Followers

Live From Seremban

Alkisahnya

Yeah, baru semalam sampai sini, terima kasih kepada kawan fb abg shah yg sudi jemput sy dan hantar ke sini, menyusahkan je ,terima kasih sgt2. So hari semalam xde watpe sgt just kemas2 bilik atas office dan sesuai kan diri di area ni, everything just ok sebab dkt sini mcm area pekan kot, so everything just ok tq kepada syg ku yg always keep in mind of me. Ape2pun just wait and see mcm mana hari2 yg akan mendatang :)

image

0 comments:

Landscape Skit :)

Yeahh bile belek2 pic lama terjumpa dua pic ni so edit sket n tambah watermark , dua2 pic dari jb dan dari tahun 2010 kot :

DSC_0509 - CopyDSC_0315 - Copy

0 comments:

28 Sen / 10 minit Celcom Berbaloikah ?

Alkisahnya

Tapi untuk maxis atau lain2 operator 28sen /5minit taw.. so agak2nya berbaloi tak ? actually dah lama dah pun guna prepaid no jenis ni sejak bulan 4 aritu lagi tp ada pro & contrast nye ye lah semua mende dalam dunia ni mesti ada kebaikan dan keburukannya jgak kan ? hehe

Yang Bestnye ?!

28sen / 10minit celcom-celcom Murah sgt !!, cuber kalau korang yang guna nombor biasa tapi sekejap je dah drain kreditnyekan walaupun baru 10minit berborak, mau sampai rm1 lebih utk 10minit kan ? walaupun guna pelbagai plan ape2 pun. So bile guna celcom ni kalau kol 1jam ke celcom pun baru RM1.40 so memang lama dah berbaloi sgt! kalau ke maxis atau operator lain RM0.56 sen utk 10minit jgak. tu yg jimat sgt2 tu, so boleh lah jugak bertahan lama kedit nye, bukan nak citer kedekut tapi memang menjimatkan !

Yang Xberbaloi ?!

Yup di sini kena diingatkan setiap celcom ke celcom 28sen /10minit so setiap kali kol samada utk emergency tetap 28sen ! Yg takbest lagi bila org yg kita kol x berangkat tp masuk ke voice mail tu pun dah makan 28 sen ! Cer korang bygkan kalau org yg kita kol tu angkat tp bz dan terus letak kol semula tak ke lagi rugi 28sen ?! Ngeee sgt kan, rasa2 nak geget je tepi bantal.. hahaha yg lagi satu tak best ialah bila yg org kita kol tu xmo cakap lama2 dgn kite, huhu

Kesimpulannya   

Buat dua nombor ! hahaha satu maxis atau yg lain2 , dan satu lagi celcom. So kalau bila nak kol org2 penting atau sekejap just guna no ni dan celcom plak utk yg lebih lama . Kol hanya yg tersyg ! haha yup lagi berbaloi dan sampai x perasan dah habis sejam lagi best kann ? haha. Lebih baik lagi satu beritahu org yg kita kol tu bahawa no tu memang camtu ngehheheh erk bunyi mcm x ikhlas je kol plak kan? hahah yg lebih penting korang pikir lah sendiri baik dan buruknya.. heheh : )

0 comments:

Alhamdullillah Akhirnya Ada Job

                                              bersedia utk keje !

Akhirnya

Dear my diary blog, akhirnya akue akan membina career akue sendiri tak lama lagi, huhu tq jugak to Fatin Yoichi yg duk dkt seremban tu hah yg sudi rekomenkan dkt akue job ni.. hehe tak sabar jugak akan menjadi bos utk artwork design2 akue, huhu harap2 skill2 akue tak makin lapuk lah. Cuma skang perlu bersedia utk kembali kerja secara bisnes mcm yg dah diterapkan masa sem4. Hehe cabaran jugak akan lebih tinggi lepas ni, dgn karenah clientnye dan len2 lagi. Hidup pun bakal lebih mencabar, aiyoo mampukah akue menempuh semua tu nanti ek ? huhuhu insyallah :)

Berhijrah lagi

Yup, akan berhijrah lagi ke negeri org iaitu negeri sembilan , ape yg ada dkt sana ek ? huhu menakutkan ni, dalam hidup ni dah byk kali lalu sana tapi bahau je lah dan pergi menapak situ pun atleast dua-tiga kali je kot. Tapi at least dkt lah kalau nak kemana2 mcm ke KL ke atau tempat lain. Huhu. Harap2 jugak ada gym yang berdekatan boleh jugak buang lemak2 yg x berpatutan .. hehe . Thanks jugak to my syg yg sentiasa support me walaupun mula2 nya takut sgt kalau sy stay dkt sane n jumpa yg lain. Jgn risau ye dear

Persiapan

Huhuhu byk jgak lum dipersiapkan lagi sebelum nak gerak ke sane.. takpe2 start esok akue akan checklistkan ape yg kena dibawa nanti.. adakah beg bagasi akademi fantasia kah ? hehee. Ape2pun wish me gudluck ye, Have a nice holiday you all.. Assalam

1 comments:

Tentang Kicap

Erkk kenapakah tetibe akue nak citer pasal kicap plak ni ? hahaha actually xde pe pun sebenarnya saje2 je tp mende ni lah tanpa sedar kite amek jgak mende hitam ni kannn dan akan lebih menyedapkan makanan hehe .. so meh tgk sket2 ttg2 kicap ni yg di ambil dr laman2 web len :

Kicap dalam botol.

Kicap ialah penyedap makanan yang berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis atau masin. Bahan asas pembuatan kicap sacara amnya adalah kacang soya atau kacang soya hitam. Namun ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan berasaskan air kelapa yang umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat diperbuat daripada kek padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu.

Kicap masin adalah lebih cair daripada kicap manis. Ikan laut kekadang juga dipergunakan sebagai salah satu bahannya.

