Followers

3rd Episode Of Mine...

The title is 3rd Episodes Of Mine FULL PACK COMING SOON....c ya!

0 comments:

Nak balik JB?


Ya akhirnya akue dah pun beli tiket utk balik ke JB iaitu rumah sewa ku di intan 3 60. Fuh excited coz' duk umah nie bukan ader ape nak dibuat huhu. Jauh tul bli tiket, dkt temerloh (jauh ke?) haha. Sebenarnya ak beli tiket nie dgn abg aku dkt terminal bas di temerloh. Naik motor dowh. X ker letih. Ye lah ye lah whatever aper korang nak cakap. Ader aku kesah. Huhu jgn marah. ok the pic tell the story...so bas aku bertolak 1 Ogos 09 dr temerloh jam 930mlm(malam?) huh . Of course dah sampai esok pg. Kesian jemi(roomate ak) coz masa tue mesti dier dah smpai rumah dah. Sorry, x per 2 Ogos nanti kita jumpa. This the first time akue naek bas south union nie. ntah la.. ok lah tu jer c ya

p/s: buat seminggu nie aku xkan post entry lg. but nantikan update terbaru bila aku dah balik poli. k bye. wish me selamat jalan..bye one time more


0 comments:

Lagu most wanted: Wali -Cari Jodoh

Of course thanks to Effi for bluetooth'ing lagu nie for me last night. Hehe lagu nie memang best. Actually lagu nie aku dah dgr masa dkt umah sewa lg. But baru sekarang minat.Hehe layan liriknya 

p/s: lagu nie aku minat of course about the vokal of the singer (ntah saper ntah?).bukan about the story. 

Wali -Cari Jodoh

Apa salah ku?
apa salah ibuku?
hidupku direndung pilu
tak ada yang mahu
yang menginginkan aku
Untuk jadi pengubat pilu
Untuk jadi penawar rindu
Untuk jadi kekasih hatiku

(chorus)
Timur kebarat selatan keutara
Tak juga aku berjumpa
Dari musim durian hingga musim rambutan
Tak kunjung aku dapatkan
Tak jua aku temukan
Oh tuhan inikah cobaan?

Ibu ibu bapak bapak 
Siapa yang punya anak bilang aku
Aku yang tengah malu sama teman-temanku 
kerna cuma diriku yang tak laku laku

Pengumuman pengumuman 
Siapa yang mahu bantu
Tolong aku
Kasihani aku
Tolong carikan diriku
Kekasih hatiku siapa yang mahu?

(chorus) 

ibu bapak punya anak 
bilang bilang aku
aku yang tengah malu sama teman-temanku 
kerna cuma diriku yang tak laku laku

Pengumuman pengumuman 
Siapa yang mahu bantu
Tolong aku
Kasihani aku
Tolong carikan diriku
Kekasih hatiku siapa yang mahu?

Ku tak laku laku X3

0 comments:

Nikon D5000 idamanku




D5000 bacaan nyer D -five thousand bukan D - lima kosong kosong kosong kosong.Haha. Aku sebagai seorang DSLR maniac juga mempunyai idaman utk mengupgrade kamera ku dan pasti ader model kamera DSLR terbaru dlm idaman. Seperti sorang dak kelas aku chewah Din (bukan nama sebenar) teringin utk memiliki Nikon D3X. AKu juga mempunyai cita2 utk memiliki Nikon D5000 instead of my nowadays camera Nikon D40. Aku harap Din (bukan nama sebenar) akan comment this post. Hehe. 

Se-usha aku harga DSLR nie adalah 2 kali ganda Nikon D40 aku.(Argh matik!) Lebih kurang dlm RM 3699... Mana nak cari duit. Nie adalah sebahagian review/research about this camera yg telah aku wat:

