Followers

Bermacam-macam org

Ni nak citer about one of my hobby is melihat org. Pelik ke?!. Xlah sepelik yg dijangka ia dimulakan dgn melihat org, menilai luaran terlebih dahulu jika kenal pula menilai dr segi dalaman pula.
            So dlm dunia nie akue (buat masa nie) akue telah temui bermacam2 jenis org. Masing2 punyai peel sendiri. Ader yg suka menyakiti tp x suka disakiti, ader juga yg suka disayangi namun x suka menyanyangi, ada juga yg suka ketawa tp tidak suka membuat org gelak, dan bermacam2 lagi.
            So nak diceritakanlah serba-sedikit antara beberapa org yg pernah akue temui sepanjang 2010 or sem4 sem yg boleh tahan pancaroba nye.
DSC_0587 
             1- Professionality Ada org yg handal gler terhadap sesuatu perkara tp takbur nak mampus. Di alami oleh kawan akue dan akue jugak, memang lah org begini handal terhadap sesuatu perkara tp jgnlah bongkak dan riak. SesungguhNYA murka terhadap org bersifat sedemikian kerana sekurang2 berkongsilah ilmu itu utk diturunkan kepada org lain dan ilmu itu juga akan bertambah berkat. Terpulanglah mahu berkongsi dgn apacara sekalipun. Makan sendiri pun x guna juga, jika suatu hari nanti nikmat or ilmu itu ditarik balik camner? X ke padanlah muka?
              2- Ini pula ttg jenis org kedua –suka menghina org lain. X dinafikan akue ader jugak berbuat sedemikian tp skang dah byk tobat dah. Menghina dr konteks perbicaraan ini sebenarnya memandang rendah terhadap kemampuan org lain. Hal ini kerana setiap org ader kelebihan dan kelemahan masing. Igtlah semua manusia adalah sama yg mencoraknya adalah diri sendiri. Berbalik semula kepada konteks, jgnlah sesekali menghasilkan propaganda kita nie perfect semua hal kita tahu, padahal just bodoh sombong, apa salahnya kita berkongsi dan bertukar2 kemahiran. Dgr dulu pendapat org sebelum wat tindakan. Jgn pula jikalau org dah berbuat baik dgn kita, kita pulak ambil kesempatan terhadap org tu plak. Memang org camni x patut hidup.
               3- Gurau senda, dalam hidup kalau sentiasa sedih x guna juga hidup. Bek mampos!. So dlm diri akue sendiri akue ader terapkan sense of humour utk menceriakan some suasana or scene, jgn terlalu fokus pada sesuatu. your brain need to relax also k. Ader jugak akue pernah jumpa org yg keje asyik nak marah jer on small littler things cubalah satu hari tue just bersabar n smile. Senyuman kan satu sedekah. Lebih2 lg dipagi hari. So mulakan hari dgn riang. In life ader masa kita berduka so fine just take your time to be sad, but lebihkanlah masa utk enjoy. Banyak yg boleh ditafsirkan dgn enjoy tp bukannya ke pub2 dan kelab2 malam.  Korang pikirlah sendiri.
             4- World is learning. As a human we need to learn, learn n learn. Just dont ever stop learning.  As long as we live we must learn. So apa salahnya kalau kita belajar, memanglah mulakan sesuatu pembelajaran itu menakutkan tp x berani mencuba sesuatu yg baru akan mengakibatkan kita rugi. Dlm konteks nie, akue pernah jumpa org yg keep learning. Dia ni memang giler terhadap sesuatu yg dia belajar nie, so macam2 usaha yg dilakukan utk learn the thing. TP bila dah terpelajar dan ilmu penuh didada dont just keep it for yourself, curahkanlah.
             5- Respect others to make other people respect us. Bace btul2 aper yg akue tulis nie, korang akan paham. Jgn tunggu org respect kiter, kiter yg perlu respect org lain dulu baru org akan respect kite so jgn lah memperkecilkan org lain walaupun org tue beggar. We are the same species right?! so why not we respect each other x kira asal, budaya, warna kulit dan etc.
             6- Kepercayaan – jika baru  berkenalan dgn seseorang jgn lah letak  kepercayaan 100% terhadap seseorang itu, sebab kalau ditipu merana diri. So kenali hati org tue puas2.
             7- Berfikir secara jauh – Sebelum bertindak berfikir dahulu bermacam cara penyelasain utk sesuatu masalah, jgn bertindak membuta tuli. Thing “what will happen if i did this?” . Berfikir akibat sesuatu tindakan yg diambil. Hal ini juga kerana kita bukanya Hiro Nakamura yg boleh merewindkan masa jika tersilap langkah dan mengubah sejarah . So if kita tersilap langkah dlm sesuatu tindakan fikirlah ia akan effect the whole universe of you (Wah hyperbola gler!)

p/s : tu jer kot coretan akue utk posting kali nie. So sit back n relax dan fikir2 kan lah adakah kita perfect ?

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...