Followers

Online Offline

Social networking, internet, world without borders , all these keyword are depend on how we use the internet itself. Bagi cam akue , gathering information, doing research memang penting tp nak best pula ditambah dgn social networking means sebagai sampingan je lah. Cam the most used social networking in the world and especially penyumbang utama iaitu malaysia dgn pengguna paling ramai iaitu FACEBOOK! . Ade org yg bijak gunakan facebook ni just as sebagai batu loncatan utk memajukan lg bisnes diorang, baguslah org2 camni pandai gunakan kesempatan yg ade, tp x cam sesetengah org lain menjadi kan facebook sebagai tempat utk mengambil kesempatan. huh x patut x patut, dan ader juga diantara nya yg guna FACEBOOK as tempat bertambah kenalan dan bertukar2 pendapat, yg x best berlumba2 add strangers utk mendapat friends yg berlambak, yg di layan beberapa je. Sume propa je .. nyampah! ..

Bila dah berFB ni mesti ader je yg nak berjumpa sane-sini (akue x terkecuali) tp bila di fikirkan balik memang lah ia bagus dapat merapatkan ukhwah dan juga merapatkan diri sambil mengenal diri masing. Tp antara x best nye ader jugak yg bile berjumpa ajak kepada ke arah negatif huh, yg ni patut dielakkan ek. Yg juga x best ialah first dlm facebook sebok mintak no phone segala, pastu msj2 sane sini, n then ajak jumpa, lepas tu bila dah jumpa , everything just ok je, x lama tu sms, msj2 segala sume dah xde ? hmmm. mesti ader yg x kena masa jumpa tu. Ni sume berlaku bila dah kenal diri masing2 , ader yg sebahagian tu still nak contact bile lepas jumpa tp yg x best ader yg terus tukar nombor la, balas msj “OK” saje dan lain2 lagi. Kalau x suke lebih bek cakap terus terang je kan lagi bagus. Manusia memang cepat bosan kan ? Hurmm..Pikir2 balik lebih bek kenal dlm dunia maya je , xyah nak mengada2 kenal dlm dunia realiti, think it just as a game or just for fun tp kesian plak pd yg ikhlas . hurm.. sume ader pro dan kontra disini. Lebih bek kembali kepada zaman nenek moyang kita kan? Dah jadi tunggang langgang dah dunia terhadap satu bende kecik camni.. huhu… Anyways ape2 pun do just your thing , n always happy enjoy life with friends and family ye ! smile always !

image

0 comments:

Seminggu Di KL

Salam semua, sorry posting nie lambat sket wat sebab line tenet xde sgt, huhu. Mesti kawan2 fb rindu dkt akue kan? Haha ader ker? FYall Information sem5 akue telah tamat dgn jayanya isnin 8 november lepas, akhirnya lepas jugak tajuk utk major ID akue iaitu Hutan Bandar, hehe. So ptg tu teruslah berangkat pulang, tp x terus pulang ke pahang, tp akue gerak ke KL utk berjumpa one of my FB friend dan sekaligus ader keje sket nak diberi. Huhu. Anyways enjoy setelah seminggu duk KL, dan jumaat tu terus balik ke phg. Antara yg akue wat sepanjang duk kl for this short time ialah:

8NOV ISNIN – Selamat tiba di KL. Terus ke rumah kawan fb tu.
9NOV SELASA – Ke office kawan fb tu, blaja sket2 ttg bisnes, jalan2 sekitar KL, jumpa ainuddin utk dptkan memory DSLR akue & my sweater. Tertinggal plak aritu… cuai benor.. huhu
10NOV RABU – Jalan2 sekita KL lagi, pergi Lowyat plaza utk hantar lens Sigma akue tue utk direpair, huh, awat x tukaq baru je?. huhu. N then jumpa dgn sorang lagi kawan FB n then g tgk wayang : Megamind dtk TS, jalan2 ke Bukit Bintang dan wat some photoshoot dkt sane, segan doe! haha tp ptg tu best!
11NOV KHAMIS – photoshoot Beatiful Moment my fb friend tu punya family shoot (pregnant taw) heheh.. bukan maen mencabar doe.. tp anyway shok jugak shoot tu.. ngeee…
12NOV JUMAAT – Gerak ke pahang
13-27NOV – Berada dkt padang piol dan wat assigment!!!!! lalalalala… c ya .. Owh ye .. lets have a look some of the pic akue shoot sepanjang minggu ni.. ngeee…












3 comments:

Outdoor night shooting

Yeah.. mlm td baru abes wat shooting profile shot bersama my sahabat Ainuddin Hata & my senior Abg Amin. So kebanyakannye menggunakan skill lighting dan kawalan kamera oleh Encik Ainuddin, Akue ? Jd model jerk utk malam tu.. hehe.. masing2 merasa jadi model actually, kata profile shot. hehe.. So pada mulanya memang agak hampa tp dgn kefahaman dari segi lighting dan cambahan idea masing2 hasilnya adalah agak memuaskan . Thanks again to ainuddin. link ke blog beliau klik yg ni ye : http://www.ainuddinpk.blogspot.com semua ni blaja2 je , sesambil menambah ilmu, rasanya yg ni last utk sem5 neyh. jumpa lagi di sem depan. bawah ni some of my pic .. thanks to Ainuddin Hata again… puas dan best sgt2! Owh ye klu tgk pic dier agak2 style arabesque dan modelling ..hahaha.. tempat lupa nak citer , iaitu di menara aqabah sebelah kompleks pasir gudang. wink.

DSC_3965 copyDSC_3888DSC_3991DSC_4010DSC_4035

DSC_4040DSC_4049

p/s: haha smart kah akue jadi model tu ? haha.. testing2 je ni bosan2 .. c ya!