Type Digital single-lens reflex
Sensor 23.6 x 15.8 mm Nikon DX format RGB CMOS sensor, 1.5 × FOV crop
Maximum resolution 4,288 × 2,848 (12.3 effective megapixels)
Lens type Interchangeable, Nikon F-mount
Shutter Electronically-controlled vertical-travel focal-plane shutter
Shutter speed range 30 s to 1/4000 s in 1/2 or 1/3 stops and Bulb, 1/200 s X-sync
Exposure metering TTL 3D Color Matrix Metering II metering with a 420 pixel RGB sensor
Exposure modes Auto modes (auto, auto [flash off]), Advanced Scene Modes (Portrait, Landscape, Sports, Close-up, Night Portrait), programmed auto with flexible program (P), shutter-priority auto (S), aperture-priority auto (A), manual (M), (Q) quiet mode.
Metering modes 3D Color Matrix Metering II, Center-weighted and Spot
Focus areas 11-area AF system, Multi-CAM 1000 AF Sensor Module
Focus modes Instant single-servo (AF-S); continuous-servo (AF-C); auto AF-S/AF-C selection (AF-A); manual (M)
Continuous shooting 4 fps for 67 Large Fine JPEG or 11 RAW frames
Viewfinder Optical 0.78x, 95% Pentamirror
ASA/ISO range 200 - 3200 in 1/3 EV steps, up to 6400 as high-boost, as low as 100 low-boost
Flash Built in Pop-up, Guide number 13m at ISO 100, Standard ISO hotshoe, Compatible with the Nikon Creative Lighting System
Flash bracketing 2 or 3 frames in steps of 1/3, 1/2, 2/3, 1 or 2 EV
Custom WB Auto, Incandescent, Fluorescent, Sunlight, Flash, Cloudy, Shade, Kelvin temperature, Preset
Rear LCD monitor 2.7-inch tilt and swivel 320x240 pixel (QVGA) TFT-LCD
Storage Secure Digital, SDHC compatible
Battery Nikon EN-EL9a Lithium-Ion battery
Weight Approx. 560 g (1 lb. 6 oz.) without battery, memory card or body cap

>>>>----yg best dkt sini ialah jumlah effective megapixels, fuuyoo, boleh tahan utk "novice" cam akue. Kelebihan juga pada ISO nyer; iaitu 100 ygdapat men-detailkan lagi pic. In addition:

>The D5000 is a 12.3 megapixel DX format DSLR camera announced by Nikon on 14 April 2009. 
>The D5000 has many features in common with the D90. It features a 2.7-inch tilt-and-swivel LCD monitor, live view, ISO 200 - 3200 (100 - 6400 with Boost), Multi-CAM1000 11-point AF system, active D-Lighting system and automatic correction of lateral chromatic aberration.
>It is the second Nikon DSLR camera to feature movie mode, after it was introduced by the D90. As with the D90, movies shot at 720p are limited to 5 minutes duration and 20 minutes for all other resolutions. Live view mode features subject tracking and face detection autofocus modes. Like the Nikon D40 and D60, the D5000 lacks an in-body autofocus motor, which means that only Nikon F-mount lenses designated with AF-I and AF-S can be used in autofocus mode.
>The List of Nikon compatible lenses with integrated autofocus-motor can be used.
> The Nikon D5000 is manufactured in Thailand as are all Nikon DX DSLRs.


>>>>----nampak dkt sini kelebihan kamera DSLR nie ialah recorded video, it must be not in full hd, but it's ok only 720p. Features of this DSLR kamera :

>Nikon's 12.3-megapixel Nikon DX format CMOS sensor.
>Nikon's EXPEED image processor.
>D-Movie mode (24 fps with mono 22 kHz sound). Selectable from 320 x 216 pixels, 640 x 424 pixels or 1,280 x 720 pixels.
>Active D-Lighting (4 levels and Auto).
>Automatic correction of lateral chromatic aberration.
>Auto lens distortion ("Distortion") correction and Perspective Control[4] as well as image rotation ("Straighten") via playback ("Retouch") menu
>2.7-inch articulated 230,000-dot resolution TFT LCD with +180/-90 degree tilt and 180 degree rotation.
>Live View shooting mode with Contrast Detect and subject tracking auto focus (activated with a dedicated button).
>Continuous Drive up to 4 frames per second.
>3D Color Matrix Metering II with Scene Recognition System.
>3D Tracking Multi-CAM 1000 autofocus sensor module with 11 AF points.
>ISO sensitivity 200 to 3200 (100-6400 with boost).
>Nikon F-mount lenses.
>I-TTL flash exposure system with built-in wireless control. Compatibility: SB-400, SB-600, SB-800, SB-900, R1C1 and third party manufacturers.
>Auto scene recognition mode with 19 pre-programmed scenes.
>Quiet shooting mode.
>Shutter rated to 100,000 cycles.
>Built-in sensor cleaning system (vibrating low-pass filter) and airflow control system.
>HDMI HD video output.
>Support for GP-1 GPS geotagging unit.
>File formats: JPEG, NEF (Nikon's RAW, 12-bit compressed), AVI (Motion JPEG).
>EN-EL9a Lithium-ion Battery, Battery Life (shots per charge) approx.: 510 shots (CIPA).