Kicap ialah penyedap makanan yang berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis atau masin. Bahan asas pembuatan kicap sacara amnya adalah kacang soya atau kacang soya hitam. Namun ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan berasaskan air kelapa yang umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat diperbuat daripada kek padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu.

Kicap masin adalah lebih cair daripada kicap manis. Ikan laut kekadang juga dipergunakan sebagai salah satu bahannya.

Etimologi

Perkataan "kicap" didakwa berasal daripada bahasa Hokkien kôechiap  atau kê-tsiap,  sementara aksara Hanzi untuk kôechiap  yang sebenar masih dipertikaikan:
Teori 1: "Kicap" ertinya 茄汁 :  茄 adalah aksara Hanzi untuk terung (labu) atau tomato (番茄). Jadi "kicap" ertinya 茄汁 atau "sos tomato". Pengertian ini adalah lebih secocok dengan erti ketchup  dalam bahasa Inggeris.
Sebutan dalam bahasa Taiwan moden (yang sangat mirip dengan bahasa Hokkien): 茄 (kiô) 汁 (chiap)
Sebutan dalam bahasa Kantonis moden: 茄 (ke4) 汁 (jap1)
Teori 2: "Kicap" ertinya 鮭汁 :  鮭 adalah aksara Hanzi untuk ikan salmon (鮭魚) atau secara umum, "ikan". Oleh sebab itu, "kicap" ertinya 鮭汁 atau "sos ikan".
Sebutan dalam bahasa Taiwan moden: 鮭 (kôe) 汁 (chiap)
Sebutan dalam bahasa Kantonis moden: 鮭 (gwai1) 汁 (jap1).

Pembuatan kicap

Secara umum, kicap dapat dibuat oleh perusahaan skala kecil dan sederhana, serta juga oleh rumah tangga. Namun demikian, industri-industri kicap masing-masing memiliki ramuan-ramuan yang rahsia atau resepi-resepi yang khusus sehingga rasa kicap yang dihasilkan masing-masing memiliki nilai yang "lebih enak", berbanding dengan yang lain.
Pada mula-mulanya, kacang soya ditapaikan dengan kulapak (aspergillus sp dan Rhizopus sp) menjadi sejenis tempe kacang soya. "Tempe" ini kemudian dikeringkan dan direndam di dalam larutan garam. Garam merupakan sebatian yang selektif terhadap pertumbuhan mikrob. Hanya mikrob yang dapat bertahan daripada garam saja yang tumbuh di dalam larutan kacang soya tersebut dan pada umumnya terdiri daripada berbagai-bagai jenis ragi dan bakteria tahan garam, seperti Zygosaccharomyces (ragi) dan Lactobacillus (bakteria). Mikrob-mikrob ini memecah-mecahkan protein menjadi asid-asid amino dan komponen-komponen perasa, serta menghasilkan asid. Penapaian tersebut terjadi sekadar garam cukup tinggi, iaitu antara 15 hingga 20%.


Kicap manis.
Bahan-bahan
Kacang soya
Garam
Ragi
Peralatan
Bekas untuk merendam
Bekas untuk menapai
Bekas untuk merebus
Tampian
Dapur
Kain penyaring
Botol
Tutup botol


Cara pembuatan
1.    Membersih dan merendam
Kacang soya yang telah dibersihkan direndam di dalam air bersih selama 12 jam. Selepas itu, kacang soya tersebut dimasukkan ke dalam guni dan dipijak-pijak sehingga bijinya terbelah dua. Pemecahan biji juga dapat dilakukan dengan menggunakan pengisar. Biji-biji kacang soya yang telah terbelah ini kemudian dicuci semula sehingga bersih.
2.    Merebus
Kacang soya direbus di dalam air mendidih selama 40-60 minit. Setiap kilogram kacang soya memerlukan 2 liter air. Selepas itu, kacang soya diasingkan dan didinginkan. Air rebusan tidak dibuang, tetapi akan dipergunakan untuk membuat larutan garam.
3.    Menapai menjadi tempe
Kacang soya ditaburi ragi (1 gram bagi setiap kilogram kacang soya), dan dikacau sampai rata. Selepas itu, kacang soya dihamparkan di atas tampian setebal 2-3 sentimeter dan ditutup dengan daun pisang. Tampian diletakkan di atas rak-rak untuk menghindari serangga dan cahaya matahari langsung selama 4-5 hari sehingga kulapuk cukup tebal untuk menutupi tempe.
4.    Menjemur tempe
Biji tempe dipisah-pisahkan dengan tangan, dan kemudian dijemur atau dikeringkan dengan alat pengering sehingga biji-biji tempe agak kering (kadar air di bawah 18%).
5.    Menyiapkan larutan garam 20%
Untuk setiap 1 liter air, bahan rebusan ditambah dengan 2 liter air segar dan garam sebanyak 600 gram. Campuran ini diaduk-aduk agar garam melarut dengan sempurna.
6.    Menapai dengan garam untuk kicap no. 1
Biji-biji tempe kering dimasukkan ke dalam larutan garam dan direndam selama 10-15 minggu. Setiap satu kilogram tempe kering memerlukan 4 liter larutan garam. Pada waktu siang ketika langit tidak tertutup awan atau tidak berhujan, bekas rendam dipindahkan ke udara terbuka, dan penutup bekas dibuka. Setelah penapaian di dalam larutan garam selesai, saluran keluar di bahagian dasar bekas dibuka, dan cairan yang dikeluarkan. Cairan ini disebut sebagai kicap nombor 1.
7.    Menapai dengan garam untuk untuk kicap no. 2
Kek-kek yang tertinggal di dalam bekas rendam ditambah lagi dengan larutan garam 20% (setiap 1 kilogram tempe ditambah dengan 3 liter larutan garam). Selanjutnya, perendaman dilakukan selama 8-10 minggu dengan cara yang sama dengan cara pengolahan yang tepat sama dengan langkah ke-6. Setelah penapaian selesai, cairan dikeluarkan dan cairan ini disebut sebagai kicap nombor 2. Kek-kek direndam di dalam air bersih dan kemudian diperas untuk dijadikan bahan-bahan makanan haiwan.
8.    Menyiapkan perasa kicap
Ramuan-ramuan untuk perasa kicap masin adalah seperti yang berikut:
Halia dikupas, dicuci, dan kemudian dikisar sehingga hancur (setiap liter cairan kicap memerlukan 40 gram halia);
Lengkuas dicuci, dan kemudian dikisar sehingga hancur (setiap liter cairan kicap memerlukan 40 gram lengkuas);
Kulit kayu manis dipotong kecil-kecil (setiap liter cairan kicap memerlukan 20 gram kayu manis).
Bumbu-bumbu tersebut dibungkus dengan dua lapis kain, dan diikat dengan tali.
Ramuan-ramuan untuk menyiapkan perasa kicap manis adalah tetap sama dengan ramuan-ramuan untuk menyiapkan kicap masin, tetapi kicap manis memerlukan penambahan gula merah yang dihiris-hiris dan dikisar sehingga halus (setiap liter kicap memerlukan 500 gram gula merah).
9.    Membubuh perasa dan memasak kicap
Cara untuk membubuh perasa dan memasak kicap, baik untuk kicap masin mahupun untuk kicap manis, adalah tepat sama. Cairan kicap (yang nombor 1 atau nombor 2) ditambah dengan air (setiap liter cairan kicap ditambah dengan 1.5 liter air), dan direbus sehingga mendidih. Selepas itu, api dikecilkan sekadar menjaga agar cairan tetap mendidih. Bungkusan bumbu-bumbu kicap, baik untuk yang masin mahupun yang manis, dicelupkan ke dalam cairan yang mendidih, digoncang-goncangkan, dan diaduk terus menerus selama 2-3 jam sehingga isi padunya menjadi separuh. Selepas pemanasan disiapkan, bumbu-bumbu yang terbungkus di dalam kain kasar tadi tetap berada di dalam cairan yang sedang dimasak. Ketika masih panas, kicap disaring dengan dua lapis kain saring.
10.  Membotol
Kicap yang telah dingin dimasukkan ke dalam botol, ditutup rapat , dan kemudian dibubuh label.

