviti yang tinggi. Seperti mana kita tahu, tarikan graviti bulan mempengaruhi pasang surut air laut di bumi. Adakah akan terjadi kejadian tsunami pada masa itu? Aku pun tidak pasti. Beberapa bencana alam seperti hujan ribut, gempa bumi diramal akan berlaku pada masa tersebut.

Penafian Ahli Astronomi

Ahli astronomi menafikan bahawa fenomena Supermoon ini tidak akan mempengaruhi mana-mana bencana alam. Jadik, orang ramai tidak perlu risau akan kejadian ini. Dalam kata lain fenomena ini hanyalah bulan penuh yang biasa kita lalui setiap bulan. Pakar- pakar geologi dari USGS juga menyokong fakta sedemikian.

Perlukah bersedia?

Syukur kepada hadrat ilahi kerana negara kita masih selamat dari kejadian bencana alam yang tersangat extrim seperti yang berlaku di Jepun baru-baru ini. Tsunami yang berlaku di Jepun mengorbankan beribu-ribu manusia. Reaktor nuklear yang bocor baru-baru ini membawa kebimbangan kepada seluruh dunia.

Korang hanya perlu nantikan pengumuman dari badan-badan professional berkaitan untuk memastikan tahap Supermoon ini. Artikel di sini hanyalah sebuah perkongsian hasil dari pembacaan secara umum. Apa yang aku kongsikan bukanlah idea professional.


(http://www.space.com/11084-supermoon-earthquake-storm-natural-disasters.html)

On March 19, the moon will swing around Earth more closely than it has in the past 18 years, lighting up the night sky from just 221,567 miles (356,577 kilometers) away. On top of that, it will be full. And one astrologer believes it could inflict massive damage on the planet.

Richard Nolle, a noted astrologer who runs the website astropro.com, has famously termed the upcoming full moon at lunar perigee (the closest approach during its orbit) an "extreme supermoon."

When the moon goes super-extreme, Nolle says, chaos will ensue: Huge storms, earthquakes, volcanoes and other natural disasters can be expected to wreak havoc on Earth. (It should be noted that astrology is not a real science, but merely makes connections between astronomical and mystical events.)

But do we really need to start stocking survival shelters in preparation for the supermoon? [Photos: Our Changing Moon]

The question is not actually so crazy. In fact scientists have studied related scenarios for decades. Even under normal conditions, the moon is close enough to Earth to make its weighty presence felt: It causes the ebb and flow of the ocean tides.

The moon's gravity can even cause small but measureable ebbs and flows in the continents, called "land tides" or "solid Earth tides," too. The tides are greatest during full and new moons, when the sun and moon are aligned either on the same or opposite sides of the Earth.

According to John Vidale, a seismologist at the University of Washington in Seattle and director of the Pacific Northwest Seismic Network, particularly dramatic land and ocean tides do trigger earthquakes. "Both the moon and sun do stress the Earth a tiny bit, and when we look hard we can see a very small increase in tectonic activity when they're aligned," Vidale told Life's Little Mysteries, a sister site to SPACE.com.

At times of full and new moons, "you see a less-than-1-percent increase in earthquake activity, and a slightly higher response in volcanoes."

The effect of tides on seismic activity is greatest in subduction zones such as the Pacific Northwest, where one tectonic plate is sliding under another. William Wilcock, another seismologist at the University of Washington, explained: "When you have a low tide, there's less water, so the pressure on the seafloor is smaller. That pressure is clamping the fault together, so when it's not there, it makes it easier for the fault to slip."

According to Wilcock, earthquake activity in subduction zones at low tides is 10 percent higher than at other times of the day, but he hasn't observed any correlations between earthquake activity and especially low tides at new and full moons. Vidale has observed only a very small correlation.

What about during a lunar perigee? Can we expect more earthquakes and volcanic eruptions on March 19, when the full moon will be so close?

The moon's gravitational pull at lunarperigee, the scientists say, is not different enough from its pull at other times to significantly change the height of the tides and thus the likelihood of natural disasters.

"A lot of studies have been done on this kind of thing by USGS scientists and others," John Bellini, a geophysicist at the U.S. Geological Survey, told Life's Little Mysteries. "They haven't found anything significant at all."