So adakah berbaloi jika aku mengidamkan kamera nie? sebagai the nest gadget MUST BUY? after the Nokia 5320 express music, so tepuk dada tanya selera...plis comment....c ya

0 comments:

Street Fighter IV the great






IV means 4 lah.Xkan tu pun x taw.Hehe jgn marah. Nie nak citer sket about this game. Game nie dah lama di wanted oleh gamer2 pc cam aku. Moreover game camni ( i mean game lawan2/fighing genre) susah nak ader dkt PC. But thanks to CAPCOM. First of all game nie adalah paling latest kuarannyer dlm franchise Street Fighter, ader satu teknik baru iaitu focus attack. Ramai karakter baru dan lama yg boleh dipilih:

1-yg lama :Ryu (my favourite), Chun Li (konon cun lah tue), Ken, Guile, Dhalsim (x habis2 main api), Blanka(kau orang ker?), M.Bison, Vega(tajam tue), Balrog, Akuma, E-Honda(bila kau nak diet),Zangief, Cammy, Sagat, Rose, Dan, Sakura

2-yg baru :Seth (bos paling kuat), C.Viper, Rufus(buncitnyer), El-Fuerte,Fei Long, Abel, Gen, Gouken(tuk guru ryu & ken?)

p/s yg biru tue karakter yg perlu di unlock, hijau karakter yg sedia ada.

Hmm, setakat nie aku dah unlock Fei Long, Sakura, Dan, Cammy,Rose.(Ramai lagi dowh). Game nie ader byk mode:

1-arcade -cabar diri sendiri utk mengalahkan lawan hingga bos dan utk unlock lg byk karakter.
2-versus -2-player game (utk lawan dgn kawan anda,tp yg bad kena guna gamepad)
3-challenge -cabar diri dlm beberapa mode cabaran seperti: 

 a.Time attack -kalahkan lawan dlm masa tertentu
 b.Survival - guna satu vitality utk kalahkan musuh
 c.Trial -kalahkan musuh dgn menjalankan arahan tertentu


Review:
1-Best----From best game franchise, best graphic (comical style, 3 shader seletable), best audio, best FMV
2-Bad ----Hard to do some special move
3-9/10 Almost Perfect ..Adios......C ya!

0 comments:

Kuantan and transformers 2


Setelah lama merancang utk ke kuantan dgn tujuan menonton wayang Transformers 2: Revenge Of The Fallen, akhinya ku pergi jua ke sana pd tarikh 10-11 Julai lepas. G dgn bro aku jer. Xkan g dgn aweks kot. Hehe. Bertolak dr Jerantut jam 1100am dan tiba di Terminal Bas Kuantan pada jam 1430 ptg.(Ops kantoi x g semayang Jumaat). Sampai2 jer terus ke Berjaya Megamall (Jalan kaki jer)(Dekat jerk). Terus g GSC dan beli 2 tiket Transformers 2: Revenge Of The Fallen, aduh tayangan pukul 1525ptg upernyer.So just jalan2 jap g MC.D coz ader byk lagi masa. So kitorang pun beli ar BIG MAC, tp x makan pun. G hotel kang baru makan.Huhu.Perut lapar neyh. Masa itu dapat SMS drpd Edmund so kitorang jumpa di GSC. Dia x beli tiket lg.Ingatkan dah beli, aduyai. Sory. Kitorang masuk dulu. 