p/s: tu je kot ttg kicap .. ahhaa

0 comments:

Gemersik Keyboard Yang Lemah Gemalai By Hazman Halid

DSC_0028
Not taking this in my feeling but suddenly all of our stress goes out like that when we heard his cover-up songs with his very talented keyboard playing, every ears will be suddenly focus to his lovely song…. all the songs he played are all deep into our heart…. for me this is enough for me, watching him make the others love his talent and make the audience happy…. :) *sorry ayat2 b.i sy berterabur dan maybe meaningless but just sharing ..

lets hear some of his lovely latest song that i got from youtube :



0 comments:

Facebook Timeline

Yeah… kebosanan yang melanda telah wat akue utk tukar layout lama akue kepada timeline.. .hua hua dah macam blog plak siap ada header… tp lama2 t semua org akan jadi gitu secara auto jgak : ) 22 disember kot x silap akue…

time line

haha kantoi lah sket sebab bleh tgk status yg lama2 dari first2 time kite wat facebook timeline neyh : )

0 comments:

#Blog Posting Maybe Yang Terakhir


(satu pic semasa akue try masuk2 contest muka sedih)

“mungkin dlm masa terdekat ni akue akan tutup blog akue ni… tp ada org kesah ke ? haha  “ Assalam kepada semua yang membaca blog sy ni, first of all sy nak meminta maaf kepada semua kerana tak dapat nak visit semula blog2 korang almaklumlah kekangan masa dan ruang untuk berblog walking, terima kasih kerana sudi membaca blog cebisan picisan isi hati akue yg tak seberapa ni. andai akue tiada lagi menulis posting harap korang sudi setia menanti blog akue ni, yang penting yang akue mahukan korang semua stay happy sentiasa dan jangan sedih2, jgn cam akue sentiasa sedih dan down, xde pe yang menarik dalam hidup akue ni, mati pun xpe. Lately akue dah x kesah sgt dah ttg diri ini samada dihargai atau tidak, dijaga hatinya atau tidak atau ape2 pun yang penting org lain happy sentiasa, bg yang tidak happy atas kehadiran akue, akue menyusun 10 jari meminta maaf setakat itulah kebolehan akue…. blog ni pun just sebagai sedikit perkongsian untuk mengenali diri ini….andai akue dah tiada satu hari nanti semua catatan akue ni boleh menjadi cebisan diary utk mengenali akue yang nobody..

“andai akue rapuh bangkitkanlah diriku ini… agar dapat terus tersenyum ceria menempuh hari”

p/s: mungkin dlm masa terdekat ni akue akan tutup blog akue ni… tp ada org kesah ke ? haha

0 comments:

Like a pieces

Hehehe one simple pics (spontaneusly captured) when these two cat sleep in the backyard last day. Lovely like a pieces zodiac. By baby and boboi :)

DSC_0178

0 comments:

Bruno Mars: Dont Give Up

Yup… utk kawan2 dan my love… dont give up ye…. try dulu dan jgn cepat putus asa…. berusahalah terbaiknya :)

0 comments:

Friendship

Heheh sweet sgt td terjumpa one of my fb friend tag me in this lovely note, mcm penah baca tp x penah igt nak share. kali ni nak share utk korang :



words begin with ABC........
numbers begin with 1,2,3.........
music begin with DO,RE,MI........
but fren begin with u n me

jangan tinggalkan orang yang kita sayang untuk orang yang kita suka kerana orang yang kita suka akan tinggalkan kita untuk orang yang mereka sayang
jangan cuba dapatkan apa yang kita sayang tapi sayanglah dengan apa yang kita ada
sebelum kehilangan apa yang kita sayang......
orang yang sayangkan kita mungkin orang yang sebenarnya kita sayang........
lebih baik untuk bersama dengan orang yang sayangkan kita daripada orang yang kita sayang kerana orang yang kita sayang mungkin hanya sukakan kita tanpa rasa sayang.

