Followers

Tugasan2 Aku (bukan final) Tension2

V3101 WEB PUBLISHING -1 WEBSITE (DREAMWEAVER <<--LUM PROCEED SKETCHES (6 THE WEB'S PAGES)
V3102 e-PUBLISHING -16 PAGES CATALOG <<--AKUNYER DAH SIAP , JUST TINGGAL DIN N EDMUND N THEN COMPILE
V3103 INTRO TO ADV -CAMPAIGN <<--POSTER IN COMPUTERIZE BLUM SIAP, GAMBAR!!!
V3040 DESIGN DIALOGUES -LUKISAN <<--DAH SIAP?, SELASA NIE DEADLINE!!!
V3831 V.MERCHANDISING -BUILDING MODELLING <<--SUSAH KERJA GROUP NIE. PECAH KEPALA!!!
V3007 ISLAMIC CIVILIZATION -PRESENTATION GROUP <<--START BUAT? BELUM.....
V3003 BI.4 TECHNICAL PRUPOSE -INDIVIDUAL PRESENTATION <<--HARITU MINTAK TANGGUH. PENING KEPALA!!
V3104 CORPORATE IDENTITY -MANUAL & 20SET SKETCHES <<--NTAH. NO KOMEN...
V???? SOFTSKILL -BARU WAT AKTIVITI <<--NTAH. JUGA NO KOMEN...BZ BZ BZ
????? INDUSTRIAL TRAINING ? -MENUNGGU SEBUAH JAWAPAN <<--KU TUNGGU, KU TUNGGU KU TUNGGU...ZZZZZZ

p/s: hidup sepatutnya jangan menyusahkan diri, kasihanilah diri sendiri....

0 comments:

Jumaat baru2 nie (30/10/2009)

Hah sambil menunggu jawapan utk tempat l.i. jumaat datang lagi dan cuma tinggal kurang sebulan jer sem3 aku dkt PJB. Harapnya dptlah dkt tempat l.i tersebut. Di mana? klu tanya di mana xper jgn tanya KENAPA sebab menyampah dgr perkataan tue. OK nak aku jawab di mana? Sorry sebenarnya ia adalha rahsia.hahah (pengsan!).

Ok hari jumaat nie dimulain seperti jumaat2 yg selalu. haha. Bangun lewat lg (kelas softskill xde/ lagi satu mlm td tidur2 ayam). Kelas Corporate Identity pkul 10 so bgun dlm pkul 9. Pastue memekak kejap dkt bilik utama pasang lagu Miley Cyrus -Hoedown Throwdown. Pastue cam biasalah mandi. Ahakz. Ke kelas alone. " Mana pensyarah nie? confirm late again, haha" Tu dia Cik Maz sampai dn sowh kitorang masuk lab. Pastue die hilang ntah kemana. Aku wat aper lagi mengodek-godek laptop bukan milikku itu (laptop sendiri belum siap repair), editing gambar, gossiping, dan berbahasa isyarat dgn Edmund sket. Haha. Tgk Din wat design dan lain-lain lagi. Cik Maz x lama tue kembali semula, tp aku nak watper kan? just proceed 20 sketches yg lum siap lg. haha. So just wondering around in the class ar.. X wat pe pon. Habis kelas lewat sket 1230tghari. "Sempat ker makan?" ntah ler....

Sampai dkt kantin aku just makan pop-tak jer (popia + otak2 jer) plus air teh ais & black current (2!). Tghari tue x mkn dgn geng2 dak kelas aku; just makan dgn geng2 dak KHK1&2 or Kun n the gang. Penat akue tgk diorang nyer bahasa isyarat laju sgt. (Haha). Pastue aku dah betul2 hampir terlewat utk ke Masjid (Semayang jumaat) Nasib baik sempat jugak. 