Dalam panggung, iklan dimulakan.Cheh! bila nak start daa. 20minit kendian filem Transformers 2: Revenge Of The Fallen bermula, tp perut still lapar. Nie review about the filem

1-Sound system yg menarik
2-Aksi yg terlalu pantas
3-Ada diselitkan unsur2 kemodi
4-Markah- 9.8/10 
5-Mana 0.2 lagi? tu sebab ak x faham sgt and kena tengok DVD jgak.Hehe


Pastue kitorang carik hotel/inn pulak.Ye la xkan malam kang nak tido dkt masjid/ kaki lima yer x? hehe. RM30jer dah dpt bilik dgn kipas siling(cheh!), tv(cheh! coz xder astro), ader singki pulak haha. Lantak ler bukan aku nak mentap dkt situ. "Terima kasih Hotel Chong kerana menaja penginapan kami! (cheh!)"haha

Start jer 1930mlm kitorang pergi pulak ke kuantan parade yg jaraknya 'jaaaaaauuuuuuuuuuhhhhh!' jalan kaki. Hehe. Coz ader lagi aper lagi shopping larh.hehe. Sampai dkt situe kitorang singgah ke semua kedai game, aik tengok2 jer.Lantak larh. Pastue dgn muka bangga n terkejutnya ader satu kedai game menjual game most wanted iaitu "STREET FIGHTER IV for PC" gempak beb. So my bro terus beli game tue n game2 lain cam (newest yer) : CALL OF JUAREZ BOUND IN BLOOD , FUEL & 2 keping game PSP (5 in 1) . Pastue kitorang balik semula ke Berjaya Megamall utk some shopping laie. Aku pulak ader beli satu software iaitu ADOBE CS4 -5 in 1 :harga RM20! mahalnyer.Chis.Pastue kitorang g makan dekat gerai depan Berjaya Megamall, pergh mahal btul.Malas nak citer.Huhu. So kitorang balik ke hotel chong and some rest until next day.

Esoknya kitorang awal2 pagi terus ke terminal, buy tiket Kuantan to Temerloh and balik .Aper lagi! .C ya

0 comments:

Pilihan (special episode: luahan hati cuhax)


Sebagai seorang remaja, yang agaknya telah matang kita mesti akan berdepan dgn pilihan. Keputusan kepada pilihan yang kita buat akan menjadi penentu masa depan kita, samada baik mahupun buruk. Maka klu kita diberi peluang mesti kita mahu undur merentas masa dan membuat pilihan semula, tp semuanya terlambat dan kita harus akur terhadap pilihan yang telah dibuat . Kita juga perlu berusaha utk membuat yang terbaik didalam pilihan tersebut. Semuanya ini telah berlaku terhadap aku masa sem1 yang lepas...

Kisah bermula-
 Setelah 2 minggu aku menetap di Politeknik JB dalam kursus Diploma Rekabentuk Grafik, aku fikir aku telah diterima dan menerima ramai kawan disini but ia sebenarnya sebaliknya setelah aku menempuh separuh perjalan sem1 ini. Segalanya ditempuh dgn sukar dan cabaran. Fuh. ini semuanya disebabkan kehilangan seorang bestfriend terbaik dan pertama yang aku jumpa di polijb ini iaitu Bahar from Terengganu. Sebenarnya pada minggu kedua, aku ada pergi ke CC dan checklah result utk permohonan rayuan aku ke U, but telah termaktub sebuah pilihan disitu, dan aku terpaksa memilih utk pergi ke UDM di terengganu, atau stay. Setelah berbincang dgn my mother on the phone, I decide to stay. The next day i got know that my 'bestfriend' also got to UDM also which is berdekatan dgn kampung kediaman nya, dan terus merancang utk blah.
 So the next day he take a bus, and terus ke terengganu and stay in UDM. Arghhhh! i feel so sad that day, why? Actually why i'm so stupid for decline the tawaran, klu x mesti aku skang study in UDM in diploma teknologi multimedia and leave behind all the **** story in PoliJB. Sorry to say that. I have lost my bestfriend ever, he still remember me? maybe not... So dgn pilihan aku ini, aku terpaksa menempuh kehidupan diPoliJB nie.Aduyai. now dah nak masuk sem3 dan permainan pilihan dan dugaan semakin level-up. Moga aku dapat menempuhnya dgn tabah. Amin, C ya..

p/s: to all my blogger readers( ada ker?), actually skang aku dkt kampung so susah benor nak g cc yang jarak agak jauh dr rumah aku nie (jauh ker?) so jarang lah aku utk update blog nie. hehe. But in next sem or in August just wait,with all new content. k bye. comment ya... 


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...