2 comments:

DangaBay 51110

DSC_0120

Dalam kebosanan membuat research (dah lah x dpt balik kan) dan bende len yg membosankan ni sempat jgak akue dgn din serta kawan2 nye g jejalan danga bay semalam. Ader lah shoot pic sket2 .. nak release tension tp berakhir dgn kepenatan dan lenguh2 kaki wakakaka. BTW thanks din bawak jalan2 kesana .. hehe .. tu  je kot posting kali nie.

 

DSC_0005


DSC_0084 - Copy

DSC_0101

1 comments:

Makin mencabar ?!!

1:32 AM – Friday

Hidup makin mencabar, dan study akue pun semakin mencabar. Sem5 telah pun tamat baru2 nie (rujuk post sebelum ni). So dah nak hampir ke sem baru: SEM 6!! tp semuanya belum starting lagi baru2 ni sudah selesai INTERVIEW utk major module. Akue terpilih utk Identity Corporate Design. Mula2 memang lah happy tp bab proposal memang susah sket. Di tanya dak2 major len semuanya pun xkurang hebatnya, level yg akan dihadapi lepas ni adalah lebih hebat.

Ibarat kita bermain gamelah mula2 dgn level 1 yg senang dan kemudian tak lama lepas tu akan lagi susah dan susah, samelah juga dgn pembelajaran neyh. Huhu. Mesti ader sesiapa diluar sane yg sdg hadapi phd ke ape ke master ke , dan akan berkata baru level ni dah merungut, hah, akue pedulik aper org nak kata yg penting skang ni blog akue so akue citer jelah ttg my life, korang nak ikut atau x , ader akue kesah. Ops hot disitu , harap patik diampunkan. So akue dgn proposal nye sangkut dan tak sehebat org len, makan akue kena stay lagi utk wat research proposal. Segala plan yg akue rancang lama dah x menjadi. Tp thanks sgt2 dkt kawan2 yg byk beri dorongan pada akue . so hope so I got the best title (proposal) for the major utk isnin ni!! insyallah…


0 comments:

How to Look Tough ?

image

Have you ever watched a ‘tough’ man? I mean, have you ever observed him to determine why he strikes you as a tough man? If not, it’s high time you do it. Appearing tough is all about body language. Here are some helpful hints to make you appear tougher.


 
Hold your shoulders up.

image

Holding your shoulders up will not only make you appear tougher it will make you feel better. People who slouch their shoulders are looked upon as being meek or shy. Slouching shoulders is associated with a subservient posture. The king stands straight as a rod, all his minions walk with their shoulders and head low. Walk like royalty. Shoulders up, chest out. You don’t have to over do it, just make sure you use proper posture and hold your shoulders up.

 

Look people in the eyes

 

image

Timid people are afraid to make eye contact, everyone knows that.  Making eye contact can be viewed as confrontational.  Timid people are afraid of confrontations so they avoid looking people in the eyes.  Get used to looking at people in the eyes. Don’t stare at them like you’re a maniac, but hold their eyes for a few seconds then look away.  It tells them you are listening to them, that you are paying attention, that you’re not afraid, and if you hold your gaze a little too long, when talking with a woman, it tells her you find her attractive and are confident enough to let her know.

 

 
Don’t fidget

 

 

If you fidget and keep moving around without being able to sit still people will view you as being nervous.  Nervous people do not come across as being tough. Why do some men look so manly?  Why do some men look so tough even though they’re just sitting there?  Economy of movement.  Tough men don’t waste energy fidgeting around.

They sit calmly in a relaxed manner, as if they have every right to sit there for ever. Don’t fidget.  As soon as you notice a repetitive unconscious movement, stop it and prevent it from reappearing.  Not fidgeting will also prevent you from knocking things over or banging into things.

Control your eyes.

We spoke about eye contact before but this is a bit different.  Tough men have a certain look in their eyes.  In the Marines we used to call it ‘the thousand yard stare’  or simply ‘the stare’ and a Marine got it after being in combat for a while.  Moving your eyes constantly from side to side makes you appear nervous or worse, untrustworthy. ‘Shifty eyes’ is an expression we all know.  Keep your gaze steady.  Tough men blink less frequently than the average person, (economy of movement) that’s why their gaze is so unnerving.


Have an opinion.

Timid men are afraid to voice their opinion because others might disapprove of them.  You can’t please everybody.  Some people will like you, some people won’t.  Sometimes some people will like you for a while, and then not like you at all, and still some people will not like you, and then turn around an like you after they know you for a while.  If you try to please others to gain their approval you will be a very busy and very unhappy man.  Tough men are never yes men.

Make a decision.

Don’t spend an hour trying to decide the perfect thing to order. It is better to decide quickly than to make the perfect decision. Don’t waffle or waver. Don’t vacillate or qualify your decision. Making a decision is one of the most highly visible points of being tough. Patricide, Homicide, Suicide.  Decide.  These words all have the same latin root: cide, to kill. Once you’ve ‘decided’ you have killed all your other options, there is no going back. That’s why it takes a tough man to do it.

Value yourself

Having self respect and self esteem are qualities of being confident and being tough.  Perhaps this section should be call don’t be needy.  Keep your dignity and self respect.  Don’t whine, complain or beg for affection.  A tough guy is plenty comfortable with himself.  And if there is something he doesn’t like, he is man enough to change it.

 

image

 

http://hubpages.com/hub/How-to-Look-Tough

 

p/s: ader bahan utk diupdate sebenarnya utk minggu ni tp nanti2 lah nak release all the tension dulu k.. c ya..

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...