Vidale concurred. "Practically speaking, you'll never see any effect of lunar perigee," he said. "It's somewhere between 'It has no effect' and 'It's so small you don't see any effect.'"

The bottom line is, the upcoming supermoon won't cause a preponderance of earthquakes, although the idea isn't a crazy one.

"Earthquakes don't respond as much to the tides as you'd think they would. There should actually be more of an effect," said Vidale.

Most natural disasters have nothing to do with the moon at all. The Earth has a lot of pent up energy, and it releases it anytime the buildup gets too great. The supermoon probably won't push it past the tipping point, but we'll know for sure, one way or the other, by March 20.

**

Tahukah korang. Supermoon pada tahun 2014 adalah lebih dekat iaitu pada jarak 356 511 KM...

ps: harap-harap tiada apa yang berlaku pada masa tue..

1 comments:

15 Perkara Tentang Akue !

Ngeh ngeh.. terpulang utk korang utk taw atau x ? hahha sesaje post tp xde huraian ye nokkk.. haha

DSC_0480

  1. 1. suka berfikir

    2. pendiam

    3. gila2 orgnya

    4. sombong

    5. kelakar

    6. kreatif

    7. curiousity

    8. kuat makan

    9. suka gym
  2. 10. senang menangis

  3. 11. kaki game

    12. kuat merajuk/sensitif/

    13. mulut jahat !

    14. PEMALAS !

cat_smile

ops ada lagi… 15: Suka kucing !

2 comments:

:( Inilah kisah sedihku (REPOST) SEDIH :’( … Rest In Peace Heveree Lingkee Beron

contestblog20113____________________________________________________________

hevery563840_1615560394556_1402734773_31608[1]
(REPOST FROM LAST POSTING)
Like a shock one more my fb friend has disappeared from this world… Like a shock the one that I love so much disappear just like that… Like a shock the one that I always comment2 in his wall lost like that.. I cant afford more losing… This is about one of my Fb friend.. walaupun x penah jumpa tp selalu komen2 dan msg2 dlm fb akue .. dan kini tiada lagi… kisahnya bila akue sesaje je td igtkan nak kacau wall dier .. tetibe akue pelik kenapa ramai org wat posting dkt wall dia, rest in peace .. byk plak tu.. rupa2 nya ada wall post sebelum tu rupanya dia dah pergi dan rest in peace sebabnya kegagalan jantung ketika tidur kata org2 yang rapat dgn dia… memang terasa begitu sedih sekali aku bila dapat berita mengenai ni … lepas ni dah xde lagi org nak komen2 kelakar dan msj2 kelakar dkt wall akue lagi… dia memang baik dan kelakar orgnya… huhu rest in peace my friend me and friend2 kamu yang lain akan sentiasa igt kamu, dan sentiasa rindu kamu …. love you my friend..

Rest In Peace Heveree Lingkee Beron 1986-2011

179809_1857756089297_1402734773_3209________________________________________________________________
cebisan kenangan akue dgn hevery
image7334353
64

posting terakhir dia … rupanya dia akan tidur terus buat selamanya.. rest in peace my friend..

THANKS HEVERY LOVE YOU ALWAYS MY FRIEND ! YOU WILL ALWAYS IN MY HEART

walaupun x pernah jumpa dan byk kali dah bercadang nak jumpa tapi terpaksa dibatalkan… dia tetap teman yang baik mahupun hanya di dalam fb.. thanks for him once more.. I will miss you … it’s a dream to have friend just like you.. thanks again brother… (walaupun pic profile die wat korang pikir lain.. tp dier seorang yg baik dan sentiasa ceria… ) may god bless you… rest in peace brother.. condolence to his family….

p/s: semua ini akue akan cuba tempuhi dgn tabah kerana kehilangan lagi kawan walaupun hanya di fb… hilang lagi sebutir permata dalam hati akue… feel very lost… al-fatihah walaupun berlainan agama… sedih walaupun berkali2 dgr lagu 1000tahun by yours hevery… you will always in my heart… :’ (

p/s: sekadar berkongsi dan berceritakan semula…

nak tag kepada Efy & Ekin..