Habis semayang lepak dgn geng fawwaz (KRG1&2). X lama tue sambung wat assignment v.merchandising dkt bilik edmund. Fuh letih jgak ptg tue. nak mintak tolong dak sensitif pon susah, buat aku marah jer. tp bak kata (bahasa isyarat) Edmund "Sabar, sabar". Siap jugak sket pengolahan idea utk mendirikan model kedai (Car showroom) group kitorang (kerja group ker). DEADLINE dah hampir. 

Ptg tue kitorang keluar minum dkt alan thai. Saper dak yg join?. Dak2 KRG1 & 2 ; Fawwaz, Johnshan, Akmal, Aizat, Jay Kong, Hakim, Faliq, Azim, & Edmund. MEMANG SEMUA SEMPOI. Kesimpulan nya servis dkt Alan Thai memang teruk. *****


                                                  p/s: sorry xder pics coz malaz (volley) ,xder window live writer lah. 


0 comments:

At Least!!!!

Hahaha all is changing now:

1-my external hardisk dah boleh detect semula

2-assignment dah boleh start tp kena dilakukan dgn cara yg tersmart! so bulan 11 adalah bulan final memang busy giler, fuh!

now in the same time aku dapat ketenangan n more friends.. thanks to them...

p/s: harap2 dapat be friend semula dgn a****

0 comments:

Yes Me Is So Down!

Down, down, down, sudah jatuh ditimpa tangga dlm seminggu 1st my laptop acer 4530 rosak (dah hantar highpoint jb) skarang external hardisk pulak rosak. Tq for reading my blog...harap korang semua x bernasib malang cam aku. Ok dgr kan lagu dari Jay Sean Ft Jay Z -Down

Baby are you down down down down down, 
Down, Down, 
Even if the sky is falling down, 
Down, down
Ooh (ohhh)

You oughta know, tonight is the night to let it go, 
Put on a show, I wanna see how you lose control, 

So leave it behind 'cause we, have a night to get away, 
So come on and fly with me, as we make our great escape.

So baby don't worry, you are my only, 
You won't be lonely, even if the sky is falling down, 
You'll be my only, no need to worry, 
Baby are you down down down down down, 
Down, Down, 
Baby are you down down down down down, 
Down, Down, 
Even if the sky is falling down, 

Just let it be, come on and bring your body next to me, 
I'll take you away, hey, turn this place into our private getaway, 

So leave it behind 'cause we, have a night to get away, 
So come on and fly with me, as we make our great escape, 
(So why don't we run away)

So baby don't worry, you are my only, 
You won't be lonely, even if the sky is falling down, 
You'll be my only, no need to worry, 
Baby are you down down down down down, 
Down, Down, 
Baby are you down down down down down, 
Down, Down, 
Even if the sky is falling down, 

(LiL Wayne)
Even if the sky is falling down like she 'posed to be, 
She gets down low for me, 
Down like her temperature, cause to me she zero degrees, 
She cold, over freeze, 
I got that girl from overseas, 
Now she my miss America, 
Now can I be her soldier please, 
I'm fighting for this girl, 
On a battlefield of love, 
Don't it look like baby cupid sendin arrows from above, 
Don't you ever leave the side of me, 
Indefinitely, not probably, 
And honestly I'm down like the economy, 
Yeahhhhhh

So baby don't worry, you are my only, 
You won't be lonely, even if the sky is falling down, 
You'll be my only, no need to worry, 
Baby are you down down down down down, 
Down, Down, 
Baby are you down down down down down, 
Down, Down, 
Even if the sky is falling down

0 comments:

Waaaaarrggghhh!!

image Laptop aku rosak!!!!, kenapa lah nie terjadi dkt aku. Assignment web-publishing belum start lg, camner nie. Adakah tuhan sedang menguji aku?. Tolonglah aku sekarang amat memerlukan bantuan, di mana org yg bernama kawan apabila kita kesusahan?

Laptop rosak?