friend are not a game to play, friend are not just a word to say, friend do not start in March and end in May, friend is for yesterday, today and forever.......

kejujuran dan ketulusan yang sebenarnya, hanya dapat dinilai dengan hati yang bersih. jauhi prasangka dan jangan pula mengandung curiga dan waspada seadanya.

kebahagiaan selalunya nampak kecil ketika anda menggenggamnya, tapi sekiranya anda melepaskannya, anda akan merasa kehilangannya dan betapa besar nilai sebenarnya.

selemah-lemah manusia ialah orang yang tidak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yang mensia-siakan sahabat yang telah mereka cari.

friendship is one of the hardest thing to keep because somewhere in the middle new friend may come, but i hope you still keep me in your heart even if someone new comes along.

berkawanlah selagi ada hati
bercintalah selagi ada yang sudi
gembiralah selagi ada teman di sisi
ingatlah kawan selagi terasa ia bererti

hargai bila berdua
sayangi bila bersama
maafkan bila terluka
rindui bila berjauhan
fahami bila keliru
nasihati bila terleka
ingati bila kesunyian

kalau anda rasa bosan bermakna anda sunyi.....
kalau anda rasa sibuk bermakna anda banyak kerja....
kalau ada orang hantar sms/ missed call bermakna anda tetap diingati

when simple "bye" make u cry
simple "joke" make u laugh
simple "care" make u fall in love
simple "touch" make u feel better

0 comments:

Rindunya Nak Ke GYM !

Arghh mendengarkan org ke gym memang wat darah excited akue nak ke gym semula, tp dkt jerantut seriously memang susah nak jumpa gym, kalau ada pun (my friend nak buka) tp lambat lagi kot.. huhu rindunyalah dkt besi2 dkt gym tu.. huhu sebelum ni gym yg terdekat ialah di taman cahaya masai pasir gudang area betul2 dpn poli jb, skang dkt sini agak susah sket nak g, lagipon kalau ada bukak pun gymnya dkt bandar nun dan waktu bukaknya x fleksible. yup, harap2 gym yg akan dtg ni waktu bukanya fleksible sket dan lg best.. yeah.. boleh lepas ni buang lemak sket dan dah x jeles dgn org len lagi.

0 comments:

Family Outing (Kapar, Klang) 27-29 Nov

DSC_0041(nurul huda tgh memasangkan umpan)DSC_0043(my abg ipar bersama alesya)DSC_0046(akue pun test2 memancing jgak, dptlah 4 ekor anak2 ikan, erk)DSC_0049(nurul huda yg x berjaya mendapat ikan)DSC_0052(alesya dan adam posing)DSC_0062(dua2 kakak akue berusaha memancing)DSC_0064(memasang umpan, adam, huda and abg akue zamani)
DSC_0069(adam mencuba juga memancing)DSC_0092(posing sambil memancing)
DSC_0109(berposing depan pantai remis)DSC_0112(abg iparku berposing sorang2)DSC_0114(yeah akue lagi tinggi)
DSC_0129
(jemput makan makan dan makan)

1 comments:

Yeah Final Fantasy 13 Complete !

109663










Yup dah start maen lama dah tp baru je di habiskan. Heheh actually lama jgak terperangkap utk harvesting and naek level di Gran Pulse , n then bosan sgt lambat habes so akue amek keputusan utk finished the game dulu n then baru main utk fun.. hehe… bergantung pada walktrough jgak nak mengalahkan boss last.. akhirnya selesai jgak n then diberi save last dan dah boleh main semula game betul2 sebelum jumpa boss last.. so dah boleh patah balik ikut portal2 yg disediakan… yg bestnye Crystarium level 10 dah dibuka ! hehe.. takpe2 lepas ni main Final Fantasy 13-2 plak nak tgk apa sambungan akan datang . mesti lagi best  :) Tp FYI ni pun main dkt X360 je bukan di ps3 tp still dpt rasa keseronokan yang sama tp bukan dgn grafik full lah .. ape2 everything lancar : )

0 comments:

Si Baby

Ahakz ni bukan ttg baby akue atau anak sedara akue atau my baby love .. ahahaha just two pics of my kucing kesayangan yg super comel secara spontan .. : tadaaaa

DSC_0274DSC_0276

0 comments:

Tips Hubungan Cinta Jarak Jauh

Words of Love

 

 

 

 

 

 

 








Bukan senang untuk kita menghadapi situasi berhadapan dengan pasangan yang jauh daripada kita. Banyak masalah yang timbul dan seringkali timbulnya pergaduhan antara pasangan. Meh sini nak bagi tips sket yg akue cedok dan ubah dari mag By’u bil 10 ms 22 :

1-Selalu berfikiran positif
Bila dah duk jauh ni sure lah kita kan rasa tak senang duk mesti nak taw update si dia. Tp masing juga kena lah sentiasa positif dengan tidak memikirkan yg bukan2 apabila pasangan anda hendak keluar atau pergi mana2. Yang penting masing2 kena sentiasa jujur antara satu sama lain. Please hargai lah satu percintaan ini sebab ianya tak mudah hadir

2-Sering berhubung melalui telefon
Rajin2lah berhubung bila ada masa yang terluang. Usah berkira ttg baki kredit telefon anda. Tapi yang penting janganlah wat si dia tertunggu2 at least berikan jawapan. Lagipun fikirkan lah juga ada org yang sentiasa menanti dan memikirkan anda di satu tempat yang lain. Ambillah masa seketika walaupun sekejap untuk bertanya khabar dan berborak2 walaupun sebentar. Secara tidak langsung lepaslah rindu dan dapat lagi hubungan anda berdua

3-Kepercayaan sesama sendiri
Percayalah pada pasangan anda kerana kalau anda susah nak memberi kepercayaan, lebih baik usah bercinta. Yakin pada diri anda dan juga pasangan. Anda juga perlulah jujur dalam melaksanakan sesuatu perkara. Ingat pada pasangan anda sebelum bertindak.