1 comments:

Wedding Shoot Syahdira 12-13March2011

Hehe lama dah x wat posting ttg shooting wedding yg akue wat, xlah hebat mane pun dan cuma dalam proses pembelajaran.. actually ni client si Ainuddin (click namanya utk ke blog beliau) thanks juga to him yg ajak akue utk tag-along, x lupa juga utk dik Camim yg masham .. hehe sume nye utk belajar2 je : ) some of the pics ada dkt bawah tgk2 lah ye dan do comment.. nak juga pic wedding camnie ? sila klik link bergambar pakej wedding dkt bawah kanan tu ye . tq

1
3

2

0 comments:

Aper ko wat tu hah ?

Hmmm meh tgk time GP (kelas grafik persekitaran) akue watpe ?.. heheh ni die tgk2 lah pic2 dkt bawah tu.. sume nye menanti viscom adoiyai.. menakutkan .. nak taw ape akue wat dan camne rupa akhirnya.. tungguuuuuu ! : )


15032011_002

15032011_003

pose ngada2 comel : P

0 comments:

Browsering Become Slow For The Moment

HUH ! internet lembab ? ye.. sume browsering skang akan menjadi lembab due to the tsunami that happened in japan… huhu so memang paling terjejas adalah social website terbesar DUNIA iaitu FACEBOOK yg mempunyai pengguna terbanyak didunia… so lebih2 lagi waktu prime (waktu org paling ramai guna, so memang chat, message, wall post akan lembab jgak lah) sebab2 len x diketahui.. hmm bila akan sembuh ek.. tp klu nak online laju online lah lewat malam .. hahaha di bawah ni ada laporan mengenainya :

Zone Lifestyles / / streamyx slow due to japan earthquake.html

Slow Streamyx To US And Europe Yahoo

Slow Streamyx to US as well as Europe Cable faults due to Richter 7 1 trembler off Taiwan Total genius mislaid due to a APCN2 S7 complaint was estimated during around 7 Gbps Alternative Views of a Malaysian Mobile Scene as well as Then Everything Else Maybe Due to this business regulating Internet services might right away knowledge delayed browsing while Enjoy tall speed internet entrance with Streamyx broadband

Southern Christchurch to conserve power after cable outage

An Orion contractor has smashed through a major underground cable in Christchurch, leaving the southern suburbs on back-up power and nearly killing himself twice in the process.

Orion Energy has two major underground cables encased in thick concrete running to the southern suburbs. Each cable carries 66,000 volts.

The contractor was working on repairs to the water network, which was damaged during last month's earthquake, when he smashed one of the underground cables, chief executive Roger Sutton told NZPA.

"These are the most important cables in the city. He was very lucky not to kill himself twice. Firstly when he smashed through the heavy concrete and then when he pushed a metal bung into the hole."

He was lucky he was not stronger when he pushed the bung in and did not hit the cable itself, Mr Sutton said.

Residents in the southern suburbs were being urged to conserve power as it would take about a week to repair the cable.

"If you are using your oven for a hot meal then try and share it, don't use any heating, take short showers. It will be a long slow process to repair the damage -- I don't think this has happened before."

Mr Sutton said he did not blame the contractor who had probably been working long hours for the last few weeks and was only trying to do what he thought was the right thing.

Christchurch's eastern suburbs were the most affected by the February 22 earthquake, where power was knocked out to the majority of homes.

Asia Telecom Firms Rush To Repair Quake Damage To Undersea Cables

By Owen Fletcher and Juro Osawa

Of DOW JONES NEWSWIRES


BEIJING (Dow Jones)--Asia's major telecom operators scrambled Monday to eliminate the impact on their operations from damage to several submarine cables following the massive earthquake and resulting tsuanmi last week in Japan.

Many telecom operators were reporting some disruptions in Internet access Monday, though the partial restoration of service was accomplished by rerouting traffic over undamaged cables and via satellites.

Most international Internet data and voice phone calls are transmitted as pulses of light via the hundreds of undersea fiber optic cables that crisscross the globe. The cables, which can cost hundreds of millions of dollars, are typically owned by consortia of telecom companies, who share costs and capacity. While the clusters of glass fibers are enclosed in protective material, they remain vulnerable to undersea earthquakes, fishing trawlers and ship anchors. There are also many choke points around the globe where a number of key cables converge.

