Followers

Memilih kawan yg baik

Anime-Naruto-72706

   

    

     Islam menitikberatkan soal memilih sahabat. Bersahabat dgn org yg jahat boleh merosakkan kita. Luqman alHakim menasihatkan anaknya dalam hal memilih sahabat dimana beliau menyatakan:Wahai anakku, jika engkau hendak mencari sahabat yg sejati, maka hendaklah ia diuji terlebih dahulu dgn berpura-pura menjadikan dia marah, sekiranya dia marah maka bererti dia akan menyedarkan kamu bila kamu tersalah, maka bolehlah diambil sbg kawan, bila tidak demikian maka berhati-hatilah engkau terhadapnya”.

(Umar Hashim –Anak Yang Soleh hal.149)

      Kalau kita bergaul dgn orang yg baik sekurang-kurangnya kita akan dpt mengikuti kebaikan yg ia lakukan. Rasulullah s.a.w membuat perumpamaan dalam sebuah Hadis yg bermaksud:

       “Perumpamaan teman bergaul yg baik dan yg jahat seperti minyak wangi dan tukang besi apabila bertemu dgn penjual minyak wangi, engkau akan memperoleh salah satu drpd 2 kemungkinan iaitu kalau tidak membeli minyak wangi tersebut, engkau akan mendapat harumannya, dan berteman dgn tukang besi akan dapat salah satu daripada 2 kemungkinan iaitu badan atau pakaian kamu terpercik api atau engkau akan mendpt daripadanya bau yg busuk”.

Mafhum Hadis:“Kalau kamu hendak lihat siapa diri kamu 10 tahun akan datang, lihatlah siapa rakan kamu hari ini.”

In my world;

  1. friendship is everything
  2. without friends everything is impossible
  3. sekali aku dah berkawan, selamanya dia   adalah kawan aku.

so this just for renung-renungan kita. k…. be cheer.. c ya. SALAM

LABEL: Hm, apasal ek? Am I a very sensitive?

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...