4.Usahakan diri untuk berjumpa walaupun sekejap
Setiap pasangan perlulah berusaha mencari setiap peluang yang ada untuk berjumpa. Selagi nyawa di badan, kudrat masih ada, sihat dan selagi ada wang, berusahalah untuk berjumpa walaupun seketika. Usaha itu penting. Sekurang2nya dapat lagi mengenal expectation pasangan setelah jumpa apa dan cuba untuk menyemarakkan lagi perhubungan.

5.Mengingatkan diri agar terus setia pada pasangan
Bila dah berjauhan mulalah rasa insecure. Buang segala pemikiran negatif dan andaian yang boleh merosakkan hubungan anda berdua Tingkatkanlah kesetiaan anda pada pasangan dan jagalah hati pasangan anda agar tidak terguris. Hargailah pasangan anda kerana setiap insan mempunyai hati dan perasaan.

Kesimpulannya Senang je nak jaga cinta jarak jauh ni asalkan masing2 saling faham-memahami kerana roda sentiasa berputar sekejap di bawah sekejap di atas. Lagi satu hargai lah setiap perhubungan dan percintaan ini sebab ianya sukar sgt diperolehi dan jangan lah ia makin lama makin jauh. Biarlah jadi bak kata pepatah jauh di mata dekat di hati kannnnn..

0 comments:

Dedicated To My Love

Nyala By Aliff Aziz

Kala engkau tersungkur di hati
Daku mencurah kasih abadi
Renungkan janji mataku ini
Yakinilah bisa akhirnya

Dengarlah mereka persembahkan
Usah gentar menawani cita
Terusan melangkah kehujungnya
Bangkit segera semangatmu

(chorus)
Tegarkan jiwa jauh dari luka
Biar nyala jangan matikannya
Teguh gapaikanlah impian itu 
Hapuskan duka biar genggam bara
Dalam kalbu ku percaya kanmu
Segalanya pasti

Mimpi dierat tanganku sayang
Kita bersama menanti sinar
Mimpi mu menjelang jadi nyata 
Tunggu saatnya kan dimiliki

(chorus)

Hapuskan duka biar genggam bara
Dalam kalbu ku percaya kanmu
Segalanya
Percayalah segalanya pasti

p/s: Salah satu lagu yang boleh menaikkan semangat . chaiyo2 ye syg : )

0 comments:

Back To Reality

DSC_0172cYup, it been long time i had forgot to back to my reality, yup sekian lama hanyut dalam dunia yg akue reka sendiri, yup cuha x hafiz you need to wake up to become a better person… not always focus your life 100% with just wandering around with nothing and love that i already confortable with, sy harap dia juga begitu.. hehe cewah.. :P Yup, start from this moment i need to open my eyes to be a better me. tq for those yg telah membuka kembali mata akue ni, yup iaitu back to my career and get out from my comfort zone and to become more better me : ) yup start dr skang mcm2 akue dah kena mulakan dan tamatkan , xmo lagi wandering je… kena gerak… yup iaitu dgn cari keje, dgn my hobby as profession.

Modelling photography

Arghh tgk pic2 org len wat modelling ni geram plak akue, teringin shoot balik, sape nak jadi model ? cepat angkat tgn ! hehe first of all yg pasti sure lah my lover akan jadi model di kamera akue suatu hari nanti insyallah ye syg (hope dia baca sambil tersenyum) hehehe udah2 lah dgn konflik kita, yup kita kena saling faham-memahami, kalau xde ni cane nak selesaikan masalah kita.. ahakz… shhhh.. yeah… first utk masa terdekat ni cuba je lah sape2 yg not bad looking and some place yg best utk photography modelling tp cam segan plak nak tegur nak carik model ni.. hahahah… takpe2 kena kuatkan diri neyh.. yeah….

0 comments:

This Sky Full Of Lighter

Yup, cahaya yang membuat kita warm sepertimana cahay matahari di waktu siang, walauapapun at least kita perlu berterimakasih atas apa sahaja pemberianNYA sebagai contoh anggap semuanya sebagai anugerah terindah utk kita… yup bersyukur sgt2 kerana masih dihargai dan ada diluar sana sedang tak duduk diam memikirkan kita. Lebih2 lagi sering merisaukan kita. Terima kasih terhadap anugerah ni. Hargailah kekasih itu sepertimana anugerah2 kita yang lain. Jagalah kotak hati yang diperbuat dari kaca itu, dan juga yang paling penting memahami antara satu sama lain baru lah satu tali yang di buat bersama tetap utuh dari segala ancaman yang mendatang samada soal hati atau fikiran. Jangan pendamkan segala masalah haruslah sekurang2 nya luahkan agar ianya difahami dan juga tidak menjadi barah dalam fikiran…. yang pasti kini akue sgt bersyukur dengan kehadiran kau.

0 comments:

Bila Kebosanan Melanda ?!!

Yeah.. bila kebosanan melanda ape lagi mengada2 jadi model lah.. ahakz…. sila sediakan baldi utk muntah ye.. ape2 pun sambil2 bosan sambil belajar improve editing lagi agar hasilnya sedang2 dan sedap mata memandang , cewah.. ahahha ape lagi jgn lupa komen2 ek.. more on fb.. tengkiu

page

0 comments:

What Did You Think She Say ?

