Followers

Dunia Blog…haha

 
BlogAduh mcm2 kemajuan dunia zaman

sekarang kan diantara kegunaan internet nie… internet boleh mendatangkan faedah dan keburukan. bak kata salespeech
(wah ayat!) semuanya dihujung jari. Antara kemudahan tenet yg ader skang adalah laman web sosial cam myspace & facebook yg menjadi kegilaan muda-mudi skang, yg tua pun ader. taw jgn men2..haha. OK tp aper yg aku nak citer skang adalah about blog.

Blog…aper itu blog sebenarnya ek: ok blog adalah menurut wikipedia.org

        “A blog (a contraction of the term "weblog") is a type of website, usually maintained by an individual with regular entries of commentary, descriptions of events, or other material such as graphics or video. Entries are commonly displayed in reverse-chronological order. "Blog" can also be used as a verb, meaning to maintain or add content to a blog”

mengikut ayat yg bergaris bermaksud mcm2 boleh dimasukkan dalam blog nie sebenarnya. Sejarah aku: aku masuk dlm dunia blog as a “blogger” (means penulis blog sejak hujung sem1 in polijb nie sebab oleh one of my online friend si Sabri Affandi ( yg skang dah lost contact,huhu )mengajak aku buat jgak tp asyik tertangguh jer. Last2 berjaya wat jgak. Hit plak x tahu lah berapa byk, tulah sebab byk kena wat promotion (wah!!) n suh or paksa org masuk blog kter.


cam aku wat blog utk mempamerkan apa yg ada tentang diri kita: cam minat kita, luahan kita, diary and lebih2 lagi cam aku dak graphic design semestinya memarketkan aper yg kita ader. Di samping ader jgak wat tutorial dan cam2 serba-serbi tentang dunia aku. Terpulang utk korang nak follow-up aku or not. Ak just nak berkongsi cerita dunia kita. Bak tajuk aku sekarang “Hidup Sebuah Perkongsian”.


ok, nak citer jgak tentang penulisan (menulis ke dalam ) blog nie, kepada yg baru tentang dunia blog memanglah first2 just guna new post utk posting tp bg memudahkan kepada blogger yg x ader talian 24jam bleh lah carik software Windows Live Writer dimana software ni bleh didapati dgn just update windows live ataupun dgn download standalone. Dgn software nie all blogger bleh taip, tulis, edit blog tanpa gunakan talian mean online, so just tulis secara offline + masuk gambar edit lg best dr new post, n then post dgn just tekan publish. Tu just nak berkongsi ilmu utk menyenangkan all the bloggers out there. huhu…

blogger > panggilan utk si penulis blog
blog > tempat penulisan blog
blogging > menulis blog

0 comments:

Shooting In Putrajaya 20Feb

Location: Putrajaya
Date: 20 Feb 2010
Who: Akue, Ainuddin
http://www.ainuddinpk.blogspot.com ,Akak Hidayah

Assalamualaikum, wah harini pagi memang agak cerah dan terik, paginya  cadang nak carik lens idamanku sigma 70-300mm sekali mahal daa (lari budget). So terpaksalah postpone dahulu suatu masa nanti. Tp sebelah petangnya si Ainuddin nie ajaklah ke Putrajaya utk some outing n tutorial dgn sorang akak ex-seniornya di sekolah katanya. Aku pun ikut ajer “janji mari!”.

Sampai di Putrajaya, kitorang terus ke Precint 11 di kediaman akak tue. Exchange keter naek pulak kete akak tu produa Savvy. Huyoo! ahakz. Pastue terus minum2 sambil tutorial secara teori dkt restoran berhampiran masjid Putrajaya. Habes jer pastue ble akak tue dah agak2 faham kitorang relax jap solat zohor dlm masjid tersebut. Belah ptg nya baru ader shooting2 sket plus dgn mengaplikasikan apa yg diteorikan td.Malangnya ptg tu asyik nak hujan jer cam terbantut sikit. Huhu. Sambil2 tue dpt lah jugak shoot beberapa pic ptg tue:

