Followers

Tutorial #1

ds

Haha dalam bosan2 malas nak wat asgnment nie . meh akue ajar korang wat satu sfx dlm photoshop I call it sfx  Nur X3..(ops photoshop yg aku guna ialah Adobe Photoshop CS4 ek) tp cs3 still the same boleh guna jugak. huhu ok (to y’all yg dah tahu teknik nie, dah bleh skip it k. c ya next post k. Let get started:

1.semestinya open photoshop. next selext any pics yg korang nak (lebih baik pics yg ader any sumber cahaya taw) lihat contoh:

image mula2 edit ar curve dier bg some color correction k. next:

2.image duplicate the background layer jd background copy. onto next:

3.

image pergi filter > motion blur >wat angle ikut cahaya matahari yg ader > distance biarkan maksimum k.

4.copy lagi the “background copy” > background copy 2. ok dkt background copy 2 wat overlay (blending mode):

image

dah jadi pekat sket warna die ek. Ok pastue:

5.dkt layer “background copy” wat  (blending mode) sesuka hati korang. haha. ok dkt sini korang bebas nak wat camner, cam contoh:

image haa ni guna “hard light” p/s : korang bleh jugak klu nak guna yg lain cam:

-darken, overlay lagi, soft/hard light or vivid light ,linear light.

-boleh jugak kalau nak tambah lagi; kurangkan opacity dkt “background copy” k….hmm just experiment for become better k…c ya..gud luck…cuba jgn x cuba ek…….

 

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...