DSC_0045

What did you think she say ? | Nikon D40 | aperture: 4.5| iso: 800 | f.length: 135mm | s.speed: 1/125s | f-stop: f/4.5 |editing: levels,contrast, toning, & brighness

Heheh xde pe pic yg baru wat masa terkini neyh, lagipun akue jarang beno online skang, so ni shoot semalam dan akue suka sgt the moment nye... telinga kanan kucing betina akue ni bernama baby bengkok plak heheh... so korang2 pikir2kanlah ape caption yg sepatutnya akue letak ? hehe : )

0 comments:

Trauma Return ! Now its 90%, Please Don't Make it 100%

Yupppp ! 90% dari geng2 facebook online yg pernah akue jumpa setakat ni memang sama ! thats why akue ckp 90%… sebelum nak jumpa bukan main, ada yang siap amek cuti semata2 nak jumpa, surely time2 tu tgh bz jgak kan, tp skang mcmana lebih BZ DARI BIASA ? “yeah akue dah biasa” next , ada yg rajin tgk blog akue semata2 nak tgk perkembangan akue dan minat katanya tp skang nothing, bz bz bz je jawapannya, dulu tak bz jgak ke? next, sebelum jumpa rajin beno komen2 gambar2 akue katanya ada bakat tp bila dah jumpa n then jadi model utk kamera akue terus senyap seribu bahasa ? ai dah mati ke ? nasib bek x berbayar, hua hua hua, next popular lah sgt kononnya tapi hampeh juga, please igtlah dalam minda NOBODY PERFECT ye.
            Next beriya2 nak jumpa tapi bila dah jumpa senyap mcm dah bisu. gile ape ? ceh.. dan mcm2 lagi lah, please lah sebenarnya akue nak berjumpa tu utk mengeratkan sillaturrahim antara kita then please jgnlah wat high expectation sgt terhadap akue, akue ni sama je dgn korang nobody, akue bukanlah perdana menteri atau org ternama yang boleh kau expect yg lebih2 dari akue, semuanya just as friend, please dont ever make me like this, korang dah byk menghampakan akue, yup semakin hari akue bukan semakin kanak2 tp juga semakin besar dan dewasa. Korang pun jgn lah bersikap mcm budak2 expect ape2 yg lebih dari akue dan juga mcmlah korang tu beri akue high expectation jgak ? kita semua all the same, tak bolehkah kita berbaik2 ? Kalau nak menyepi pun at least beritahu lah sebab kenapa ya ? jgn wat akue tergantung mcm tu je… its me coz annoying ? yup akue taw akue xde lah seperfect korang … tapi yang penting korang pun perfect jugak ke ? please lah meluat rasa…. yang lagi meluat ya, ada yang ckp “takkan jadi camtulah" tapi memang die yang wat jadi camtu , ceh… itulah manusia cakap tak serupa bikin. BENCI !

PLEASE DONT MAKE IT 100%

Yup, to my dear, walaupun kita tak penah jumpa sy harap awak tak menghampakan saya, kalau mende ni berlaku, akue tak taw dah nak cakap apa dah, memang betullah agaknya segala kekurangan memang datang dari akue…. akue tak dapat teruskan lagi menulis blog post ni sebab dah terasa sebak sgt dgn ape yang berlaku, akue akhirinya disini jelah… sekian….

411220_12155753_1-785249

kenapa tidak kita semua berbaik2 ?

0 comments:

Di Atas Sana By Cuhaxhafiz

Di malam yang sepi ini
Ku nyanyi sebuah lagu utk mu
Yang tersayang, yang tercinta
Sebuah lagu yang lahir dari hati
Utk mu dari ku di atas sana

Jika ku pergi dahulu
Aku tetap mencintai mu sepenuhnya
Walau hanya dari di atas sana

Namun ku
Tetap inginkan dirimu berada selalu di samping ku
Walau hanya dari di atas sana

Jika ku pergi dahulu
Akukan mencintai mu sepenuhnya
ooooo sepenuhnya

Biarkan perasaaan ini lahir dari hati walauku tahu
Kau sukar ku miliki

Jika ku pergi dahulu
Aku tetap mencintai mu sepenuhnya
Walau hanya dari atas sana..



p/s: buat lirik dan irama je pandai tp x reti nyanyi sebab sore tak sedap.. hahahaha tq tq .. sekian : P tergelak2 bila try2 gubah irama utk lagu ni.. hahahahahah wat malu je .pengsan..

0 comments:

Please Take One !

312066_291701727524315_100000534705521_1089245_371849972_n

 

 

 

 

 

 

Yup, anyone please take a smile, walaupun akue jarang kali dapat mengukir senyuman di wajah akue tp takpelah asalkan org2 yang akue kenal dan syg dapat mengukir senyuman di wajah mereka kerana akue, dan juga my lovely sebab sentiasa thinking of me, so does to anyone who read this blogpost please take a smile….

p/s : semakin lama rasa semakin sakit tapi nasib baik ada penyembuhnya… tq

0 comments:

The Others Side

Yeap, in a relationship jgnlah kita pentingkan diri sendiri je, jenguk2 lah ke the others side, maksudnya kita kena fikirkan bagaimana things running on the others side of our lover, hehe.. maksud lebih tepat ialah saling memahami antara satu sama lain dengan lebih lagi, so dah xde nak muka monyok2 dah bila dah saling memahami kannnnnn…. jgn being selfish kan, sebab mcm ferris wheel semua mende boleh overturn 180darjah. Yang penting perasaaan yang sama dari mula kenal hingga bila2. :)

0 comments:

Muka cam sama je kan ?