DSC_0127_fhdrb sorry pic atas buruk sket coz malas nak edit tul2 . boley ker ..lalalala…
a1 p2 
sambil2 tue ader jugak pic candid + cambest yg aku dpt:
p3
p4
Sebelah malam plak selepas jer solat maghrib kitorang gerak ke Plaza Alamanda yg berhampiran plak. Makan malam. Habes jer kitorang terus plak ke Jambatan ??? (sorry lupa nama) .For some low-light-night shooting( aku xde tripod that time) manyak susah pun….haiya . Paling byk pic masjid kristal from  the bridge. Paling menarik dlm pkul 11lebih bila kitorang dah nak lepak2 penat from the shoot, tetiba ader pertunjukan bunga api. X expect sebenarnya ader event mase tue. so just shoot jer lah (sket jer pic). tp memang best!! .enjoy the pic!:

p5 p6 time nie x expect ader pertunjukan bunga api …byk2 sorry sebab pic x cantek huhu (first time lah katakan. huhu)…k c ya.

p/s: kebanyakan pic akue just guna photoscape coz malaz tul nak edit kebanyakan pic juga ak x edit just some of it….ape2 pun enjoy…c ya…salam

0 comments:

Testing2 HDR lagi..

lama dah x wat hdr hahaha tp harini aku terjumpa satu lagi software / lab /plugin bleh wat hdr tp lagi cantik dkt portrait pulak…. ni ha try jer guna plugin topaz adjust tue….komen2 nanti akan ada byk lagi hdr gunanya….

DSC_3657

1 comments:

New Edit Lagi…

Lalalalalal haha nie sajer melepaskan bosan dan tension di hati so aku edit lah style (drawing+abstract) gambar mengikut tutorial (dlm tutorial guna pic parrot aku guna pic yg just edit) dan wat sampai jadi. Ntahler…komen ye…jgn lupe….hehe masa diambil lama jgak….(x set masa pun. haha):

image

1 comments:

New Edit…

Nie actually continue from assignment mencabar part1..huhu…pic nie aku just experimenting with many style ..entah jadi entah x…huhu so komen!!!!

DSC_0029_fhdr
DSC_0139b

DSC_0320b

image DSC_0126paintb

1.Kampung Baru; filter (cutout),niksoftware plugin (color efx;lcrossprossesing)
2.Kampung Baru; hdr, filter (cutout),niksoftware plugin  (color efx;ink)
3.Petaling Street; lightroom, filter (cutout),niksoftware plugin ?? 
4.Area Jalan Sambatham (<<< betul ker aku eja nie, huhu); lightroom, filter (cutout),niksoftware plugin (vignetter,ink,???)
5.Kampung Baru ;lightroom, filter (cutout),niksoftware plugin (color efx;lcrossprossesing,???)

0 comments:

Myspace Oh Myspace

image 

Dlm minggu kebelakangan nie semenjak aku active gler dgn myspace (facebook? no no no) aku ader lah add sorang mamat nie Apit@ Jak Register berasal dari shah alam/damansara yg bekerja sebagai seorang guru .  . Pastue x lama pastue dier comment dkt profile aku “boleh mintak no phone awak” astaghfirullah gay ke apa nie. Aku straight lah. So akue just igt nak kawan jer so aku bagi lah no ak (x pernah ym nie, huhu) muka dier dlm myspace memang cam sial…sorry to say. So aku layan lah sms dier tp bunyi sms dier kebanyakan nyer cam gayboy so aku cakap bebaik just kata nak kawan tp camner satu hari aku layan sms dier n then kata terus terang nak kawan jer, tetiba dier maki hamun aku, aku pun panas+tension+bengang maki hamun dier balik. Ntah haper ntah merepek si mamat huduh tue, cam2 lah  kata dia ader degree lah pastue kata aku duk dkt kolej murahan .. ader ak kesah ko cakap camtue bro…nyesal betul dan dah serik dah aku. Yg bestnyer ader ker patut dier cakap aku x layan dier dan aku cakap nak kawan jer sebab ak just pilih rupa …sengal tul ayat tue…weh to that bro aku x pernah memilih kawan dan dlm sms kau pun aku layan kau dgn bek2 taw…buang kedit jer. so as pembalasan aku terpaksa maki hamun dier balik dalam tahap 10…sorry ar org cam ko x patut dilayan as my friend…_______________________________________________________________

MYSPACE nie aku wat sebagai as my social networking aku utk tambah kenalan & berkongsi cerita dan pendapat dan chat2 dgn geng DRG4pjb/ Dak2 PJB/ Smkpp or others. So pasnie sebelum aku memberi no pada sesorang aku akan lebih2 berjaga2 dulu. Dlm myspace aku x memilih kawan aku just nak kenal dgn org yg jauh dan dekat dan pernah atau x pernah jumpa. Pasnie aku berjanji akan lebih berjaga2 lagi . Insyallah. Aku jadikan aper yg ku temui harini adalah pengajaran. Utk yg lain kenali hati org yg tidak dikenali tu dulu melalui comment.chat & lain2 lagi. jgn terus just nak kenal jer cam mamat sial dkt atas tue…semua yg berlaku ini ada hikmahnya….pandai2lah memilih org(kawan) jgn tersalah cam aku…tq (sekadar luahan hati cuhax) .