While the extent of the damage to undersea cables is still unclear and financial losses unknown, operators said they are undergoing an inspection and looking to expedite restoration.

Japanese telecom operator KDDI Corp. (9433.TO) said Monday one of its undersea cables between Japan and the U.S. has been damaged by the earthquake and is unable to transmit any signals.

"We don't know if the cable has been cut, or if it's a connection problem," said a KDDI spokesman. "We won't know what the problem is exactly, until we pull up the cable and check the damaged part."

The damaged part is far offshore, and it may take a while for KDDI to identify and address the problem but services are recovering after the quake, as the company can bypass the damaged part and use other cables instead, he said.

Pacific Crossing, a unit of Japan's NTT Communications Corp. that operates a cable network between Japan and the U.S., said Monday the Pacific Crossing PC-1 W and PC-1 N parts of its network remained out of service due to the earthquake.

NTT Communications said some of its services for enterprises were partially unavailable in Japan's Tohoku region, but that for submarine cables between Japan, other parts of Asia and the U.S. the company is using backup cable routes to maintain uninterrupted service.

PCCW Ltd. (0008.HK), Hong Kong's dominant fixed-line operator, said Internet traffic to some international destinations, especially the U.S., is still experiencing slower speeds due to several damaged cables that land in Japan. PCCW, which provides broadband Internet in Hong Kong, didn't release details on the damage or how many users have been affected. The affected cables will be repaired in "the coming weeks," the company said in a statement, and "customers may experience slower response than normal."

An official from Taiwan operator Chunghwa Telecom Co. (2412.TW) said Friday the earthquake caused damage near Kita on the eastern coast of Japan to an undersea cable that belongs to the Asia Pacific Cable Network 2, which is owned by a consortium of 14 telecom operators led by AT&T Inc. (T). AT&T didn't immediately reply to a request for comment.

In another report of damage, Hong Kong-based cable-network operator Pacnet said the earthquake affected the company's EAC cable near Ajigaura, on the eastern coast of Japan, and it was preparing for repairs and measures to reduce service disruption.

China Telecom Corp. (CHA), China's largest fixed-line operator by subscribers, was making emergency repairs on Friday to undersea cables damaged by the earthquake, Xinhua News Agency reported. The company said submarine fiber-optic cables connecting Japan and North America and a Pacific Crossing 1 cable near the city of Kitaibaraki, in Japan's northern Ibaraki Prefecture, were malfunctioning due to the earthquake. A China Telecom spokeswoman was not immediately able to comment on Monday on the status of the repairs.

A spokesman for China United Network Communications Group Co., the parent company of Chinese operator China Unicom (Hong Kong) Ltd. (CHU), said the effect of the undersea cable damage on operations was limited as the company had adjusted routers to redirect data along undamaged paths.

South Korean telecom operator KT Corp. (KT) said a cable that is part of the Japan-U.S. Cable Network was cut in the earthquake, but the company rerouted traffic to other submarine cables to avoid service disruptions. KT owns a 1.6% stake in the Japan-U.S. Cable Network, it said.

An official at SK Telink Corp., an affiliate of South Korean operator SK Telecom Co. (SKM) that owns a stake of less than 1% in the Japan-U.S. Cable Network, said the company saw no service disruption as it rerouted international traffic through other cables within three hours of the outage.

In the Philippines, Bayan Telecommunications Inc. said the quake disrupted some of its digital subscriber line services. "Forty percent of our total capacity was affected. That is why some experienced a slow down in Internet connection. But we expect all to normalize within the day," said Bayan vice president for corporate brand and communications John Rojo.

Globe Telecom Inc. (GLO.PH) spokesperson Yolly Crisanto said: "a couple of landing stations in Japan were reported to have been affected by the catastrophe. Globe redirected traffic to ensure continued services to clients."

Some operators were unaffected. A spokeswoman for Australian operator Telstra Corp. (TLS.AU) said none of the company's undersea cable infrastructure was damaged.

Friday's massive earthquake in Japan and tsunami have raised the official death toll to 1,597 as of Sunday night. More than 200,000 people have been moved to relief shelters, while millions of residences in Japan remain without power and water.