Kebosanan di cc ni .. saje search2 image dan tgk diorang bertiga ni lebih kurang je muka kan ? hehe pendapat korang ?

josh 080304_1 19229ryanseacrest300

 

 

 

 

 

 










sape diorang ni ?
1.josh duhamel (pelakon transformers)
2.oli pettigrew (pengacara axn)
3.ryan seacrest (pengacara american idol)

3 comments:

Joy . Love = Sharing

DSC_0015cuple

Yeah.. dah lama x upload pic2 menarik dan best. yup2.. ni haa pic akue amek dan super-crossprocessing kan dgn toning yang ntahlah bagi akue cambest kot :P haha.. ape komen korang plak ? hehe ni bawah ni pic yang sebelum edit dan selepas dah diedit dgn bermcm2 rempah dari photoshop : )

DSC_0015before

DSC_0015after

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


nampak lagi best dan naik kan mood kan pic yang belah kanan tu ? tu lah namanya dah di cross-processing, main dgn warna level ,contrast dan lain2 lagi .. ni dkt bawah ni plak pic yang dah disiap edit penuh dgn watermarknya sekali : )

DSC_0015afterb

p/s : haa amacam ? jgn segan silu utk komen2 ye .. hehe

2 comments:

Me Annoying ? Vs High Expectation Vs High Perception

Yup. xde pe pun actually yg nak diceritakan mengenai tajuk just i’ve to give 100% positive thinking about all of them, ye lah, ramai org berekspetasi tinggi to someone tapi hampa je bila dah berdepan, tapi yang penting disini akue just being myself, buat ape akue nak jadi org lain kan ? tak ke hipokrit ke namanya, atau lebih betul wordnye iaitu “munafik” just being true to yourself and show the real you. semua nya terpulang pada persepsi masing2 terhadap someone samada baik atau buruk yang penting mahu menerima atau tidak dan juga lebih penting diingatkan NOBODY PERFECT okay ? cuma seorang je yang pernah hidup di dunia ini memang perfect atau ma’sum atau tidak pernah berbuat salah iaitu Rasul Junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W. Alhamdullillah jika ada yang sanggup menerima baik buruk diri ini dan diucapkan jutaan terima kasih. Entah sampai bila nyawa ini kekal di badan, kita tak tahu entah esok, lusa atau tulat kita akan pergi.

                 Alhamdullillah kita masih diberi nyawa untuk berbuat baik sesama insan di muka bumi ini. Difikir2kan balik tak perlu pun thinking negatif always kerana ia akan memakan diri juga satu hari nanti, so about me annoying ? erm xpelah kalau org dah kata begitu, mulut org takkan kita nak tutup kan ? redha je lah, ape2 pun semua dilakukan sebab care terhadap satu sama lain. Yup, nothing special on me, neither you right ? ingatlah semua yang ada pada kita ni hanyalah pinjaman semata2 dan suatu hari nanti akan dipulangkan semula kepadaNYA…. sekian….

p/s: sekadar luahan hati tentang apa yang berlaku di sekeliling akue, semuanya memberi warna pada hidup ini, Amin. Akue bersyukur. sekadar coretan diari utk dibaca jika akue tiada lagi…

 

1 comments:

Seronok Photoshoot Model @ Photography

Yup, dalam masa belajo grafik dulu2 dkt pjb masa sem1 ada salah satu modul iaitu photography , actually tak taw sgt pun mende ni terlibat so blaja punya blaja, yup ianya memang menyeronokkan. Yup bila dah mahir sikit dah dalam pengendalian kamera besar org kata iaitu dslr ini, yup ia memang satu hoby yang mewah jika pandai dan kena dgn cara dan gaya. Mcm akue lately ianya boleh juga jd as sumber rezeki iaitu wedding photography. Yup memang ramai dan beribu2 photographer di luar sana dan akue adalah salah sorangnye.. hehhe



Model Photography.
        Yeah, ni salah satu minat akue , ada masa terluang je ajak lah sesape jadi model untuk photoshoot akue, lagi best kalau dpt dgn baju yang cantik2 dan menawan, cam yang akue penah wat diserikan lagi dengan editing dan tema yang tersendiri, walaupun x sehebat mana dan cuma mungkin ala kadar je, tp akue puas sgt dengan hasilnya.


         Terima kasih juga kepada kawan2 yang sudi meluangkan masa menjadi model tika kebosanan melanda, cewah, mereka juga berjaya menghiasi serpihan portfolio photography akue.. hehhe. Di tika bosan juga tak lepaskan peluang utk belajar sendiri utk model photoshoot diri sendiri dan asah bakat dalam editing, juga boleh melatih diri menjadi model.. hahahhaa.. tergelak akue sendiri.. : P
  model

       



 

 

 

 

 

 

 



antara kawan2 yang penah jadi model di lensa akue : )

Yup, bila ada peluang lagi confirm tak kan dilepaskan untuk mengasah bakat photography ini lagi, tak sabar untuk sesi bila2 pada masa akan datang. Harapnya ada lagi masa tu akan datang, amin….

p/s: salah satu photoshoot yang akue teringin nak wat adalah photoshoot bertema student dan tempat di tasik. Haa terbayangkan plak tasik utm skudai as salah satu tempatnya.. heheh dan juga photoshoot utk my syg : )

3 comments:

Yeah Interview Photoshoot

Heheh disebabkan kebosanan yang melampau pagi2 lagi dah wat photoshoot gini.. so tgk2 dan komen2lah ye... hehe byk dah yg di edit pada pic2 yg di upload.. hehe ape2 pun suka akue tgk dgn hasilnya, dah mcm org nak g interview keje kannn.. hehehe, yg penting rambut tu. rambut "kita" hehe

page

2 comments:

Lesen dan laptop

Arghhhh my laptop needed to be format!! meanwhile akue kena dapatkan lesen kete !! dan juga kerje !!! haaa mcm2 kan kesah dalam hidup akue... ni yang terlatest .. korang plak camne ? huhuhu
Laptop akue ader problem ar; wi-fi tak boleh connect, bluetooth, startup yang makan masa 10minit , dan selalu hang ! eeerghhh gerammmm , so terpaksa lah beli external hardisk baru utk backup file2 akue dalam c. huhuhu duit lagi.. n then baru lah format..(kan best kalau akue ada duit boleh beli laptop baru ! ) .