p/s: naseb baek aku ader seminggu utk tenangkan fikiran drpd laman web maya ini (cuti raya cina), facebook,friendster,tagged dan lain2 semua sama jer…Setakat nie kawan terbaik aku dalam myspace adalah Ayih_bereh,Pacak & Abg Burhanuddin. serta yg lain2 tq……

0 comments:

Assignment Mencabar PART1

image

 

 

 

Salam. alhamdullilah akhirnya selesai jugak assignment yg mencabar ini. Tugas nie diberik oleh our penyelia, kitorang diminta utk shooting around kl to shoot people, culture and so on in malaysia ; KL. Rabu kitorang g ke pasar cina di jalan air panas, khamis ke china town/petaling street dan lastly ke chowkit/kampung baru. Semuanya di kl, di samping jalan2 dan shoot gelagat2 manusia di sana kami semua dapat belajar cara how to communicate with strangers in this places as a photographers. Mana gambar? ops sorry for the while our taken picture cannot be display lg sampai pic tue dah publish. so just wait…tq

0 comments:

Another Picture Manipulation

 

myspace

 

 

 

 

 

Haa best nie best. Actually i named it model in frame pic manipulation. So akue try ar buat sebijik camtue. So just enjoy.hahak….>

image image

image

 p/s: Sorry this editing not clean 100% because me in rush. hhaha so lazy.

0 comments:

Shooting City Light

Monday 1stFeb2010

So harinie kitorang x kerja (hari wilayah) lepas jer makan malam kitorang pun g lah dkt area flat umah sewa kitorang shoot ar dlm sedas dua (cam shoot org plak, haha). Shoot aper? just shoot the city light. Cam2 kitorang blaja shoot mlm nie (wlupun dah tahu) so lets take a look of the pics:

DSC_0671 


















DSC_0670

DSC_0679

 

 

 


 


DSC_0680

DSC_0686






 


DSC_0689



















DSC_0692

 

 

 

 

 

 




part2  
-pastue dah bosan dgn light trail n then kitorang try men2 dgn focus/manual focus  + lightrail and got some of this light pics!:

DSC_0696

DSC_0702

 

 

 

 



DSC_0705

DSC_0706










DSC_0712

DSC_0714








DSC_0715

DSC_0719  

 

 




DSC_0721

 

 

 

 

 

 

 

 






DSC_0724


















DSC_0726



















DSC_0730DSC_0731

0 comments:

Event In Shah Alam Part 2

Event 02: Ialah karnival karangkraf di perkarangan karangkraf . x byk yg bleh diceritakan tentang the karnival selain jualan murah, makan2 , pameran n others so the pictures tell more story so see the pics below…(penerangan ader dkt bawah)…

DSC_0600 

DSC_0601

DSC_0603

DSC_0608












DSC_0605

DSC_0606










DSC_0607

DSC_0609










DSC_0610

DSC_0612

 

 

 

 



DSC_0614

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


DSC_0619DSC_0620



 

 

 

 

 

 

 

 



*Legend:

1.Pintu masuk karnival (kecik gler ,confirm x muat utk BOB)
2.Kira sampai mati ,sabun tahan mengantuk (lantak ler), gerai jual majalah pengantin (ada lagi yg laen)
3.Studio shoot klu nak wat korang sebagai cover majalah (kiri) (teringin sgt ker ? huahua)
4.(Gerai majalah pengantin) siap ader pengantin betul (betul ker?) , Nizam dan gayour wat karikatur dkt gerai G3 (ader aku kesah,huahua)
5.Gerai G3 ,gerai majalah lain ader dkt sebelah (majalah yg lama2 ader jgak), ko kerja shoot model tue ek, aku shoot korang (jom tembak2 menembak hahah)
6.Igtkan model mana terlepas dr zoo td, ruper2nya Finalis Dewi Remaja ‘10 . Cantik2 aku shoot ajer…hahah
7.Anak sedara aku nie nak sgt bergambar dgn pakcik tue (Aziz Desa) aku shoot ajer…hahaha (no komen.., Haa cap tapak tangan korang dkt sini, cap tapak kaki pon boleh jgak kot….hahha.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...