Telekom Malaysia (TM) Announcement - Internet Services Disruption due to Japan Earthquake
at Sunday, March 13, 2011

13 Mar

INTERNET SERVICES DISRUPTION
Telekom Malaysia Berhad (TM) wishes to inform our customers that TM and its consortium members have identified that the earthquake occurred in Japan earlier today has affected Japan – US Cable Network (JUCN) and Asia Pacific Cable Network 2 (APCN2) cable networks linking Malaysia to The United States of America (USA) and Hong Kong (HK).
Customers using Internet services nationwide may experience some degree of service degradation such as slow browsing and high latency while accessing international websites hosted in the USA, Europe and North Asia. Customers using Virtual Private Network (VPN) and other critical business applications linked to USA, Europe and North Asia may also experience some level of service degradation. Meanwhile, to alleviate the problem, the traffic has been diverted and managed effectively to ease the situation.
We will make further announcements on the progress of the restoration works and TM apologizes for any inconvenience caused by the disruption. We would like to assure our customers that all necessary measures is being taken to restore the services as soon as possible.
We wish to thank our customers for their understanding and patience during the affected period. Should you require any further assistance, please do not hesitate to email us at help@tm.com.my for TM fixed line and Streamyx customers and unifi@tm.com.my for UniFi customers.
Thank you.
TELEKOM MALAYSIA BERHAD (TM)

0 comments:

Review Filem Hikayat Merong Mahawangsa

Yeah, akhirnya semalam berjaya jgak akue tgk movie hikayat merongmahawangsa dkt JUSCO TEBRAU ticketing pukul 10:40 malam dan habis dalam pkul 1230pg. dan sampai rumah pkul 130pg (sempat g minum2 jap). Bawah ni sket synopsis about the movie dan bawah lagi ada sket ulasan dari akue : )

image

Genre:Action / EpicStatus:Coming Soon Director:Yusry Abdul Halim Language: English Cast: Stephen Rahman-Hughes, Jing Lu,Gavin Stenhouse, Craig Robert Fong, Eric Karl Henrik Norman, Keith Chong, Keith Chong, W. Hanafi Su, Dato' Rahim Razali, Khir Rahman, Ummi Nazeera, Nell Ng, Jehan Miskin, Umi Aida, Kuswadinata, Mano Maniam, Ravi Sunderlingam

Based loosely on the 16th century historical document entitled ‘The Malay Annals’, ’The Chronicles of Merong Mahawangsa’ is an action-packed epic feature film, with mythical characters, magical moments and dazzling visual-effects sequences. Merong Mahawangsa was a descendant of Alexander the Great, a renowned naval captain and traveler who came to Asia several hundred years ago.

The year is 120 AD… a time when the Roman Empire is at the height of its power, during the reign of Hadrian – one of the Five Good Emperors. Meanwhile in China, the Han Dynasty is firmly cemented as the ruling empire and is expanding into Central Asia… one hundred years before the period of the Three Kingdoms. As the Roman fleet did their repairs and traded in Goa, they asked Merong Mahawangsa to escort a Roman prince to Southeast Asia, to wed a beautiful Chinese princess from the Han Dynasty. The Chinese princess and the Roman prince are supposed to meet halfway and be married on neutral grounds.

However, the pirate nation of Geruda had other plans. They decided to kidnap the Chinese princess and use her as ransom. En route to the Straits of Melaka, Merong Mahawangsa’s fleet was attacked by Geruda’s forces while stopping at a small island to replenish supplies.

Will Merong Mahawangsa be able to rescue the Princess and re-unite her with her betrothed in a marriage that is set to bring together two great civilizations from the East and West ?

REVIEW AKUE ! : 6.5/10 tp not a bad movie… byk cakap tapi ada kaitan dgn sejarah yg bestnya percubaan yang bagus.. nice ! ^_^ next ??? RANGO !

