Followers

Tutorial #2 & #3

Ok skang nak ajar sket 2 tutorial dlm basic-advance in photoshop, tp senang n kacang goreng jer nak wat. pergh!

Tutorial #1: Cara nak wat clipping mask

>1-first kena taw aper tue clipping mask; hm camner nak terangkan ek. ok clipping mask nie bg aku lah cam menggunakan satu shape sbg mask asas tanpa perlu crop pic. juga bleh ditambah kan effect guna mask shape tue.. ok onto first step! :

a)image open any picture. next wat satu shape: contoh: shape rectangular (dkt new layer)>

image

b) next copy layer 1 (pic) letak atas layer 2( shape rectangular) patue klik kanan layer 1 copy td. pilih create clipping mask dan akan jadi camni (sebelum tu tutup mata layer 1!) >image c) dan akan jadi camnie, next cuba gerak2 kan layer 1 copy dia akan stay in the box/ gerak2 / pusing2 kan layer 2 shape pulak akan ikut the picture plak. pastue klu nak tambah effect boleh wat dkt layer 2 .ok tu je. lelain explore sendirik. nie samples of the effect yg aku dah wat:

image

image

 

 

 

 

 

image p/s tu jer kot effect yg aku igt boleh dibuat, xder idea ar  ,korang explore ar sendirik ek..ok onto next one:

___________________________________________________

Tutorial #1: Cara nak wat line tail?

>2-the tail. 2nd effect nie apetah name nya, tp senang bangat .cheh ngomong-ngomong indon pulak..hehe.

a)first of all setting brush korang kepada default brush (ala yg bulat tue. saiz dlm 5-9 ek. next > pilih pen tool and wat lah line yg agak menarik sbg contoh>

image dah siap? susah ala main tarik2 jer dri titik a ke titik b pastu tarik sket biarkn melengkung and then ke c. ok..

b)pastue klik kanan (still guna pen tool) ,n then pilih stroke path, pastue pilih brush (pastikan simulate pressure di tanda / )>

image n then tekan enter or ok.. wallah! tp belum habis press enter skali lg utk hilang kan pen tool punya line, jadilah:

image

c)belum habis lagi..ok line yg korang dah siapkan nie xkan setakat tue jer .ok select layer dimana korang buat line td n then tambah effects yg agak cambest sesuka hati korang k. cam contoh:

image

d)ops still belum habis, kegunaan utk buat line nie plak ok..tgk contoh:

image

p/s : thanks for bro azrul for this pic k. hm korang see that line? sume line yg sama cuma diolah sket k…so kena mahir diri kawal pen tool k… tu je c ya in next post!.

Label: ntah ape ntah?

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...