-Sebenarnya laptop aku x rosak serius, but bagi aku ia adalah absolute serious. K the problems are:

    • ada satu bahagian in this laptop bau hangit (ada komponen yg terbakar) moga2 x serius, aku rasa komponen tue mesti berkaitan power. Agak2 nya aku kena tukar ganti baru komponen tue. Berapalah charge/ cost yg dikenakan ek?. Habislah aku.
    • on laptop boleh tp kengkadang sangkut (hang) tp mesti guna bateri (bateri kena charge terlebih dahulu), power adapter ok jer, tp bila on laptop (in desktop) plug-in jer power adapter terus padam. Power adapter tue pulak just boleh charging batery je. Apasal ek? aduyai, problem-problem.
    • Secara quantitative thinking;
      • Nak hantar acer-service-centre terdekat tp x boleh tinggal situ, kena suruh kedai tue just tgk n check what the problem is, n then carik alat gantinya.
      • Kelas camner? hmm, kelas just bawak laptop time betul2 kena guna cam: web-publishing jer. klu nak guna waktu lain boleh tp kena jimat batteri or charge before that.
      • Next, terpaksa pinjam dak2 umah intan3 60 nyer battery.
      • Klu nak g on9 plak, kena just guna battery jer. x bleh lama2. huhu. Sedey2

LABEL: Matilah aku!

0 comments:

Memilih kawan yg baik

Anime-Naruto-72706

   

    

     Islam menitikberatkan soal memilih sahabat. Bersahabat dgn org yg jahat boleh merosakkan kita. Luqman alHakim menasihatkan anaknya dalam hal memilih sahabat dimana beliau menyatakan:Wahai anakku, jika engkau hendak mencari sahabat yg sejati, maka hendaklah ia diuji terlebih dahulu dgn berpura-pura menjadikan dia marah, sekiranya dia marah maka bererti dia akan menyedarkan kamu bila kamu tersalah, maka bolehlah diambil sbg kawan, bila tidak demikian maka berhati-hatilah engkau terhadapnya”.

(Umar Hashim –Anak Yang Soleh hal.149)

      Kalau kita bergaul dgn orang yg baik sekurang-kurangnya kita akan dpt mengikuti kebaikan yg ia lakukan. Rasulullah s.a.w membuat perumpamaan dalam sebuah Hadis yg bermaksud:

       “Perumpamaan teman bergaul yg baik dan yg jahat seperti minyak wangi dan tukang besi apabila bertemu dgn penjual minyak wangi, engkau akan memperoleh salah satu drpd 2 kemungkinan iaitu kalau tidak membeli minyak wangi tersebut, engkau akan mendapat harumannya, dan berteman dgn tukang besi akan dapat salah satu daripada 2 kemungkinan iaitu badan atau pakaian kamu terpercik api atau engkau akan mendpt daripadanya bau yg busuk”.

Mafhum Hadis:“Kalau kamu hendak lihat siapa diri kamu 10 tahun akan datang, lihatlah siapa rakan kamu hari ini.”

In my world;

  1. friendship is everything
  2. without friends everything is impossible
  3. sekali aku dah berkawan, selamanya dia   adalah kawan aku.

so this just for renung-renungan kita. k…. be cheer.. c ya. SALAM

LABEL: Hm, apasal ek? Am I a very sensitive?

0 comments:

Light Bulb!

Hmm this entry post sajer nak citer tentang jenis2 pic yg akue pernah shot dulu, ok pics yg dkt bawah nie semuanya light bulb style (semua di ambil masa beberapa hari lepas habisnya festival asrama, HT1 menang. fuh! ) kedudukan? bilik TV HT1 . k enjoy the pics:

DSC_0644

DSC_0645

DSC_0646

DSC_0649

 

 

 

 

 

DSC_0648

DSC_0650DSC_0651DSC_0647DSC_0653 DSC_0654 DSC_0657 DSC_0659p/s: semua pics adalah di shot masa aku sem1, no editing. semua guna shutter speed 1- 0.60 sec .iso 400.

LABEL: Argh, bosannya x taw nak watpe!