2 comments:

Tension With People Mindset Part2

Kalini part yg kedua plak dan mindset yg terbaru nak dikeutarakan…

1st – people’s talk….. situasi bila cam mamat a berkira dgn mamat b, so mamat a kata “apa ar ko ni berkira sgt dgn akue?” so mamat b ni pun ok je lah dgn mamat a tp bila keadaan bertukar semuanya berulang2 , that what’s we call dendam, actually dendam sekecil zarah ni sume nya x bleh bawak mati pun, so lebih bek duk sengsorang klu xnak berdendam or what we call that makan hati dgn kawan2,

2nd – kenal2 dulu bila dah kenal cam sial, semua org same je so xpayah lah nak wat beria-ia nak kenal lepas tu wat lupa camtu je, klu cam aku , aku memang susah nak lupa org2 camtu, tp fobia juga bila ada org nak kenal lepas tu bila dah kenal sikit dah mula bosan dan senyap! memang cam hampeh sgt , cam fb lah umumnya, ada org add , konon2 nya nak kenal lah segala, tp tgk status bukan nak komen tp yg peliknya mula2 kenal je beria-ia nak komen2 wat2 nak kenal dan tag sane sini, menyampah dan fed-up sgt , so ni memang fobia sgt , lebih2 cam akue yg dah byk pengalaman memang semua MANUSIA berperangai same gitu, bila nak kenal ayat2 bunga2 dan selalu message sane-sini dan dah kenal atau jumpa SURE SGT xkan layan dah, dah terus lost in contact sampai MATI ! dah mati baru nak igt balik kan ? masa tu lah nak menyesal segala kann ?? so seriously akue dah fobia utk berkenalan so please sesape yg penah add akue dalam fb just for a small reason, pliz remove me or officially unfriend me , akue dah x kesah dah, bukan boleh bawak mati kan sume tu ? dah fed-up sgt2 . SO PLEASE STOP DOING THIS .

3rd – berbuatlah baik pada kawan2 selagi dia hidup, nanti dah mati or pergi (perkataan baiknya) time tu lah nak menyesal sedih2 dan segala yg sgt hypokrit dan penuh pura2 .. serously I hate it. dalam hidup akue ni akue menerapkan ini , senyum selagi bernyawa dan cuba sebanyak mana memberi senyuman pada org lain agar dirinya ceria dalam haritu. Xde maksud lain dan semuanya positif bagi akue. Biarlah org nak MEMANDANG HINA KE , LUDAH KE , THINK NEGATIVE pada kebaikan kita ke ? biarlah mereka . asalkan kita sendiri terus happy dan senyum ^_^

p/s: sekadar luahan…. kepada kawan2 fb yg telah add or confirm akue yg rasa menyampah dgn akue punya cara bolehlah dipersilakan unfriend akue atau akue akan unfriend anda .. sekian…

image

0 comments:

Suddenly Addicted to JASON CHEN

Hehehe sambil2 geram2 tu ..  sempat g youtube n jalan2 terjumpa satu artis cover or official.. his name is JASON CHEN.. byk lagi lagu2 cover by him..dkt bawah ni ade akue sertakan video clip cover dari dier .. (ops, jalan lupa pause SCM Player dkt atas tu ye )

\

harap korang sume enjoy !

1 comments:

GERAM ! Lembab Cam Hampeh

Adoi bende ni akan akue alami setiap pagi or time2 nak online , akue x taw dah nak wat camne ? sesape boleh bagi cadangan.. kelembapan or dkt kes ni, laptop akue akan “hang” dgn kerapnya, x tahu lah sebab nye adakah virus, cookies, internet line, browser, laptop akue, the page, widget tu , video player atau ape2 yg len ? adoi.. sedih jgak bile tgh2 nak reply chat tetibe hang , lama plak tu dalam 2-3 minit gitu, x tahu lah problem ape , tp bila dah lama2 sket baru lah jalan lancar, adoi, gler lah,,


susah lah nak men video sambil online, so susah nak wat keje yg sambil2 ni, wat pengetahuan korang dulu akue guna internet browser safari tp asyik hang je , terus akue tukar ke mozilla walaupun browser yg x best sgt ..

huhuhu… tp xpe ianya intergrated dgn internet download manager .. huhu… erkk kenapa akue x guna google chrome ? entahlah bagi akue , akue memang x familiar dgn browser tu.. so terpaksa lah bertahan dulu dgn kelembapan ni sementara tunggu re-format kot mungkin elok lepas ni.. huhu.. tu je kot akue nak update.. klu korang ader idea nak selesaikan g taw ek :) do comment

image

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...