     So skang ni dah selesai format semula dan sume dah ok.... Errr n then now still dalam progress nak amek lesen kete (sorry lah kalau akue lambat nak amek) huhuhu (baru belajar plak tu, 0%knowledge ttg bawak kete :'( ) hope everything gonna be okay, skang dah boleh dah bawak sket2 .. lega . Keje? errr ntah di samping freelance photographer nak keje pe ? huhuhuhu tak bersedia lagi kot, mcm2 kena fikir ag neyh... huhuhu

p/s: ape2 pun tq and love always my sayang kerana selalu ada di hati akue, muahhh

1 comments:

Thanks To You All

Yeap.. terima kasih kepada korang sume yg masih tetap ada taip dkt url tu akue punya link, tq sesangat. walaupun tak ramai dan tak semeriah comment2nya seperti blog2 blogger hebat lain tp akue redha di takat ini je kemampuan akue.. yup masing2 kena sedar ttg diri sendiri dan siapa diri anda sendiri tu dan juga yg penting jadilah diri sendiri. apa yang di ceritakan dalam blog ni samada gambar2 atau kesah2 semua dari luahan citarasa penulis iaitu akue sendiri...

                   Terima kasih sekali lagi kepada silent readers dan juga readers tetap blog ni... terima kasih juga yang telah follow blog ni walaupun akue tak penah wat contest2 hebat2 seperti blogger len, yup terlalu ramai blogger2 diluar sana yang hebat2 dan akue juga mau jadi cam diorang tp akue taklah terlalu excited utk menjadi mcm diorang tp blog cam akue ni just luahan rasa dan cerita ttg akue... siapa akue ? x popular pun ? yup memang lah tp cuma sekadar berkongsi tp bukanlah utk memperkenalkan diri untuk menjadi artis, akue ialah akue dan inilah blog ttg kesah akue, semuanya terpulang pada korang utk follow dan baca, akue taknak dan tak pernah memaksa korang membaca, tp sekadar utk mengenali salah sorang dari hambaNYA. Amin.. segala yang yang baik di atas cetusan rasa penulisan blog ini datang daripada minda yang dikurniakan oleh NYA. Alhamdullillah, dan apa yang buruk semuanya datang dari akue....

0 comments:

Never Let You Go

Currently listening to Never Let You Go by Justin Bieber Yeah just as luahan perasaan akue kepada dia yg tersayang je posting ni… hihi tak taw di baca atau tak.. hehe.. ape2 pun love u so much baby.. hehehe.. there’s been long time not feeling so dihargai seperti ni.. thanks sebab akue ada die dan akue akan never let you go.. hehe.. yeah sudah kenal dua bulan… sebelum tu? x de wat pe pun dan stay single dan hate everything yg tak mungkin tp skang dah sentiasa menghargai dan dihargai :) muah utk die.. hehhe sila sediakan baldi muntah kepada sesiapa yg geli.. hahhaa pedulik ape akue kann .. lgpun this my blog so x kesah lah nak tulis ape2 yg akue rasa.. hehe.. back to story.. yup .. sy syg die sgt2 … bilalah dapat jumpa agaknya.. hehe yup kenal di fb je… dan hope this is the beginning dan the end maknanya tiada siapa dah selepas ni selain die… hhehe dalam relationship kali ni.. masing2 kena matang dan saling memahami antara satu sama-lain walaupun negative thinking tp taw itu semua sebabnya syg kannn.. hehhe utk part matang tu cam akue lah .. lepas ni no no nakal2 lagi… dah insaf n nak menuju kearah seorang ni je.. harap dia pun begitu… hehhe… segala kesah2 lama pun lama2 kelamaan dah disingkirkan dan hati ini juga dah terubat dgn kesah baru ni… semoga relationship ni kekallah ye sampai bila2…. aminnn | |

0 comments:

Cuhax Modelling Lagi @ Ladang

Yeah another modelling lagi.. pic len ada dalam fb.. sekadar melepaskan kebosanan so geraklah ke ladang yg berdekatan dan ape lagi shoot dan shoot dan shoot lah.. just akue and my anak sedara je ... masing baju2 monster ye .. haha tu jelah kot ... meh tgk sket pic dkt bawah neyh ye.. yg len dlm fb :)

pg1pg2


 

 

 






















Sehubungan dgn itu (cewah) ade jgak akue wat questionaire sama ada akue patut jadi photographer atau model (berpandukan gambar2 dlm fb dan bukannya model utk mane agensi) atau kedua2nya sekali ? So antara jawapan2 mereka ialah :
"photographer, model x "(jawapan paling ringkas tp padat)
"jujurnya model.. photographer boleh jgak" (kawan tganu akue ni jawab)
"photographer la. model tak pasti. cuba mohon mana tau ada rezeki. dia kata sy rendah n then dr segi wajah memang layak sebab cute, gaya posing memang ada sebagai model "(jawapan dari sorang cikgu di pahang)
"jadi photographer kot, model gamba leh kot bukan model peragaan " (jawapan dr seseorang yang berada di damansara)
"tak salah jadi model cum photographer. janji ada bakat" (jawapan dr seorang di sri rampai)
"sebenarnya sesuai dua-dua tapi buat masa sekarang ni awak sesuai jadi photographer. model tu boleh, tp kena buat badan sikit ,talent dah ada "(jawapan dr seorang kawan dari ampang)
"boleh dua dua tp sy risau" (jawapan dari my love)

p/s: actually akue ni buncit ar dan rasanya x sesuai kot dan juga rendah.. hahaha dah menurun dah tinggi nye.. badan pun x cantik lagi tp bak kata org boleh je dibuat semua tu.. hehe :)

1 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...