0 comments:

Tutorial #2 & #3

Ok skang nak ajar sket 2 tutorial dlm basic-advance in photoshop, tp senang n kacang goreng jer nak wat. pergh!

Tutorial #1: Cara nak wat clipping mask

>1-first kena taw aper tue clipping mask; hm camner nak terangkan ek. ok clipping mask nie bg aku lah cam menggunakan satu shape sbg mask asas tanpa perlu crop pic. juga bleh ditambah kan effect guna mask shape tue.. ok onto first step! :

a)image open any picture. next wat satu shape: contoh: shape rectangular (dkt new layer)>

image

b) next copy layer 1 (pic) letak atas layer 2( shape rectangular) patue klik kanan layer 1 copy td. pilih create clipping mask dan akan jadi camni (sebelum tu tutup mata layer 1!) >image c) dan akan jadi camnie, next cuba gerak2 kan layer 1 copy dia akan stay in the box/ gerak2 / pusing2 kan layer 2 shape pulak akan ikut the picture plak. pastue klu nak tambah effect boleh wat dkt layer 2 .ok tu je. lelain explore sendirik. nie samples of the effect yg aku dah wat:

image

image

 

 

 

 

 

image p/s tu jer kot effect yg aku igt boleh dibuat, xder idea ar  ,korang explore ar sendirik ek..ok onto next one:

___________________________________________________

Tutorial #1: Cara nak wat line tail?

>2-the tail. 2nd effect nie apetah name nya, tp senang bangat .cheh ngomong-ngomong indon pulak..hehe.

a)first of all setting brush korang kepada default brush (ala yg bulat tue. saiz dlm 5-9 ek. next > pilih pen tool and wat lah line yg agak menarik sbg contoh>

image dah siap? susah ala main tarik2 jer dri titik a ke titik b pastu tarik sket biarkn melengkung and then ke c. ok..

b)pastue klik kanan (still guna pen tool) ,n then pilih stroke path, pastue pilih brush (pastikan simulate pressure di tanda / )>

image n then tekan enter or ok.. wallah! tp belum habis press enter skali lg utk hilang kan pen tool punya line, jadilah:

image

c)belum habis lagi..ok line yg korang dah siapkan nie xkan setakat tue jer .ok select layer dimana korang buat line td n then tambah effects yg agak cambest sesuka hati korang k. cam contoh:

image

d)ops still belum habis, kegunaan utk buat line nie plak ok..tgk contoh:

image

p/s : thanks for bro azrul for this pic k. hm korang see that line? sume line yg sama cuma diolah sket k…so kena mahir diri kawal pen tool k… tu je c ya in next post!.

Label: ntah ape ntah?

0 comments:

Jumaat Lepas

DSC_0490_fhdr copy

9/10/2009

Pagi – xder kelas softskill next kelas corporate identity design & system .ada. but dak2 kelas just proceed sketches ke  comp yg mana blum siap..huhu. aku dah siap lama dah.

Ptg   - sebelum g semayang jumaat lepak dkt kantin, terserempak dak2 krg2 n my friends, makan jap n terus ke asrama. Lepak bilik aizat jap, eh khutbah dah nak habis so cepat2 g masjid, nasib baik sempat n rupa-rupanya ramai lg belum sampai  kelam - kabut dibuatnya. huhu. habis semayang lepak lg bilik aizat. ajar some photshop effects, hm tue je. tp ade 1 perkara yg x  disangka2 berlaku. tp xpelah biarlah ianya berlaku. jgn disangka buaya yg tenang sentiasa tenang . ok ptg tue dah x taw nak watper…tu je haha tq c ya next post

0 comments:

Khamis Lepas

ds There’s event there! Kitorang; akue, jemi n din go out to bukit layang-layang to do just “shooting”, it’s mean we shot some pictures of the place. Not to forget there are translator-lecture go too. We just bring ourself (one for each) nikon-dslr d40 n tripods. We manage to get the sunset picture, these are captured from my lens- of –my dslr (edited k) :

DSC_0313_fhdr DSC_0315 copy neo1 DSC_0326_fhdr DSC_0338 copy DSC_0331_fhdr DSC_0344_fhdr

cik sofie

DSC_0367_fhdr

DSC_0370_fhdr

DSC_0372 (2)

DSC_0377 copy

DSC_0387copy

DSC_0374_fhdr

DSC_0465 copy

DSC_0473 copy

sekali kereta ada probs sket plak!

DSC_0475 copy

last sekali sumer dah lapar so we go to restoran dkt kawasan perumahan scientex. 

>tu je post this time.. c ya

LABEL : Penat tp pics kureng!

0 comments:

New Artwork!

neww

hm, atas nie xder kaitan dgn psot dibawah. tp merupakan 1 post akan datang. tunngu

Ok fuh lama dah show my artwork or one of my assignments works. Ok nie adalah assignment dari modul e-publishing:

1-brief >

-student needed to design any 2 types of layout from 4grid with using any publishing softwares (illustator/photoshop/indesign)

-so aku pilih 2 jenis grid iaitu modular & hieraki grid:

2-the process >

-must proceed one of the 5 sketches(semi-comp-style!)  (for 1 type of choosen grid) first and, and then proceed another one from another 5 sketches for other choosen grid.

3-the progress >

-progress agak senang coz’ bg aku just salin balik from other magazine (for both) but just reka letak and page berbeza. Waktu wat sketches; just lakar sket2 jer but warna cam nyampah sket (coz’ manual). Patue terus proceed n terus buat dlm softwares; aku mula2 guna photoshop + illustrator & lastly baru guna indesign.. haha cam ngelat ek. Haa nie lah hasilnya:

4-the artwork > 

progress2b hierarchy grid

Untitled2 modular grid

LABEL: Haa? Xkan rileks jer?

0 comments:

Best Movie! Another Cinderella Story

image

Huh post kali nie nak citer tentang movie nie. citer nie korang dah tgk lama, but bagi aku citer nie memang best! Just nak review dkt korang…Naper x boleh ker? Lets get started:

pelakon2 utama:

image selena gomez | drew seeley

synopsis:

-citer nie premis utamanya adalah percintaan and tarian. so byklah lagu2 yg gempak2 dimainkan masa diorang nari. Hm citer nie memberi inspirasi utk setia.. Bak tajuk Another cinderella Story. memang cam cinderella sket, but lebih kpd tarian ,kasut ditukar kpd pemain mp3 & kereta labu kepada herby oren. ahakz..wah…hm bagi aku dalam citer nie adalah tarian diorang yg amat gempak! dgn main actor yg cute cam selena gomez and heronya yg hensem..huhu…markah aku bagi 5 bintang/ 10/10. so pastikan korang tgk citer nie k…nak copy drpd aku k..

the movie screenshot:

image

image

image

image

image

image

image

the movie ost (ANOTHER CINDERELLA STORY OST):

01 Selena Gomez - Tell Me Something I Don't Know 
02 Drew Seeley & Selena Gomez - New Classic
03 Tiffany Giardina - Hurry Up And Save Me 
04 Drew Seeley - Just That Girl 
05 Selena Gomez - Bang A Drum 
06 Marcus Paulk & Drew Seeley - 1st Class Girl
07 Jane Lynch - Hold 4 U 
08 The Twins - Valentine's Dance Tango
09 Tiffany Giardina - No Average Angel 
10 Small Change, Lil' Jj And Chani - Don't Be 
11 Drew Seeley - X-plain It To My Heart 
12 Drew Seeley & Selena Gomez - New Classic 
13 John Paesano - Another Cinderella Story 
14 Unknown - Untitled (Hidden Track)

boleh juga didownload guna link nie:

http://rapidshare.com/files/145284593/VA-Another_Cinderella_Story-_OST_-2008-XXL.rar

Ok ,so enjoy! c ya next post k.bye

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...